www.what2do.co.il

האם נפל פגם בניסוח צוואה של מנוח ערירי?

פורסם ע"י מערכת האתר what2do | עודכן בתאריך 16/09/2014
האם נפל פגם בניסוח צוואה של מנוח ערירי?

המנוח נפטר בהיותו בן 72, בחודש אפריל 2010, ללא אשה וילדים והותיר אחריו אחים. שלושה מבקשים שהינם הזוכים על פי הצוואה, ללא כל קרבה משפחתית אל המנוח, הגישו בקשה בפני בית משפט לענייני משפחה בחיפה לקיום צוואתו, לפיה כל עזבונו המוערך בכ- 480,000 שקל יועבר אליהם.

 

מנגד הגישה אחותו של המנוח התנגדות לקיום הצוואה בטענה כי נפלה טעות בניסוח הצוואה, והיורשים ניצלו את חולשתו ואת מצבו הבריאותי והנפשי הקשה, והשפיעו על עריכת הצוואה, מאחר ועל פי רצון אחיה כל כספיו ורכושו יוקדשו למטרות ציבוריות ולא יעברו למבקשים.

 

המנוח ערך את הצוואה ימים ספורים לפני שעבר ניתוח מסובך

 

לטענת האחות, המנוח חלה בסרטן, וערך את הצוואה ימים ספורים לפני שעמד לעבור ניתוח קשה ומסובך. על כן מצבו הרפואי והנפשי, גרמו לטעות בניסוח ותקינות לשון הצוואה. ואף נפל פגם בצוואה בדבר הגבלת יורש, בהסכמת שאר יורשים, וכן חלה מעורבות והשפעה לא הוגנת מצד המבקשים בעריכת הצוואה.

 

עוד טענה כי המנוח, אשר היה בעל נפש של אמן והתקשה להתמודד עם עניינים משפטיים ובירוקרטים, ביקש להוריש את עזבונו, הכולל דירה בחיפה למען הקמת כפר אומנים או בית יתומים, והמבקשים לא התכוונו לקיים את רצונו. ואף לא העבירו סך של 2,500 שקל למימון הוצאות הקבורה.

 

על פי רופא פסיכיאטרי המנוח היה כשיר וצלול עד ליום מותו

 

המבקשים דחו את טענות ההתנגדות וביקשו לקיים את הצוואה כלשונה, בטענה כי המנוח היה צלול עד לפטירתו, והבין את משמעותה. המבקשים ביססו את הטיעונים על חוות דעת פסיכיאטרית של מומחה מטעם בית המשפט, אשר קבעה כי את כשרות המנוח בעת עריכת הצוואה.

 

על פי העובדות, בחודש ספטמבר 2009 אובחנו גידולים סרטניים אלימים בגופו של המנוח, ימים ספורים לאחר האבחון נקבע תאריך לניתוח. באותה עת החליט לערוך צוואה בסיוע חתנו המשמש במקצועו כעורך דין. הצוואה נחתמה בביתו של עורך הדין ובזמן הקראת הצוואה וחתימתה בסלון הבית, אחד המבקשים, שהסיע את המנוח ליעד, המתין במרפסת וסביר להניח כי שמע את המנוח מקריא את סעיפי הצוואה.

 

האחות לא הוכיחה כי נפלה טעות סופר בצוואה

 

לאחר שמיעת טענות הצדדים, דחה בית המשפט את הטענה בנוגע להשפעה בלתי הוגנת ומעורבות המבקשים בעריכת צוואה, מכיוון שהצוואה נערכה בביתו של עורך דין מטעם המשפחה. עוד נקבע כי חרף טענתה של המתנגדת, היא לא הוכיחה כי קיימת טעות סופר בצוואה של אחיה, וכשלה מלהוכיח כי נסיבות המקרה מצביעות על כך שכוונתו האמיתית להעביר את כספיו למטרות ציבוריות שונה מן הביטוי שניתן בצוואה עצמה.

 

בסופו של דבר דחה בית המשפט את ההתנגדות לביצוע הצוואה ונתן צו לקיום הצוואה בהתאם לשיקול דעתם של שלושת המבקשים ובהסכמה מלאה ביניהם, כפי שמצוין בצוואה. עוד נקבע כי המתנגדת תישא בהוצאות משפט בסך 40,000 שקל.

 

ת"ע 14847-02-11
ת"ע 14866-02-11 

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן


דרג עד כמה מדריך משפטי זה עזר לך
2 מתוך 5.0 (מספר מדרגים 1)

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר
 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

ירושות בישראל - מיהו יורש?

ירושה - היורשים ע"פ חוק הירושה הם למעשי בני משפחתו הקרובים ביותר של המוריש: בן זוגו, ילדיו, נכדיו, הוריו, אחיו, אחייניו, סביו ... 

מתי חשוב לעשות צוואה

בכל מקרה בו אינכם מעוניינים בחלוקת עיזבונכם כמו שקובע חוק הירושה, קיים הכרח להכין צוואה ע"פ אחת הצורות המנויות בחוק ... 

התנגדות לצוואה

בכל מקרה בו קיים חשש כי הצוואה נעשתה בשל אונס, איום, השפעה בלתי הוגנת, תחבולה או תרמית, ניתן עקרונית להגיש התנגדות לצוואה... 

עצות לעריכת צוואה

בהתאם לחוק הירושה, רשאי המצווה לצוות שיורש יזכה בעיזבונו, כולו או חלקו, בהתקיים תנאי מסוים או בהגיע מועד מסוים. המוריש יכול, למשל, לצוות שנכדיו יזכו בחלקים ... 

צו ירושה

להגיש בקשת צו ירושה ... מילוי הטופס, מאמרים, פסקי דין ופניה אל עורכי דין באתר ...  

צו קיום צוואה

בקשות לצווי ירושה / קיום צוואה / מינוי מנהל עיזבון קבוע תוגשנה ללשכת הרשם לענייני ירושה בשלושה עותקים, כאשר לאחד מהם יצורפו המסמכים המקוריים וכל הנדרש עפ"י תקנה 14 לתקנות הירושה ... 

פסקי דין - דיני משפחה

פסקי דין בנושאי דיני משפחה לרבות: גירושין, צוואת, משמורת, מזונות, הסכמים, גניבת זרע ועוד... 

מאגר חוקים

לרשותך מאגר חוקים הקשורים בתחום המשפט במשפחה ... מה אומר החוק על הבעיה שלך ? 

חוק הירושה, התשכ"ה 1965

חוק הירושה קובע כיצד יש לערוך צוואה, מי היורשים החוקיים ומה קורה עם העיזבון כאשר אין צוואה חוקית.  

חוק הצהרות מוות, התשל"ח 1978

חוק הצהרת המוות מכריז על מותם של אנשים שעקבותיהם נעלמו במשך תקופה ארוכה וקיימת סברה שבם לא בין החיים. 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.