www.what2do.co.il

יורש על תנאי דוחה ויורש על תנאי מפסיק, מה המשמעות?

פורסם ע"י מערכת האתר what2do | עודכן בתאריך 06/12/2017
יורש על תנאי דוחה ויורש על תנאי מפסיק, מה המשמעות?

חוק הירושה מאפשר לעורך הצוואה להציב תנאים שונים לקיום צוואתו ולקבוע יורש חלופי למקרה שבו היורש הראשון לא יוכל לרשת מסיבה כלשהי. בכך הוא יכול להבטיח כי רצונו יתממש, תוך התייחסות מפורטת לכל התרחישים האפשריים.

 

עורך הצוואה רשאי לקבוע יורש במקום יורש, ולהורות כי היורש החלופי יירש במקרה שהיורש הראשון מת לפניו, או יימצא פסול מלרשת, או יוותר על חלקו בעיזבון, ולא לטובת בן זוגו, ילדו או אחיו של המוריש. בדרך זו ניתן לקבוע יותר מיורש חלופי אחד.

 

יורש אחר יורש

 

בנוסף ניתן להחליט על יורש אחר יורש, כלומר לקבוע תנאים שיבטיחו כי הצוואה תגיע בדיוק למי שהמצווה רוצה, גם אם יתרחשו אירועים שונים במשך הזמן. עורך הצוואה יכול לצוות את רכושו לשני יורשים, כך שהשני יזכה אחרי שהראשון כבר ירש. כדי לקיים את הוראת יורש אחר יורש יש לעמוד בתנאים מסוימים, כך שהיורש השני יקבל את הירושה אם היורש הראשון נפטר, או בהתקיים תנאי מסוים, או בהגיע מועד אותו קבע בצוואתו, לפי המוקדם יותר.

 

יורש על תנאי דוחה

 

סעיף 43 לחוק הירושה עוסק במונח יורש על תנאי דוחה, וקובע כי המצווה רשאי לצוות שיורש יזכה בהתקיים תנאי מסוים או בהגיע מועד כלשהו. לפיכך תנאי דוחה הוא תנאי בצוואה שרק כאשר הוא מתקיים זוכה היורש בירושה. עורך הצוואה רשאי לצוות שהיורש יזכה בעיזבון רק כאשר יתקיים תנאי או יגיע מועד מסוים. לדוגמה, בתו תוכל לקבל את חלקה בירושה רק לאחר שתתחתן או תלד ילדים. ועד שהתנאי יתקיים, ינוהל הרכוש או הנכס על ידי מנהל העיזבון.

 

במקרה שלא התקיים התנאי או לא הגיע המועד לפני שהמצווה נפטר, העיזבון ינוהל על ידי מנהל העיזבון עד שיתקיים התנאי או שיגיע המועד או עד שיתברר שהתנאי לא יוכל עוד להתקיים, והוא הדין כשציווה המצווה לתאגיד שעדיין אינו כשר לרשת. אם עורך הצוואה לא קבע מי יזכה כאשר התנאי שהציב לא יוכל עוד להתקיים, יזכו היורשים על פי דין.

 

יורש על תנאי מפסיק

 

סעיף 44 לחוק עוסק במונח יורש על תנאי מפסיק, וקובע כי עורך הצוואה רשאי לצוות שיורש יחדל מלזכות בהתקיים תנאי או בהגיע מועד. אם המצווה לא קבע מי יזכה בהתקיים התנאי או בהגיע המועד, יזכו יורשיו על פי דין כיורשים אחרי אותו יורש.

 

תנאי מפסיק בצוואה הוא תנאי שלפיו אדם מסוים נחשב כיורש חוקי, אולם אם יתרחש אירוע מסוים או יגיע מועד מסוים, הוא יפסיק להיות יורש, וזכותו תעבור לאחר. לדוגמה, אדם המצווה את העסק שלו לבנו רק בתנאי שימשיך לעבוד בו ולא ימכור אותו. במקרה אחר יכול המצווה להורות כי סכום כסף מיועד רק ללימודים ואם בנו לא ישתמש בו ללימודים, הוא לא יהיה זכאי לו.
 

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן


דרג עד כמה מדריך משפטי זה עזר לך
5 מתוך 5.0 (מספר מדרגים 1)

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר
 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

ירושות בישראל - מיהו יורש?

ירושה - היורשים ע"פ חוק הירושה הם למעשי בני משפחתו הקרובים ביותר של המוריש: בן זוגו, ילדיו, נכדיו, הוריו, אחיו, אחייניו, סביו ... 

מתי חשוב לעשות צוואה

בכל מקרה בו אינכם מעוניינים בחלוקת עיזבונכם כמו שקובע חוק הירושה, קיים הכרח להכין צוואה ע"פ אחת הצורות המנויות בחוק ... 

התנגדות לצוואה

בכל מקרה בו קיים חשש כי הצוואה נעשתה בשל אונס, איום, השפעה בלתי הוגנת, תחבולה או תרמית, ניתן עקרונית להגיש התנגדות לצוואה... 

עצות לעריכת צוואה

בהתאם לחוק הירושה, רשאי המצווה לצוות שיורש יזכה בעיזבונו, כולו או חלקו, בהתקיים תנאי מסוים או בהגיע מועד מסוים. המוריש יכול, למשל, לצוות שנכדיו יזכו בחלקים ... 

צו ירושה

להגיש בקשת צו ירושה ... מילוי הטופס, מאמרים, פסקי דין ופניה אל עורכי דין באתר ...  

צו קיום צוואה

בקשות לצווי ירושה / קיום צוואה / מינוי מנהל עיזבון קבוע תוגשנה ללשכת הרשם לענייני ירושה בשלושה עותקים, כאשר לאחד מהם יצורפו המסמכים המקוריים וכל הנדרש עפ"י תקנה 14 לתקנות הירושה ... 

פסקי דין - דיני משפחה

פסקי דין בנושאי דיני משפחה לרבות: גירושין, צוואת, משמורת, מזונות, הסכמים, גניבת זרע ועוד... 

מאגר חוקים

לרשותך מאגר חוקים הקשורים בתחום המשפט במשפחה ... מה אומר החוק על הבעיה שלך ? 

חוק הירושה, התשכ"ה 1965

חוק הירושה קובע כיצד יש לערוך צוואה, מי היורשים החוקיים ומה קורה עם העיזבון כאשר אין צוואה חוקית.  

חוק הצהרות מוות, התשל"ח 1978

חוק הצהרת המוות מכריז על מותם של אנשים שעקבותיהם נעלמו במשך תקופה ארוכה וקיימת סברה שבם לא בין החיים. 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.