www.what2do.co.il

התנגדות לביצוע צוואה של אם שהורישה את עיזבונה לשניים מתוך שבעה ילדיה

פורסם ע"י מערכת האתר what2do | עודכן בתאריך 16/12/2014
התנגדות לביצוע צוואה של אם שהורישה את עיזבונה לשניים מתוך שבעה ילדיה

אמא לשבעה ילדים, הורישה את כל רכושה, לשניים מילדיה, על כן יתר הילדים הגישו התנגדות לביצוע הצוואה, מחמת פגם שנפל בה והשפעה בלתי הוגנת של שני היורשים. בית משפט לענייני משפחה בראשון לציון נדרש להכריע בעניין זה.

 

בהיותה בת 85, ערכה המנוחה צוואה, כשהיא בודדה, מתגוררת בגפה, ולאחר שחלתה בסרטן ומצבה הפיזי והמנטלי היה ירוד. עקב צו קיום לצוואה, נודע למבקשים על דבר קיומה, והם פעלו לביטולה בהזדמנות הראשונה.

 

המנוחה לא ידעה קרוא וכתוב ונהגה לחתום בטביעת אצבע

 

לטענת המבקשים, במהלך השנים אמם הבטיחה כי רכושה יחולק שווה בשווה בין כל ילדיה, בניגוד למצוין בצוואה. עוד הוסיפו כי מאחר ואמם לא ידעה קרוא וכתוב, ונהגה לחתום על מסמכים שונים בטביעת אצבע, עלה החשד כי היא כלל לא חתמה על הצוואה ואף שמות מאמתי החתימה אינם מוכרים להם. על כן הם הגישו את התנגדותם לקיום הצוואה, בטענה של השפעה בלתי הוגנת, ומחמת פגם שנפל בה.

 

מנגד טענו היורשים כי המנוחה היתה צלולה בדעתה בעת רישום הצוואה, היא הבינה היטב את משמעותה וערכה אותה מתוך רצונה החופשי. עוד ציינו כי יום לפני החתימה, היא קיבלה אישור רפואי שהעיד על כך שהינה כשירה לצוות, מאחר והיא בריאה מבחינה נפשית ואינה סובלת מכל פגיעה קוגניטיבית.

 

האם חשה אכזבה מרה מילדיה שזנחו אותה בזקנתה

 

היורשים הוסיפו כי הם היו בקשר הדוק עם המנוחה, הם סייעו לה בפעולות משק הבית וליוו אותה לבדיקות רפואיות, בעוד שיתר האחים והאחיות לא היו מעורבים כלל בטיפול בה והתעניינו אך ורק ברכושה, על כן האם שחשה אכזבה גדולה מיתר ילדיה, החליטה להדיר אותם מהירושה. עוד ציינו כי המבקשים לא השתתפו בהוצאות הקבורה והשבעה של אמם.

 

על פי המסמכים המעטים שנמצאו בתיקה הרפואי, ועל פי חוות דעתו של מומחה, מצא בית המשפט כי לא ניתן לקבוע בוודאות שהמנוחה לא היתה כשירה לערוך את הצוואה, אולם ניכר שהיא סבלה מקשיים פיזיים, כגון חוסר שליטה בשלפוחית השתן ובעיות אורתופדיות שונות.

 

בית המשפט הורה לבטל את הצוואה מחמת השפעה בלתי הוגנת

 

עוד נקבע כי מאחר והמנוחה התגוררה בגפה, וקיבלה סיוע מהמוסד לביטוח לאומי, אחת לשבוע, היא נאלצה לתפקד בכוחות עצמה ברמה ירודה, והיתה תלויה בשני היורשים, אשר הגיעו לבקרה מדי פעם והסיעו אותה לבדיקות רפואיות.

 

כמו כן, התברר כי ביום החתימה, המנוחה היתה אצל בתה, ושם חתמה על הצוואה. מאוחר יותר באותו היום נפגשו שני היורשים עם עורך הדין במסעדה, על מנת לחתום על מסמכי העברת הדירה במתנה, ובמהלך הפגישה הם שילמו לו עבור עריכת הצוואה.

 

בנסיבות אלה השתכנע בית המשפט כי המנוחה כלל לא רצתה לערוך צוואה, והיא אינה משקפת את רצונה האמתי, אלא בוצעה תחת השפעה בלתי הוגנת של שני היורשים, על כן נקבע כי נפל בה פגם מהותי, ויש להורות על ביטולה, ואף לחייב את היורשים בהוצאות משפט בסך 40,000 שקלים.

 

תמ"ש 296621-01-11 

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן


דרג עד כמה מדריך משפטי זה עזר לך
5 מתוך 5.0 (מספר מדרגים 1)

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר
 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

ירושות בישראל - מיהו יורש?

ירושה - היורשים ע"פ חוק הירושה הם למעשי בני משפחתו הקרובים ביותר של המוריש: בן זוגו, ילדיו, נכדיו, הוריו, אחיו, אחייניו, סביו ... 

מתי חשוב לעשות צוואה

בכל מקרה בו אינכם מעוניינים בחלוקת עיזבונכם כמו שקובע חוק הירושה, קיים הכרח להכין צוואה ע"פ אחת הצורות המנויות בחוק ... 

התנגדות לצוואה

בכל מקרה בו קיים חשש כי הצוואה נעשתה בשל אונס, איום, השפעה בלתי הוגנת, תחבולה או תרמית, ניתן עקרונית להגיש התנגדות לצוואה... 

עצות לעריכת צוואה

בהתאם לחוק הירושה, רשאי המצווה לצוות שיורש יזכה בעיזבונו, כולו או חלקו, בהתקיים תנאי מסוים או בהגיע מועד מסוים. המוריש יכול, למשל, לצוות שנכדיו יזכו בחלקים ... 

צו ירושה

להגיש בקשת צו ירושה ... מילוי הטופס, מאמרים, פסקי דין ופניה אל עורכי דין באתר ...  

צו קיום צוואה

בקשות לצווי ירושה / קיום צוואה / מינוי מנהל עיזבון קבוע תוגשנה ללשכת הרשם לענייני ירושה בשלושה עותקים, כאשר לאחד מהם יצורפו המסמכים המקוריים וכל הנדרש עפ"י תקנה 14 לתקנות הירושה ... 

פסקי דין - דיני משפחה

פסקי דין בנושאי דיני משפחה לרבות: גירושין, צוואת, משמורת, מזונות, הסכמים, גניבת זרע ועוד... 

מאגר חוקים

לרשותך מאגר חוקים הקשורים בתחום המשפט במשפחה ... מה אומר החוק על הבעיה שלך ? 

חוק הירושה, התשכ"ה 1965

חוק הירושה קובע כיצד יש לערוך צוואה, מי היורשים החוקיים ומה קורה עם העיזבון כאשר אין צוואה חוקית.  

חוק הצהרות מוות, התשל"ח 1978

חוק הצהרת המוות מכריז על מותם של אנשים שעקבותיהם נעלמו במשך תקופה ארוכה וקיימת סברה שבם לא בין החיים. 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.