www.what2do.co.il

כמה זמן לוקח לממש צו ירושה?

פורסם ע"י מערכת האתר what2do | עודכן בתאריך 14/06/2018
כמה זמן לוקח לממש צו ירושה?

כדי לממש נכסים של אדם שנפטר והותיר אחריו צוואה, היורשים נדרשים להגיש בקשה לצו קיום צוואה באופן מקוון לרשם לענייני ירושה או בהליך בלתי מקוון ללשכת הרשם לענייני ירושה או לאחד מבתי הדין הרבניים.


צו קיום צוואה מאשר את נוסח הצוואה ומקנה לה תוקף משפטי של פסק דין. לאחר קבלת התגובה מהאפוטרופוס הכללי, ולאחר שחלף המועד להגשת התנגדות לקיום צוואה, הרשם לענייני ירושה מוציא צו המאשר את תוקף הצוואה. תהליך אישור הצו יכול להתפרש על גבי מספר חודשים, ואולם אם הוגשה התנגדות האישור יכול להתארך בחודשים נוספים.


ניתן להגיש בקשה לצו קיום צוואה באמצעות טופס מקוון כאשר הצוואה המקורית מצויה בידי המבקש, או מופקדת אצל הרשם לענייני ירושה, או כאשר בידי המבקש נמצאים העתק הצוואה והחלטה של בית משפט לענייני משפחה אשר התירה את הוכחת הצוואה בהעתק. לאחר הגשת הבקשה תפורסם בעיתון יומי וברשומות הודעה לגבי הגשת הבקשה, כדי לאפשר הגשת התנגדות לקיום צוואה.


התנגדות לקיום צוואה


צו ירושה הוא צו בעל תוקף משפטי מטעם הרשם לענייני ירושה. הצו מסדיר את חלוקת העיזבון של אדם אשר נפטר ולא הותיר אחריו צוואה או שאין לו צוואה תקפה. מרגע הפטירה ועד השלב שבו ניתן לממש את קיום הצוואה יכולים לעבור חודשים ספורים.


תהליך אישור צו קיום צוואה יכול להתפרש על גבי מספר חודשים, ואולם אם הוגשה התנגדות לקיום צוואה, במקרים שבהם למתנגד ידוע על קיומה של צוואה, או על יורשים על פי דין שלא הוזכרו בבקשה לצו, האישור יכול להתארך בחודשים נוספים. עם זאת, ניתן להגיש ערעור נגד צו קיום הצוואה בתוך שבועיים ממועד פרסומה ברשומות או בעיתונות.


במצב שבו אין עיכובים מיותרים, מגיש הרשם לענייני צוואות את הבקשה לאפוטרופוס הכללי לאישורו, ולאחר מכן הרשם מעביר אותה לבית המשפט לענייני משפחה לאישור סופי ולהשלמת פרטים חסרים, כך שבסופו של התהליך רשאים היורשים לממש את הצוואה.


הגשת בקשה לצו ירושה


צו ירושה מצהיר מי הם היורשים החוקיים של הנפטר, אם הוא לא ערך צוואה טרם מותו, ולא רשם מה חלקו של כל אחד מהם בעיזבון. כדי לקבל את צו ירושה, נדרשים היורשים, או כל מי שיש לו עניין בעיזבון כיורש, מנהל העיזבון, או כנושה של מהיורשים. להגיש בקשה ללשכת הרשם לענייני ירושה, שהוא גוף משפטי העוסק בענייני ירושות או לפנות אל בית הדין הרבני.


ניתן להגיש בקשה מקוונת לצו ירושה כאשר הנפטר הותיר אחריו ילדים ובן או בת זוג. או כאשר הנפטר הותיר אחריו רק צאצאים, או בן או בת זוג ללא ילדים, אך הוריו בחיים. כאשר הנפטר לא הותיר בן או בת זוג ואין לו ילדים, אך הוריו בחיים. כאשר מבקשי צו הירושה הם צאצאיו, בן זוגו או הוריו של הנפטר והם מיוצגים על ידי עורך דין, ניתן להגיש את הבקשה באופן מקוון בלבד.


בקשה בהליך בלתי מקוון


אדם, שאינו צאצא, בן זוג או הורה של הנפטר, ומעוניין לקבל צו ירושה נדרש למלא טופס בקשה לצו ירושה. לשם כך יש לחתום על התצהיר שבטופס, ולאמת את החתימה על ידי עורך דין, נוטריון, שופט, דיין בבית דין דתי או ראש הרשות המקומית.


אל טופס הבקשה יש לצרף שוברי תשלום ששולמו בבנק הדואר או באמצעות האינטרנט, תעודת פטירה מקורית או העתק נאמן למקור. במקרה שהנפטר היה תושב ישראל אשר נפטר בחו"ל, יש לצרף תמצית רישום ממשרד הפנים המציינת את מועד פטירתו.


יש לצרף צילום או תעודת פטירה מקורית של כל יורש אחר שנפטר, אישור על משלוח הודעות לכל היורשים בדואר רשום. כאשר ישנם יורשים אשר מסתלקים מחלקם בעיזבון, יש לצרף תצהירי הסתלקות מקוריים.


את הבקשה והמסמכים הרלוונטיים יש להגיש ללשכת הרשם לענייני ירושה או לאחד מבתי הדין הרבניים. הלשכה מעבירה עותק מהבקשה אל האפוטרופוס הכללי, שישיב בתוך 45 ימים. האפוטרופוס הכללי רשאי לאשר את הבקשה, או לבקש להשלים פרטים חסרים, או להעביר את התיק לדיון בבית המשפט לענייני משפחה.


לאחר מכן, יפרסם הרשם לענייני ירושה הודעה על הגשת הבקשה בעיתונות היומית, כדי לאפשר להגיש התנגדות לצו. לאחר קבלת תגובת האפוטרופוס ולאחר שחלפו המועדים להגשת התנגדויות, יינתן צו הירושה. התהליך מרגע הגשת הבקשה עד מתן הצו נמשך בין חודש לחודשיים, אם לא נדרשת התערבות נוספת.
 

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן


דרג עד כמה מדריך משפטי זה עזר לך
2.5 מתוך 5.0 (מספר מדרגים 3)

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר
 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

ירושות בישראל - מיהו יורש?

ירושה - היורשים ע"פ חוק הירושה הם למעשי בני משפחתו הקרובים ביותר של המוריש: בן זוגו, ילדיו, נכדיו, הוריו, אחיו, אחייניו, סביו ... 

מתי חשוב לעשות צוואה

בכל מקרה בו אינכם מעוניינים בחלוקת עיזבונכם כמו שקובע חוק הירושה, קיים הכרח להכין צוואה ע"פ אחת הצורות המנויות בחוק ... 

התנגדות לצוואה

בכל מקרה בו קיים חשש כי הצוואה נעשתה בשל אונס, איום, השפעה בלתי הוגנת, תחבולה או תרמית, ניתן עקרונית להגיש התנגדות לצוואה... 

עצות לעריכת צוואה

בהתאם לחוק הירושה, רשאי המצווה לצוות שיורש יזכה בעיזבונו, כולו או חלקו, בהתקיים תנאי מסוים או בהגיע מועד מסוים. המוריש יכול, למשל, לצוות שנכדיו יזכו בחלקים ... 

צו ירושה

להגיש בקשת צו ירושה ... מילוי הטופס, מאמרים, פסקי דין ופניה אל עורכי דין באתר ...  

צו קיום צוואה

בקשות לצווי ירושה / קיום צוואה / מינוי מנהל עיזבון קבוע תוגשנה ללשכת הרשם לענייני ירושה בשלושה עותקים, כאשר לאחד מהם יצורפו המסמכים המקוריים וכל הנדרש עפ"י תקנה 14 לתקנות הירושה ... 

פסקי דין - דיני משפחה

פסקי דין בנושאי דיני משפחה לרבות: גירושין, צוואת, משמורת, מזונות, הסכמים, גניבת זרע ועוד... 

מאגר חוקים

לרשותך מאגר חוקים הקשורים בתחום המשפט במשפחה ... מה אומר החוק על הבעיה שלך ? 

חוק הירושה, התשכ"ה 1965

חוק הירושה קובע כיצד יש לערוך צוואה, מי היורשים החוקיים ומה קורה עם העיזבון כאשר אין צוואה חוקית.  

חוק הצהרות מוות, התשל"ח 1978

חוק הצהרת המוות מכריז על מותם של אנשים שעקבותיהם נעלמו במשך תקופה ארוכה וקיימת סברה שבם לא בין החיים. 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.