www.what2do.co.il

פס``ד בתביעה לסעד הצהרתי שיקבע זכויות במקרקעין

פורסם ע"י מערכת האתר what2do | עודכן בתאריך 18/04/2024
פס``ד בתביעה לסעד הצהרתי שיקבע זכויות במקרקעין

תביעה לסעד הצהרתי אשר יקבע שהזכויות במקרקעין הם חלק מעיזבון המנוחים ס. ח ז"ל ואשתו חברי ט ז"ל, ולפיכך הזכות לרכוש את המקרקעין מחברת "הון" בע"מ או מכל גורם אחר או להתקשר בחוזה חכירה עם מינהל מקרקעי ישראל, בקשר לאותם מקרקעין, היא זכות הנמנית על זכויות העיזבון שהתירו אחריהם המנוחים, ודינה להתחלק בין כלל יורשי המנוחים בהתאם לצווי הירושה שהוצאו לאחר מותם.

האם נכס המקרקעין מנוי בין נכסי עיזבון המנוחים וניתן לחלוקה בין היורשים?


חוק הדיור הציבורי מונה מס’ קריטריונים לרכישת נכסים על ידי המשתכנים ומגדיר את המונח "זכאי" - "מי שמתגורר כדין או על פי חוזה, תקופה של חמש שנים רצופות לפחות, בדירה ציבורית, ואין ולא היו בבעלותו, או בבעלות קרובו, במשך חמש שנים שקדמו למועד הגשת בקשתו לפי סעיף 2 דירה או מקרקעין אחרים, ששוויים עולה על 350,000 ₪".

 


המחוקק אפשר גם לילדיו או נכדיו של המשתכן לרכוש את הדירה אך זאת בתנאי שהם עומדים בקריטריונים של "דייר ממשיך - בן זוג של זכאי שנפטר או של זכאי שעבר להתגורר במוסד סיעודי, וכן ילדו, נכדו, הורהו או מי שהזכאי היה אפוטרופסו, ובלבד שהוא התגורר עם הזכאי בדירה הציבורית תקופה של שלוש שנים לפחות סמוך למועד פטירת הזכאי או למועד שבו עבר הזכאי להתגורר במוסד הסיעודי.

 

חוק הדיור הציבורי, הינו חוק סוציאלי במהותו אשר נועד להבטיח את זכויותיהם הקנייניות של דיירי הדיור הציבורי כמכשיר לצמצום ממדי העוני בישראל. הדירה נתפסת כמבצרו של אדם ומטרת החוק היא ליצור "צדק חברתי" ע"י מתן אפשרות לדיירים לרכוש במחיר מופחת את הדירות בהן הם חיים ובעבורן שילמו ממיטב כספם במשך שנים רבות.


תכלית החוק מאוד ברורה ויש לפרשה פירוש דווקני .מטרת המחוקק הייתה לאפשר רק למי שזכאי ועומד בקריטריונים, לרכוש את הדירה בתנאים המועדפים שנקבעו בחוק הוא או בן משפחה נזקק שהתגורר עמו ואין לו דירה משל עצמו .לא הייתה כל כוונה למחוקק שילדיו של דייר ציבורי שיש להם דירות משל עצמם והם אינם עומדים בתנאי הזכאות כ"בן ממשיך" ירכשו את הדירה בתנאים שנקבעו בחוק.


לאור ההלכה הרווחת, שזכויות של בר רשות אינן ניתנות להורשה, אם ההסכם שמכוחו ניתנו אינו מתיר זאת. אם נותן הרשות מגביל את עבירות הזכות ואוסר על העברתה בירושה, הרי בר הרשות אינו יכול להוריש את זכויותיו. רשות השימוש ניתנת להעברה רק בכפוף להיתר המשתמע מתנאי החוזה או ממכלול הנסיבות. לפיכך, כשחוזה החכירה או הרשות קובע את זכות החכירה או הרשות לתקופת חייו של הדייר יהיו חלק מעיזבונו התוצאה היא שזכותו בנכס אכן אינה חלק מעיזבונו.

 

      קראו עוד:.

 

במקרה דנן, הואיל והמנוחים לא פנו אל הקרן ולא קיבלו הסכמתה בכתב להעביר את זכויותיהם ליורשיהם הרי שהזכות להחזיק במקרקעין נותרה בגדר זכותה האישית ובמקרה זה היא בלתי עבירה.זאת ועוד, היורשים אינם עומדים בקרטריונים שנקבעו בחוק הדייר הציבורי כדיירים ממשיכים.

לסיכום,


זכויותיהם של המנוחים, שהיו ברי רשות, אינן ניתנות להורשה שכן לא ניתנה הסכמה להעביר את זכויותיהם ליורשיהם.

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן


דרג עד כמה מדריך משפטי זה עזר לך

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר
 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

ירושות בישראל - מיהו יורש?

ירושה - היורשים ע"פ חוק הירושה הם למעשי בני משפחתו הקרובים ביותר של המוריש: בן זוגו, ילדיו, נכדיו, הוריו, אחיו, אחייניו, סביו ... 

מתי חשוב לעשות צוואה

בכל מקרה בו אינכם מעוניינים בחלוקת עיזבונכם כמו שקובע חוק הירושה, קיים הכרח להכין צוואה ע"פ אחת הצורות המנויות בחוק ... 

התנגדות לצוואה

בכל מקרה בו קיים חשש כי הצוואה נעשתה בשל אונס, איום, השפעה בלתי הוגנת, תחבולה או תרמית, ניתן עקרונית להגיש התנגדות לצוואה... 

עצות לעריכת צוואה

בהתאם לחוק הירושה, רשאי המצווה לצוות שיורש יזכה בעיזבונו, כולו או חלקו, בהתקיים תנאי מסוים או בהגיע מועד מסוים. המוריש יכול, למשל, לצוות שנכדיו יזכו בחלקים ... 

צו ירושה

להגיש בקשת צו ירושה ... מילוי הטופס, מאמרים, פסקי דין ופניה אל עורכי דין באתר ...  

צו קיום צוואה

בקשות לצווי ירושה / קיום צוואה / מינוי מנהל עיזבון קבוע תוגשנה ללשכת הרשם לענייני ירושה בשלושה עותקים, כאשר לאחד מהם יצורפו המסמכים המקוריים וכל הנדרש עפ"י תקנה 14 לתקנות הירושה ... 

פסקי דין - דיני משפחה

פסקי דין בנושאי דיני משפחה לרבות: גירושין, צוואת, משמורת, מזונות, הסכמים, גניבת זרע ועוד... 

מאגר חוקים

לרשותך מאגר חוקים הקשורים בתחום המשפט במשפחה ... מה אומר החוק על הבעיה שלך ? 

חוק הירושה, התשכ"ה 1965

חוק הירושה קובע כיצד יש לערוך צוואה, מי היורשים החוקיים ומה קורה עם העיזבון כאשר אין צוואה חוקית.  

חוק הצהרות מוות, התשל"ח 1978

חוק הצהרת המוות מכריז על מותם של אנשים שעקבותיהם נעלמו במשך תקופה ארוכה וקיימת סברה שבם לא בין החיים. 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.