www.what2do.co.il

מהי צוואה בחיים לחולה סופני וכיצד ניתן לערוך אותה?

פורסם ע"י מערכת האתר what2do | עודכן בתאריך 15/06/2016
מהי צוואה בחיים לחולה סופני וכיצד ניתן לערוך אותה?

צוואה בחיים היא מסמך המאפשר לאדם עוד בהיותו בריא, לקבוע כי במקרה שיחלה במחלה סופנית, ויגיע למצב שבו לא יהיה מסוגל להביע את רצונו, חייו לא יוארכו על ידי רופאים באופן מלאכותי באמצעות טיפולים ומכשירים רפואיים מאריכי חיים, כמו חיבור למכונת הנשמה.

 

בהתאם לחוק החולה הנוטה למות שנכנס לתוקף בשנת 2006, בפני כל אדם בן 17 שנים ומעלה, שכשיר לקבל החלטות, בין אם הוא חולה ובין אם הוא בריא, כל עוד הוא צלול ובהכרה מלאה, עומדת הזכות לסרב לקבל טיפול רפואי, אם יוגדר כ"חולה הנוטה למות". במסגרת צוואה בחיים רשאי החולה לבקש כי כאשר יאבד הסיכוי הרפואי להצילו, יש לאפשר לו לסיים את חייו מבלי להאריך את סבלו.

 

החוק מגדיר חולה הנוטה למות כמי שסובל ממחלה חשוכת מרפא, וגם אם יקבל טיפול רפואי נותרה לו עד חצי שנה לחיות. התנאים שבהם חולה סופני רשאי לסרב לקבל טיפול רפואי מנויים בחוק, והדרכים היחידות לסרב לקבלת טיפול רפואי הן במסגרת צוואה בחיים שיכולה להיערך בטופס "הוראות רפואיות מקדימות" או מסמך "ייפוי כוח למתן הנחיות רפואיות".

 

מטרת החוק היא להסדיר את הטיפול הרפואי בחולה סופני תוך איזון ראוי בין ערך קדושת החיים, לבין רצונו החופשי של האדם והחשיבות של איכות החיים. על כן אדם אשר עורך צוואה בחיים חייב להית כשיר לצוות וצלול לעשות זאת.

 

עריכת צוואה בחיים יכולה להיות רשומה בכתב, או להיות מצולמת בווידיאו באופן שימחיש את נכונות הדברים ויהווה עדות למצבו הנפשי של החולה בעת עריכתה. בנוסף רצוי לצרף למסמך אישור רפואי מיום עריכת הצוואה בחיים, שיש בו כדי להעיד על צלילות דעת.

 

הנחיות רפואיות מקדימות לטיפול רפואי עתידי

 

החוק מכיר בשני מסמכים אשר יכולים לבטא את רצונו של אדם במסגרת צוואה בחיים, כדי להימנע מקבל טיפולים רפואיים מאריכי חיים. מסמך הנחיות רפואיות מקדימות ומסמך ייפויי כוח לאדם אחר. הנחיות רפואיות מקדימות נרשמות על טופס סטנדרטי, ומפרטות את ההליכים הרפואיים שאותם החולה לא יהיה מעוניין לקבל בשלב שבו יוגדר כנוטה למות, כמו למשל הפסקת טיפולי דיאליזה, כימותרפיה, הקרנות וכדומה, זאת בתנאי שהטיפולים קשורים למחלה חשוכת המרפא.

 

מסמך הנחיות רפואיות מקדימות צריך להיחתם בפני שני עדים לצוואה, ויש לצרף אליו הסבר ומידע רפואי כדי להבין את משמעות ההנחיות שניתנו. המצווה רשאי להגדיר במסגרת הטופס מהו מבחינתו "סבל משמעותי". ההנחיות תקפות למשך חמש שנים, וניתן להאריך אותן מדי חמש שנים או לבטלן בכל עת.

 

ייפוי כוח למתן הנחיות רפואיות

 

דרך נוספת לערוך צוואה בחיים היא על ידי מתן ייפוי כוח לאדם אחר אשר יקבל בעת הצורך את ההחלטות עבור חולה סופני. הטופס מיועד למילוי בידי אדם המעוניין למנות מיופה כוח שהוא סומך עליו, כדי שיהיה מוסמך להחליט במקומו על הטיפול הרפואי שיינתן או לא יינתן לו כאשר יוגדר כחולה נוטה למות.

 

ייפוי הכוח יינתן לאחר ששני הצדדים קיבלו הסברים רפואיים כדי להבין את משמעות הדבר, והוא ייכנס לתוקף רק כאשר המצווה כבר אינו מסוגל להביע את דעתו או לגבש את רצונו, וגם מסמך זה תקף רק לחמש שנים.

 

את המסמכים המשמשים לצוואה בחיים רצוי לשלוח להפקדה במאגר של המרכז להנחיות רפואיות מקדימות של משרד הבריאות ולמפקידים יישלח כרטיס שאותו יוכלו לשאת עמם בארנק. בכל עת ניתן לבטל על ידי כתב ביטול בכתב בפני שני עדים.
 

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן


דרג עד כמה מדריך משפטי זה עזר לך
5 מתוך 5.0 (מספר מדרגים 1)

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר
 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

ירושות בישראל - מיהו יורש?

ירושה - היורשים ע"פ חוק הירושה הם למעשי בני משפחתו הקרובים ביותר של המוריש: בן זוגו, ילדיו, נכדיו, הוריו, אחיו, אחייניו, סביו ... 

מתי חשוב לעשות צוואה

בכל מקרה בו אינכם מעוניינים בחלוקת עיזבונכם כמו שקובע חוק הירושה, קיים הכרח להכין צוואה ע"פ אחת הצורות המנויות בחוק ... 

התנגדות לצוואה

בכל מקרה בו קיים חשש כי הצוואה נעשתה בשל אונס, איום, השפעה בלתי הוגנת, תחבולה או תרמית, ניתן עקרונית להגיש התנגדות לצוואה... 

עצות לעריכת צוואה

בהתאם לחוק הירושה, רשאי המצווה לצוות שיורש יזכה בעיזבונו, כולו או חלקו, בהתקיים תנאי מסוים או בהגיע מועד מסוים. המוריש יכול, למשל, לצוות שנכדיו יזכו בחלקים ... 

צו ירושה

להגיש בקשת צו ירושה ... מילוי הטופס, מאמרים, פסקי דין ופניה אל עורכי דין באתר ...  

צו קיום צוואה

בקשות לצווי ירושה / קיום צוואה / מינוי מנהל עיזבון קבוע תוגשנה ללשכת הרשם לענייני ירושה בשלושה עותקים, כאשר לאחד מהם יצורפו המסמכים המקוריים וכל הנדרש עפ"י תקנה 14 לתקנות הירושה ... 

פסקי דין - דיני משפחה

פסקי דין בנושאי דיני משפחה לרבות: גירושין, צוואת, משמורת, מזונות, הסכמים, גניבת זרע ועוד... 

מאגר חוקים

לרשותך מאגר חוקים הקשורים בתחום המשפט במשפחה ... מה אומר החוק על הבעיה שלך ? 

חוק הירושה, התשכ"ה 1965

חוק הירושה קובע כיצד יש לערוך צוואה, מי היורשים החוקיים ומה קורה עם העיזבון כאשר אין צוואה חוקית.  

חוק הצהרות מוות, התשל"ח 1978

חוק הצהרת המוות מכריז על מותם של אנשים שעקבותיהם נעלמו במשך תקופה ארוכה וקיימת סברה שבם לא בין החיים. 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.