www.what2do.co.il

האם תבעה את בנה, בעקבות סכסוך על זכויות הדירה שעברה בירושה

פורסם ע"י מערכת האתר what2do | עודכן בתאריך 08/04/2014
האם תבעה את בנה, בעקבות סכסוך על זכויות הדירה שעברה בירושה

לאחר מותו של האב, הבן הגיש בקשה למתן צו קיום צוואה, על מנת לקבל את הזכויות על דירת המגורים, שהוריש לו אביו.

מנגד הגישה האם, כבת ה- 80, שעדיין מתגוררת בדירה, התנגדות לבקשה למתן צו קיום צוואה והגישה תביעה למתן פסק דין הצהרתי, בדרישה לקבל מחצית מהזכויות בדירה המשותפת.

בית המשפט לענייני משפחה בנצרת, נדרש להכריע האם התובעת זכאית למחצית מזכויות הדירה.

 

הדירה נרשמה על שם הסבא על מנת לרכוש לו כבוד

 

לטענת האם, הדירה נרכשה בשנת 1958 על ידיה ועל ידי המנוח מכספיהם המשותפים, אך הדירה נרשמה על שם אביו של המנוח, על מנת לרכוש לו כבוד. במהלך חייהם המשותפים הוסיפו היא ובעלה חדר גדול, בנו מקלחת ושירותים מרווחים ומטבח עם פינת אוכל ואף לקחו הלוואה משותפת להחלפת הרעפים ולצורך השיפוץ שעשו בדירה.

 

האם טענה כי היא עבדה במשך שנות הנישואין והיתה שותפה להשבחת הנכס ולמימון ההוצאות השוטפות של משק הבית. עוד טענה כי לאורך כל השנים המנוח תמך כלכלית בבנו, שהיה בן יחיד בין ארבע אחיות, הם סייעו לו בכספיהם המשותפים לרכוש דירה ורכב ולפתוח עסק ודאגו לכסות את חובותיו.

 

הבן טען כי חלה הפרדה רכושית מלאה בין אביו ולאמו

 

מנגד טען הבן כי שטח אדמת הדירה שייך לסבו, שעלה ארצה מתימן בשנת 1949 והביא עמו שלל ורכוש רב. השטח נרשם על שמו של הסב, ולאחר מותו המשיכו התובעת והמנוח להתגורר בביתו. הבן הוסיף כי היחסים בין הוריו היו מעורערים וחלה הפרדה רכושית מלאה ביניהם. הנתבע טען כי קיבל במתנה את מחצית הנכס ואת מחציתו השנייה קיבל בירושה, לכן מדובר בנכס חיצוני שלא נצבר במהלך הנישואין כתוצאה ממאמץ משותף.

 

הבן תיאר את מערכת היחסים של הוריו וסיפר כי בשנת 2000 המנוח עבר תאונת דרכים והתובעת לא סייעה לו כלל ואף התעלמה ממצוקתו, בשעה שהוא לא עזב את מיטתו. האם פעלה על מנת להרחיק את המנוח מביתו והגישה נגדו תלונת סרק במשטרה, בגין אלימות במשפחה.

 

הדירה הינה בגדר רכוש משותף

 

בית המשפט ציין כי התובעת ובעלה המנוח נישאו בשנת 1952, טרם נכנס חוק איזון המשאבים מכוח חוק יחסי ממון בין בני זוג, לכן המשטר החל עליהם הינו חזקת השיתוף. כלומר, כל הנכסים שהצטברו במהלך הנישואין, משותפים לבני הזוג בחלקים שווים, במידה וניהלו אורח חיים תקין, בלי קשר למי השקיע יותר, או עבד יותר.

 

בני הזוג חיו יחד בדירה למעלה מחמישים שנה, הם הקימו את משפחתם וגידלו בה את חמשת ילדיהם. במהלך השנים הם הרחיבו את הדירה ותרמו להשבחתה. אמנם היחסים ביניהם לא היו מושלמים, כפי שנטען על ידי הבן, אך הם המשיכו לחיות יחד וניהלו משק בית משותף, עד למותו של המנוח.

 

בית המשפט השתכנע כי הדירה הינה בגדר רכוש משותף וקבע כי האם זכאית למחצית מזכויות הדירה. בנסיבות אלה הבן יישא בהוצאות ובשכר טרחת עורך הדין לטובת התובעת בסכום של 40,000 שקל.

 

תמ"ש 7741-05
תמ"ש 1160-07
תמ"ש 1161-07
תמ"ש 1162-07
תמ"ש 1163-07 

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן


דרג עד כמה מדריך משפטי זה עזר לך

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר
 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

ירושות בישראל - מיהו יורש?

ירושה - היורשים ע"פ חוק הירושה הם למעשי בני משפחתו הקרובים ביותר של המוריש: בן זוגו, ילדיו, נכדיו, הוריו, אחיו, אחייניו, סביו ... 

מתי חשוב לעשות צוואה

בכל מקרה בו אינכם מעוניינים בחלוקת עיזבונכם כמו שקובע חוק הירושה, קיים הכרח להכין צוואה ע"פ אחת הצורות המנויות בחוק ... 

התנגדות לצוואה

בכל מקרה בו קיים חשש כי הצוואה נעשתה בשל אונס, איום, השפעה בלתי הוגנת, תחבולה או תרמית, ניתן עקרונית להגיש התנגדות לצוואה... 

עצות לעריכת צוואה

בהתאם לחוק הירושה, רשאי המצווה לצוות שיורש יזכה בעיזבונו, כולו או חלקו, בהתקיים תנאי מסוים או בהגיע מועד מסוים. המוריש יכול, למשל, לצוות שנכדיו יזכו בחלקים ... 

צו ירושה

להגיש בקשת צו ירושה ... מילוי הטופס, מאמרים, פסקי דין ופניה אל עורכי דין באתר ...  

צו קיום צוואה

בקשות לצווי ירושה / קיום צוואה / מינוי מנהל עיזבון קבוע תוגשנה ללשכת הרשם לענייני ירושה בשלושה עותקים, כאשר לאחד מהם יצורפו המסמכים המקוריים וכל הנדרש עפ"י תקנה 14 לתקנות הירושה ... 

פסקי דין - דיני משפחה

פסקי דין בנושאי דיני משפחה לרבות: גירושין, צוואת, משמורת, מזונות, הסכמים, גניבת זרע ועוד... 

מאגר חוקים

לרשותך מאגר חוקים הקשורים בתחום המשפט במשפחה ... מה אומר החוק על הבעיה שלך ? 

חוק הירושה, התשכ"ה 1965

חוק הירושה קובע כיצד יש לערוך צוואה, מי היורשים החוקיים ומה קורה עם העיזבון כאשר אין צוואה חוקית.  

חוק הצהרות מוות, התשל"ח 1978

חוק הצהרת המוות מכריז על מותם של אנשים שעקבותיהם נעלמו במשך תקופה ארוכה וקיימת סברה שבם לא בין החיים. 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.