חוק הירושה אינו מחיל דין אחד על כלל נכסי המוריש. על פי סעיף 147 לחוק זה, יש להחריג נכסים וזכויות מסוימים של המוריש מכלל נכסיו ולקבוע עבורם הסדר נפרד. החוק קובע כי סכומים שיש לשלם עקב מותו של אדם על פי חוזה ביטוח, על פי חברות בקופת קצבה, או על פי קופת תגמולים, לא נכללים בתוך העיזבון כל אימת של הותנה כך במפורש.
כמו כן, יש לציין כי סכומים אלו יכולים להיות בהיקף גדול במיוחד שכן מדובר על קצבות וקרנות שהצטברו במשך שנים רבות.
קופת גמל, מהי?
צבירת הכספים בקופת הגמל נקבעת בהסדר בין המיטיב, יוצר המשאבים, לבין קופת הגמל. על פי הסדר זה, המיטיב קובע מוטב שיהא זכאי לכספים הנצברים על שמו בקופת הגמל, לאחר פטירתו ובכפוף לתנאי ההסדר. בהיעדר התניה על כך לא יכללו כספים אלה בין נכסי העיזבון, אף על פי שגם הם, כיתר נכסי המוריש, עוברים עם מותו.
לפיכך, חלוקתם של כספים אלה אינה נעשית בהתאם לדיני הירושה. כספים אלו אינם מתחלקים בין יורשים, אלא משולמים למוטב בהתאם להוראה שנתן המיטיב בחייו, אם במסמך ההצטרפות לקופה, ואם בדרך אחרת.
קראו עוד בתחום:
- סעיף 114 לחוק הירושה - האם ניתן להתחייב על העברת זכויות לפני פטירה?
- הטלת מס מקרקעין על נכס העובר בירושה, האמנם?
- מהי הסתלקות מירושה?
- התנגדות לצו ירושה שניתן בבית דין רבני בגין העדר סמכות
הרציונאל אשר עומד מאחורי סעיף 147 לחוק הינו לעודד את הציבור לצבור משאבים שיפרשו רשת של ביטחון סוציאלי תחת הפרט ואשר חשיבותם כפולה – לפרט ולמשפחתו מחד, ולחברה כולה (בתור הטמעת חשיבות החיסכון לימים קשים) מאידך. ההסדר בסעיף 147 לחוק מוסיף כי המוטב ראשי לזכות בכספים אלו במהירות עם פטירת המיטיב, מבלי שיידרש לעלויות הכרוכות במימוש צוואה.
כמו כן, כספי קופת הגמל אינם חשופים, בניגוד לעיזבון, לחובות העומדים כנגד המיטיב.
לסיכום, כלכלתו של המוטב מובטחת בכספי קופת הגמל, ומכאן גם הכינוי לו זכה ההסדר של קופות הגמל כ"צוואת האיש העני".
ניתן לבטל בגין השפעה בלתי הוגנת
עם זאת שימו לב, אף שהכספים שבקופת גמל הוחרגו מכלל נכסי העיזבון, מהותה של הפעולה של רישום אדם כמוטב בקופת גמל (שיהא זכאי לכספים עם מותו של המיטיב) הינה הורשה. אי לכך, בתי המשפט רואים פעולה זו כ"מעין צוואה".
כמו כן, בהתבסס על הדמיון הבסיסי באופיין של הפעולות, הוצע בעבר לקרב בעניינים מסוימים את ההסדר החל על עיזבון לזה החל על בר-עיזבון. במקרה בו קיים חשש להשפעה אסורה על הקשיש, יכולים היורשים לטעון לביטול הרישום מחמת השפעה בלתי הוגנת.