www.what2do.co.il

צוואה על פי שיקול דעת של אחר, האמנם?

פורסם ע"י מערכת האתר what2do | עודכן בתאריך 27/02/2011
צוואה על פי שיקול דעת של אחר, האמנם?

פעמים רבות, לאחר שהולכים מנוחים לעולמם, מותירים הם צוואות אשר ניתנות לפרשנות מורכבת. כיצד יש לפעול כאשר הצוואה קובעת כי כספים מסוימים מן העיזבון יחולקו לצרכים ציבוריים והומניטאריים כגון ארגוני צדקה, צה"ל וכדומה. האם במקום שבו המצווה החליט להעביר את אופן חלוקת רכושו לאדם אחר לאחר מותו, אין בכך סתירה של מילוי רצון המת?


על פי סעיף 28 לחוק הירושה, צוואה תקפה כל אימת שהיא נעשית על ידי המצווה עצמו והוראותיה אינן תלויות ברצונו של אדם שאינו המצווה. מן הפסיקה ידוע כי הצוואה הינה מעשה אישי ואין היא נעשית אלא ע"י המצווה עצמו.

 

בהתאם לכלל זה ניתן להבין את הסייג החל בסעיף 29 לחוק הירושה. סייג זה קובע כי המצווה אינו רשאי למסור לאדם אחר את קביעת האדם שיזכה מן העיזבון או את קביעת החלק היחסי או המנה שאדם יזכה בהם. עם זאת, במידה וציין המצווה בצוואה אנשים שמתוכם יש לבחור זוכה, או ציין נכסים שמתוכם יש לבחור מנה, רשאי לבחור מי שהמצווה קבעו לכך בצוואתו.

 

 

המחוקק סייג במעט את החובה של המצווה לקבוע בצוואתו, בעצמו, את הזוכים בעיזבונו וכן את החלק היחסי או המנה של כל אחד מהם. על פי חוק הירושה בסעיף 29 נקבע כי אם ציין המוריש בצוואתו "אנשים שמתוכם יש לבחור זוכה, או ציין נכסים שמתוכם יש לבחור מנה", אזי יהא רשאי להטיל את מלאכת בחירת הזוכה (מתוך קבוצת האנשים), או בחירת הנכס (מתוך רשימת הנכסים) על אדם אחר.


      על היורשים הללו לעמוד באחד משני מבחנים הבאים:

 

  • מבחן השיוך הקבוצתי – המצווה מורה לזכות את אחד מחברי קבוצה מוגדרת היטב, או מוסד מתוך קבוצה מוגדרת של מוסדות. המצווה אינו נדרש אלא לציין את שם הקבוצה שמתוכה ייבחר הזוכה, ובכך יצא ידי חובת המסוימות (לדוגמא – קבוצת "ארגוני הנכים").
  • מבחן הזיהוי הפרסונאלי – המצווה מורה לזכות אחד מקבוצה שאינה בעלת ייחוד מוגדר, אך כל חבריה ידועים ומוכרים למצווה עת ערך הוא את צוואתו. המצווה יכול לנקוב בשמותיהם של אנשי הקבוצה, אך אינו חייב לעשות זאת.


הלכה פסוקה היא שהגדרה כללית מדי (או לא ברורה דייה), של הקבוצה שאינה עומדת במבחן הזיהוי הפרסונאלי ואף לא במבחן הזיהוי הקבוצתי, אינה מספקת למקבל ההרשאה את ההנחיות הדרושות לבחירת הזוכה. פועל יוצא מכך שהיא מותירה בידי מקבל ההרשאה שיקול דעת רחב מדי לקבוע את הזוכה עפ"י הבנתו. צוואה הכוללת הרשאה כזאת סותרת את הוראתו המפורשת של ס’ 29 רישא לחוק הירושה.

 

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן


דרג עד כמה מדריך משפטי זה עזר לך

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר
 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

ירושות בישראל - מיהו יורש?

ירושה - היורשים ע"פ חוק הירושה הם למעשי בני משפחתו הקרובים ביותר של המוריש: בן זוגו, ילדיו, נכדיו, הוריו, אחיו, אחייניו, סביו ... 

מתי חשוב לעשות צוואה

בכל מקרה בו אינכם מעוניינים בחלוקת עיזבונכם כמו שקובע חוק הירושה, קיים הכרח להכין צוואה ע"פ אחת הצורות המנויות בחוק ... 

התנגדות לצוואה

בכל מקרה בו קיים חשש כי הצוואה נעשתה בשל אונס, איום, השפעה בלתי הוגנת, תחבולה או תרמית, ניתן עקרונית להגיש התנגדות לצוואה... 

עצות לעריכת צוואה

בהתאם לחוק הירושה, רשאי המצווה לצוות שיורש יזכה בעיזבונו, כולו או חלקו, בהתקיים תנאי מסוים או בהגיע מועד מסוים. המוריש יכול, למשל, לצוות שנכדיו יזכו בחלקים ... 

צו ירושה

להגיש בקשת צו ירושה ... מילוי הטופס, מאמרים, פסקי דין ופניה אל עורכי דין באתר ...  

צו קיום צוואה

בקשות לצווי ירושה / קיום צוואה / מינוי מנהל עיזבון קבוע תוגשנה ללשכת הרשם לענייני ירושה בשלושה עותקים, כאשר לאחד מהם יצורפו המסמכים המקוריים וכל הנדרש עפ"י תקנה 14 לתקנות הירושה ... 

פסקי דין - דיני משפחה

פסקי דין בנושאי דיני משפחה לרבות: גירושין, צוואת, משמורת, מזונות, הסכמים, גניבת זרע ועוד... 

מאגר חוקים

לרשותך מאגר חוקים הקשורים בתחום המשפט במשפחה ... מה אומר החוק על הבעיה שלך ? 

חוק הירושה, התשכ"ה 1965

חוק הירושה קובע כיצד יש לערוך צוואה, מי היורשים החוקיים ומה קורה עם העיזבון כאשר אין צוואה חוקית.  

חוק הצהרות מוות, התשל"ח 1978

חוק הצהרת המוות מכריז על מותם של אנשים שעקבותיהם נעלמו במשך תקופה ארוכה וקיימת סברה שבם לא בין החיים. 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.
יעוץ אישי