www.what2do.co.il

חלוקת ירושה ללא צוואה, הכיצד?

פורסם ע"י מערכת האתר what2do | עודכן בתאריך 27/02/2011
חלוקת ירושה ללא צוואה, הכיצד?

יורשים רבים נמצאים בפני מצבים משפטיים מורכבים כאשר הם מעוניינים לזכות בירושה. פעמים רבות המנוח או המנוחה אינם מותירים אחריהם צוואה והיורשים הפוטנציאלים "רבים" על העיזבון. האם ניתן לשלול מיורש זה את זכויותיו בעיזבון משום שהאחרון היה בסכסוך מתמשך עם המנוח?

 

לדוגמא, כיצד יש לנקוט כאשר אדם הלך לעולמו מבלי להשאיר צוואה, ואחד מבין ילדיו היה עימו בסכסוך מתמשך. האם יש לחלק את העיזבון רק לשאר הילדים, או שמא גם הילד הסורר זכאי לחלקו בירושה.

 

      קראו גם בתחום:


על פי הפרק השני לחוק הירושה, יורשי מנוח על פי דין, בהעדר צוואה הינם (על פי הסדר) – בן זוגו וילדיו (חצי לבן הזוג וחצי לילדים), הוריו ואחיו, הורי הוריו וצאצאיהם. היקף זכויות יורשים בעיזבון אינה תלויה ברצון המת ולא בסכסוכים מתמשכים. במקום בו לא קיימת צוואה, רשאי כל אחד מן היורשים לקבל את חלקו ללא הבדל פרט לרמת הקרבה למנוח. כמו כן, אין העדפה בין בן צעיר לבן בכור. כל אימת שהמנוח או המנוחה לא הותירו אחריהם צוואה, אין הבדל בין היורשים בני אותה המדרגה.

 

מצב משפחתי קובע את אופן חלוקת העיזבון


במידה והמנוח הותיר אחריו במותו ילדים או נכדים, יתחלק רכושו באופן שווה – מחצית לבן הזוג, ומחצית לילדיו או יורשיהם. במקרים בהם המנוח הותיר אחריו בן זוג ואחים או הורים, יתחלק העיזבון באופן הבא – שני שלישים לבן הזוג והיתרה להורים והאחים.

 

במידה והמנוח היה בודד פרט לבן זוגו, יירש בן הזוג את כל העיזבון במלואו. כמו כן, שימו לב, למרות שהורים וילדים נמצאים באותה "מדרגת ירושה", ילדים קודמים להורים. באותו האופן, הורי המנוח קודמים להורי הוריו. מדובר בהלכות המשפט העברי הקובעות כי ירושה ללא צוואה תחולק על פי קרבת דם (פרט לבן זוג). כמו כן, אלמנה זכאית לקבל מן העיזבון את כתובתה ולעיתים גם מזונות ילדים.


ירושה של ילד מאומץ


ילד אשר אומץ על פי הדין והוכר על ידי המדינה, יהיה זכאי לירושת הוריו המאמצים כמו אחיו החורגים. עם זאת, בניגוד לילדיו הביולוגיים של המאמץ, הוריו של המאומץ אינם יורשים את המנוח. דהיינו, ילד מאומץ הינו כילד ביולוגי, אך קרוביו שאינם ילדיו אינם יכולים לרשת את המנוח.
 

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן


דרג עד כמה מדריך משפטי זה עזר לך

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר
 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

ירושות בישראל - מיהו יורש?

ירושה - היורשים ע"פ חוק הירושה הם למעשי בני משפחתו הקרובים ביותר של המוריש: בן זוגו, ילדיו, נכדיו, הוריו, אחיו, אחייניו, סביו ... 

מתי חשוב לעשות צוואה

בכל מקרה בו אינכם מעוניינים בחלוקת עיזבונכם כמו שקובע חוק הירושה, קיים הכרח להכין צוואה ע"פ אחת הצורות המנויות בחוק ... 

התנגדות לצוואה

בכל מקרה בו קיים חשש כי הצוואה נעשתה בשל אונס, איום, השפעה בלתי הוגנת, תחבולה או תרמית, ניתן עקרונית להגיש התנגדות לצוואה... 

עצות לעריכת צוואה

בהתאם לחוק הירושה, רשאי המצווה לצוות שיורש יזכה בעיזבונו, כולו או חלקו, בהתקיים תנאי מסוים או בהגיע מועד מסוים. המוריש יכול, למשל, לצוות שנכדיו יזכו בחלקים ... 

צו ירושה

להגיש בקשת צו ירושה ... מילוי הטופס, מאמרים, פסקי דין ופניה אל עורכי דין באתר ...  

צו קיום צוואה

בקשות לצווי ירושה / קיום צוואה / מינוי מנהל עיזבון קבוע תוגשנה ללשכת הרשם לענייני ירושה בשלושה עותקים, כאשר לאחד מהם יצורפו המסמכים המקוריים וכל הנדרש עפ"י תקנה 14 לתקנות הירושה ... 

פסקי דין - דיני משפחה

פסקי דין בנושאי דיני משפחה לרבות: גירושין, צוואת, משמורת, מזונות, הסכמים, גניבת זרע ועוד... 

מאגר חוקים

לרשותך מאגר חוקים הקשורים בתחום המשפט במשפחה ... מה אומר החוק על הבעיה שלך ? 

חוק הירושה, התשכ"ה 1965

חוק הירושה קובע כיצד יש לערוך צוואה, מי היורשים החוקיים ומה קורה עם העיזבון כאשר אין צוואה חוקית.  

חוק הצהרות מוות, התשל"ח 1978

חוק הצהרת המוות מכריז על מותם של אנשים שעקבותיהם נעלמו במשך תקופה ארוכה וקיימת סברה שבם לא בין החיים. 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.
יעוץ אישי