יורשים רבים נמצאים בפני מצבים משפטיים מורכבים כאשר הם מעוניינים לזכות בירושה. פעמים רבות המנוח או המנוחה אינם מותירים אחריהם צוואה והיורשים הפוטנציאלים "רבים" על העיזבון. האם ניתן לשלול מיורש זה את זכויותיו בעיזבון משום שהאחרון היה בסכסוך מתמשך עם המנוח?
לדוגמא, כיצד יש לנקוט כאשר אדם הלך לעולמו מבלי להשאיר צוואה, ואחד מבין ילדיו היה עימו בסכסוך מתמשך. האם יש לחלק את העיזבון רק לשאר הילדים, או שמא גם הילד הסורר זכאי לחלקו בירושה.
קראו גם בתחום:
- עדיפות למכירת דירה בסכום גבוה על ידי מנהל עיזבון
- התנגדות לסמכות בית הדין הרבני על ידי ידועה בציבור - ענייני ירושה
- תביעה לביטול הסכם מתנה - יורש פוטנציאלי
- ירושה על פי שיקול דעתו של מנהל העיזבון, האמנם?
על פי הפרק השני לחוק הירושה, יורשי מנוח על פי דין, בהעדר צוואה הינם (על פי הסדר) – בן זוגו וילדיו (חצי לבן הזוג וחצי לילדים), הוריו ואחיו, הורי הוריו וצאצאיהם. היקף זכויות יורשים בעיזבון אינה תלויה ברצון המת ולא בסכסוכים מתמשכים. במקום בו לא קיימת צוואה, רשאי כל אחד מן היורשים לקבל את חלקו ללא הבדל פרט לרמת הקרבה למנוח. כמו כן, אין העדפה בין בן צעיר לבן בכור. כל אימת שהמנוח או המנוחה לא הותירו אחריהם צוואה, אין הבדל בין היורשים בני אותה המדרגה.
מצב משפחתי קובע את אופן חלוקת העיזבון
במידה והמנוח הותיר אחריו במותו ילדים או נכדים, יתחלק רכושו באופן שווה – מחצית לבן הזוג, ומחצית לילדיו או יורשיהם. במקרים בהם המנוח הותיר אחריו בן זוג ואחים או הורים, יתחלק העיזבון באופן הבא – שני שלישים לבן הזוג והיתרה להורים והאחים.
במידה והמנוח היה בודד פרט לבן זוגו, יירש בן הזוג את כל העיזבון במלואו. כמו כן, שימו לב, למרות שהורים וילדים נמצאים באותה "מדרגת ירושה", ילדים קודמים להורים. באותו האופן, הורי המנוח קודמים להורי הוריו. מדובר בהלכות המשפט העברי הקובעות כי ירושה ללא צוואה תחולק על פי קרבת דם (פרט לבן זוג). כמו כן, אלמנה זכאית לקבל מן העיזבון את כתובתה ולעיתים גם מזונות ילדים.
ירושה של ילד מאומץ
ילד אשר אומץ על פי הדין והוכר על ידי המדינה, יהיה זכאי לירושת הוריו המאמצים כמו אחיו החורגים. עם זאת, בניגוד לילדיו הביולוגיים של המאמץ, הוריו של המאומץ אינם יורשים את המנוח. דהיינו, ילד מאומץ הינו כילד ביולוגי, אך קרוביו שאינם ילדיו אינם יכולים לרשת את המנוח.