www.what2do.co.il

מעמדו של ילד מאומץ לפי חוק הירושה

פורסם ע"י מערכת האתר what2do | עודכן בתאריך 04/07/2025
מעמדו של ילד מאומץ לפי חוק הירושה

ביום 14.08.02 ניתן ע"י בית המשפט צו ירושה וצו קיום צוואה בעניין עזבונו של המנוח מ.צ ז"ל . כעת מונחת בקשת האפוטרופוס הכללי להורות על תיקון צו הירושה (בלבד) באופן שבמקום הצהרה כי יורשיו של המנוח על פי דין הינם שני בניו של המנוח (המשיב ו-פ.צ), יהיה היורש היחיד על פי דין - המשיב בלבד. 
 
האם המשיב הינו יורש על פי דין של המנוח? 

סע’ 16(א) לחוק הירושה קובע: "מי שאומץ כדין יורש את מאמצו כאילו היה ילדו, וכן יורשים את המאמץ צאצאי המאומץ". על מנת להוכיח כי אימוץ שנעשה בחו"ל הינו "כדין", יש לצרף אישורים רשמיים מתאימים מהמדינה בה נעשה האימוץ. בענייננו, לא עלה בידי המשיב להציג אישור על האימוץ.


בעניינו, ’ראיות’ המשיב בתמיכה לטענתו כי אומץ כדין ע"י המנוח הן: כינוי המשיב "בני" בצוואת המנוח; תעודת נישואי המנוח לאם המשיב ברומניה; תצהירו של מר י.ב.א; עדות עו"ד וקסלר – עורך הצוואה מיום 4.3.02; אין די בכך כדי לשכנע, כי המשיב אומץ ע"י המנוח כדין.

 

כינוי המשיב "בני" בצוואת המנוח הינו כינוי מקובל ביחסים בין אדם לילדיו ה’חורגים’ מבן זוגו, ואין בכך כדי לבסס טענת אימוץ כדין. תעודת נישואי אם המשיב והמנוח ברומניה – המשיב לא צרף את המסמך המקורי אלא העתק בלבד, וללא תרגום מהשפה הרומנית.

 

גם בהנחה כי מדובר בתעודת נישואין של אם המשיב והמנוח, הרי שאין בה ללמד דבר ולא חצי דבר לעניין אימוצו של המשיב ע"י המנוח. תצהירו של מר י.ב.א – מר ב.א הצהיר, כי הוא מכיר את המשיב משנת 1980 והכיר את המנוח. בשיחותיו עם המנוח סיפר לו המנוח כי הוא אימץ את המשיב באופן רשמי ברומניה.

 

מר בן אליעזר לא נחקר על תצהירו. גם אם יתקבל תצהיר זה כלשונו, אין די בכך בלבד כדי לבסס שינוי סטטוס של המשיב. עדותו של עו"ד וקסלר מיום 4.3.02 – עו"ד וקסלר לא העיד דבר לעניין האימוץ. דבריו "אני הכרתי רק את אחד מילדיו והוא א.ר" – אין בהם כדי לבסס טענת אימוץ כדין. הרי אין מחלוקת שהמנוח ראה במשיב בנו וייתכן מאוד שכך הציג אותו בפני עורך הצוואה. עדין אין בכך כדי להוות ראיה.

 

אין ראיות לקבוע כי מדובר באימוץ חוקי

גם הפסיקה אשר ריככה את הדרישה להמציא אישור רשמי על אימוץ כדין מהמדינה בה בוצע האימוץ, דרשה ראיות משכנעות יותר מעדות קרוב משפחה ו/או מכר של המשפחה. בנסיבות עניינינו, לא הומצאו ראיות משכנעות דיין כדי לקבוע כי המשיב הינו בנו המאומץ של המנוח ויורשו עפ"י דין.

 

לא זו אף זאת, הוכח כי המשיב עצמו רשם לפחות בארבעה מסמכים רשמיים, בזמן אמת, בעת עלייתו ארצה בשנת 1983, את שם אביו כ"ישראל", ולא את שם המנוח. יש להניח כי אם אכן המשיב אומץ כדין, היה מציין זאת כאשר נדרש לכך.


נימוק נוסף שיש בו כדי להעמיד את גרסתו של המשיב בדבר אימוצו כדין בספק, נעוץ בעובדה כי המשיב לא מצא לנכון כבר בבקשתו הראשונה למתן צו ירושה, כמו גם בדיונים קודמים שהתקיימו, לציין את העובדה (המהותית) כי המנוח אינו אביו הביולוגי. גם אם לטענת המשיב הוא אומץ ע"י המנוח כדין, היה עליו לציין זאת בהליכים המשפטיים. העובדה כי המשיב בחר להשמיט עובדה זו מעלה מטבע הדברים חשש, כי המשיב חשש מן התוצאה ומחזקת את המסקנה כי לא נעשה אימוץ כדין.

לסיכום,

הבקשה מתקבלת "צו הירושה" מיום 14.8.02 יתוקן כך שמר צ.פ הינו יורשו עפ"י דין היחיד ע"פ דין של המנוח ויורש את יתרת עזבונו של המנוח.

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן


דרג עד כמה מדריך משפטי זה עזר לך
4 מתוך 5.0 (מספר מדרגים 1)

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר
 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

ירושות בישראל - מיהו יורש?

ירושה - היורשים ע"פ חוק הירושה הם למעשי בני משפחתו הקרובים ביותר של המוריש: בן זוגו, ילדיו, נכדיו, הוריו, אחיו, אחייניו, סביו ... 

מתי חשוב לעשות צוואה

בכל מקרה בו אינכם מעוניינים בחלוקת עיזבונכם כמו שקובע חוק הירושה, קיים הכרח להכין צוואה ע"פ אחת הצורות המנויות בחוק ... 

התנגדות לצוואה

בכל מקרה בו קיים חשש כי הצוואה נעשתה בשל אונס, איום, השפעה בלתי הוגנת, תחבולה או תרמית, ניתן עקרונית להגיש התנגדות לצוואה... 

עצות לעריכת צוואה

בהתאם לחוק הירושה, רשאי המצווה לצוות שיורש יזכה בעיזבונו, כולו או חלקו, בהתקיים תנאי מסוים או בהגיע מועד מסוים. המוריש יכול, למשל, לצוות שנכדיו יזכו בחלקים ... 

צו ירושה

להגיש בקשת צו ירושה ... מילוי הטופס, מאמרים, פסקי דין ופניה אל עורכי דין באתר ...  

צו קיום צוואה

בקשות לצווי ירושה / קיום צוואה / מינוי מנהל עיזבון קבוע תוגשנה ללשכת הרשם לענייני ירושה בשלושה עותקים, כאשר לאחד מהם יצורפו המסמכים המקוריים וכל הנדרש עפ"י תקנה 14 לתקנות הירושה ... 

פסקי דין - דיני משפחה

פסקי דין בנושאי דיני משפחה לרבות: גירושין, צוואת, משמורת, מזונות, הסכמים, גניבת זרע ועוד... 

מאגר חוקים

לרשותך מאגר חוקים הקשורים בתחום המשפט במשפחה ... מה אומר החוק על הבעיה שלך ? 

חוק הירושה, התשכ"ה 1965

חוק הירושה קובע כיצד יש לערוך צוואה, מי היורשים החוקיים ומה קורה עם העיזבון כאשר אין צוואה חוקית.  

חוק הצהרות מוות, התשל"ח 1978

חוק הצהרת המוות מכריז על מותם של אנשים שעקבותיהם נעלמו במשך תקופה ארוכה וקיימת סברה שבם לא בין החיים. 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.
יעוץ אישי