www.what2do.co.il

אימוץ בפועל ואימוץ כדין, האם הבדלים מבחינת הזכות לירושה?

פורסם ע"י מערכת האתר what2do | עודכן בתאריך 27/02/2011
אימוץ בפועל ואימוץ כדין, האם הבדלים מבחינת הזכות לירושה?

האם אימוץ בפועל, אשר לא הוכר על ידי הרשויות, יכול להיות אימוץ כדין היוצר זכויות ירושה? סוגיה זו מונחת לעיתים לפתחו של בית המשפט לענייני משפחה במסגרת דיונים בזכותם של ילדים מאומצים לרשת את הוריהם המאמצים.

 

הלכה פסוקה היא כי קיים מרחק בין אימוץ בפועל לבין אימוץ כדין במקרים בהם דן בית המשפט בקביעת מעמד על פי סעיף 16(א) לחוק הירושה (המעניק זכויות בירושה לילדים אשר אומצו כדין). שימו לב, ירושה אינה טובת הנאה סוציאלית אשר מוענקת מכוחם של חוקים, אלא זכות התלויה בקביעת מעמדו של יורש פוטנציאלי. בתי המשפט פסקו בעניינים אלו כי אין סגי באימוץ בפועל, אלא ישנה דרישה מהותית של אימוץ פורמאלי בכדי להוליד תוצאה של רכישת זכות ירושה.

 

עם זאת, אין הדבר זהה למקרים בהם הילד המאומץ זקוק להכרה במעמדו הרשמי בגין אסון או מוות של פלוני אשר הוא סמוך על שולחנו. במקרה זה, חזקה הזכות הסוציאלית של הילד המאומץ על פני ההכרה הרשמית באימוץ.

 

דוגמא לפסק דין


בית המשפט לענייני משפחה נדרש לבחון סוגיה בגבר זכויותיו של ילד מאומץ בקבלת ירושה. האם כאשר הילד אומץ וגודל על ידי סביו, אך לא באופן רשמי, קיימת לו עילה לתבוע את חלקו בירושתם של הסבים? האם די באימוץ בפועל בכדי ליצור זכאות בירושה, גם ללא אימוץ רשמי המוכר על ידי הרשויות?

 


עסיקנן בתובע אשר ננטש בתימן על ידי אמו ואומץ על ידי סביו אשר גידלוהו בביתם כבנם. הסבים והתובע עלו לישראל, ובארץ נרשם האחרון כבנם על פי משרד הפנים. במרוצת השנים, ניהל התובע "יחסים של הורים ובן" עם סביו, וכאשר הלכו הסבים לבית עולמם, דרש האחרון את ירושתם. אחיו החורגים של התובע, אשר זכו בירושה במסגרת צו ירושה, התנגדו לזכאותו של האח המאומץ בירושה. עם זאת, מתוך שבעה ילדים אשר היו למנוחים, ארבעה הסכימו כי חלקו של התובע בירושה יועבר אליו.
השופטת קבעה כי דין תביעתו של התובע להידחות, אך האחרון זכה בירושה מצד שניים מתוך שלושת האחים המתנגדים. השופטת קיבלה טענות אלו מצידו של התובע, למרות פסק הדין, וזאת משום שאחים אלו לא הסכימו להיחקר או להגיש תצהירים מטעמם (לדבריהם, ללא סיבה מוצדקת). שימו לב, הרישום של התובע בתור ילדם של סביו איננו מהווה ראיה בפני בית המשפט המזכה אותו בירושה במסגרת חוק הירושה.
 

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן


דרג עד כמה מדריך משפטי זה עזר לך
5 מתוך 5.0 (מספר מדרגים 1)

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר
 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

ירושות בישראל - מיהו יורש?

ירושה - היורשים ע"פ חוק הירושה הם למעשי בני משפחתו הקרובים ביותר של המוריש: בן זוגו, ילדיו, נכדיו, הוריו, אחיו, אחייניו, סביו ... 

מתי חשוב לעשות צוואה

בכל מקרה בו אינכם מעוניינים בחלוקת עיזבונכם כמו שקובע חוק הירושה, קיים הכרח להכין צוואה ע"פ אחת הצורות המנויות בחוק ... 

התנגדות לצוואה

בכל מקרה בו קיים חשש כי הצוואה נעשתה בשל אונס, איום, השפעה בלתי הוגנת, תחבולה או תרמית, ניתן עקרונית להגיש התנגדות לצוואה... 

עצות לעריכת צוואה

בהתאם לחוק הירושה, רשאי המצווה לצוות שיורש יזכה בעיזבונו, כולו או חלקו, בהתקיים תנאי מסוים או בהגיע מועד מסוים. המוריש יכול, למשל, לצוות שנכדיו יזכו בחלקים ... 

צו ירושה

להגיש בקשת צו ירושה ... מילוי הטופס, מאמרים, פסקי דין ופניה אל עורכי דין באתר ...  

צו קיום צוואה

בקשות לצווי ירושה / קיום צוואה / מינוי מנהל עיזבון קבוע תוגשנה ללשכת הרשם לענייני ירושה בשלושה עותקים, כאשר לאחד מהם יצורפו המסמכים המקוריים וכל הנדרש עפ"י תקנה 14 לתקנות הירושה ... 

פסקי דין - דיני משפחה

פסקי דין בנושאי דיני משפחה לרבות: גירושין, צוואת, משמורת, מזונות, הסכמים, גניבת זרע ועוד... 

מאגר חוקים

לרשותך מאגר חוקים הקשורים בתחום המשפט במשפחה ... מה אומר החוק על הבעיה שלך ? 

חוק הירושה, התשכ"ה 1965

חוק הירושה קובע כיצד יש לערוך צוואה, מי היורשים החוקיים ומה קורה עם העיזבון כאשר אין צוואה חוקית.  

חוק הצהרות מוות, התשל"ח 1978

חוק הצהרת המוות מכריז על מותם של אנשים שעקבותיהם נעלמו במשך תקופה ארוכה וקיימת סברה שבם לא בין החיים. 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.
יעוץ אישי