www.what2do.co.il

האם אדם שפדה את חלקו של חייב במיטלטלין רוכש בכך בעלות בהם?

פורסם ע"י מערכת האתר what2do | עודכן בתאריך 05/05/2024
האם אדם שפדה את חלקו של חייב במיטלטלין רוכש בכך בעלות בהם?

המבקשת, ביקשה להצהיר על בעלותה הבלעדית במיטלטלי משק ביתה. התובענה הוגשה כנגד שני משיבים, שהם נושים של בעלה של המבקשת (להלן: החייב). המשיבה 1 הסכימה לבקשה שבתובענה, ואילו המשיבה 2 (להלן: המשיבה) התנגדה לה והציעה כי המבקשת תפדה את חלקו של החייב במיטלטלין.

 

לאחר שדירתם של בני הזוג נמכרה, לתשלום חובותיו של החייב, ולאחר שהחייב לא עמד בהבטחתו לשלם למבקשת עבור חלקה בדירה שנמכרה, נחתם בין בני הזוג, הסכם שלום בית ולחלופין הסכם גירושין, שקיבל תוקף של פסק דין בבית המשפט לענייני משפחה כאשר בהסכם נקבע בין השאר כי תכולת הבית תישאר בבעלותה ובחזקתה של המבקשת, לשימושה ולשימוש הילדים.


האם המבקשת הינה הבעלים של המיטלטלין?

כאשר אשת החייב פדתה את חלקו במיטלטלין המשותפים - על פי הסדר שהושג בתובענה לפסק דין הצהרתי לגבי מיטלטלי משק הבית - ושילמה לנושים את סכום הפידיון, נעשה בכך פירוק השיתוף בין בני הזוג, באותם מיטלטלין שלגביהם בוצע התשלום, ועל ידי כך רכשה האשה את חלקו של החייב במיטלטלין והפכה לבעלת המיטלטלין כלפי כולי עלמא.


כאשר בני זוג עורכים בינם לבין עצמם הסכם ממון או הסכם דומה (דוגמת הסכם שלום הבית בענייננו), ולאחר מכן ניתן לו תוקף של פסק דין על ידי ביהמ"ש - זכות קניינית, שהוענקה בהסכם כזה למי מבני הזוג, לא בהכרח תהא תקפה כלפי צדדים שלישיים.


יש למצוא את האיזון הראוי בין האוטונומיה וחופש ההתקשרות של בני הזוג, היינו - החופש להסדיר את חלוקת רכושם; לבין האינטרס של הנושה למנוע הברחת רכוש שאמור לשמש לפירעון חובו, או במילים אחרות - למנוע מצב שבו מסגרת חיי הנישואין תשמש "כמקור מפלט לחייבים מפני הנושים".

 

      קראו גם בתחום:

כאשר מתקיים בין בני הזוג שיתוף במיטלטלין, והאשה משלמת לנושים עבור מחצית המיטלטלין, ששייכת לבעלה (החייב) - מתקיים פירוק של השיתוף במיטלטלין, בדרך של רכישת חלקו של השותף האחד (החייב) על ידי השותף האחר (האשה). דרך זו של פירוק השיתוף במיטלטלין אפשרית, על פי סעיף 10 (ב) לחוק המיטלטלין, והיא יעילה וצודקת בנסיבות העניין.

 

התוצאה הקניינית - במישור הדין המהותי - של פירוק השיתוף במיטלטלין בדרך זו, היא כי האשה קונה בעלות מלאה במיטלטלין, זכות קניינית שעומדת כלפי כולי עלמא.


בעת הגשת התובענה בהליך הקודם טרם נפתחו, תיקי ההוצל"פ על ידי המשיבות דנן. על כן, על פני הדברים, לא היה חוסר תום לב מצד המבקשת בכך שלא כללה אותן בין המשיבים בהליך הקודם. בנסיבות אלה, לא הוכח חוסר תום לב מצד המבקשת, באי-הכללתה של המשיבה בהליך הקודם, אשר יצדיק דחיית תובענתה הנוכחית של המבקשת מטעמים של צדק ויושר, למרות קיומה של הזכות הקניינית שרכשה במיטלטלין.

לסיכום,

 

מששילמה המבקשת, בהליך הקודם, עבור חלקו של בעלה במיטלטלין המשותפים, היא הפכה בכך לבעלים של המיטלטלין במלואם, ונושים "חדשים" אינם יכולים עוד להיפרע מהם. פסק הדין ההצהרתי, שניתן בהליך הקודם, מצהיר על זכותה זו של המבקשת.


לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן


דרג עד כמה מדריך משפטי זה עזר לך

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר
 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

הלכת השיתוף

הלכת השיתוף

על אילו נכסים חלה חזקת השיתוף ... 

הסדר איזון משאבים

הסדר איזון משאבים

מהו הסדר איזון משאבים ? למי הוא מועיל ? על אלו נכסים הוא חל ? ועוד שאלות ותשובות רבות ... 

מדוע חשוב לערוך הסכם ממון בטרם הנישואין?

מהם היתרונות בעריכת הסכם ממון? ... מאמרים, פסקי דין ופניה אל עורכי דין באתר ... 

פסקי דין - דיני משפחה

פסקי דין בנושאי דיני משפחה לרבות: גירושין, צוואת, משמורת, מזונות, הסכמים, גניבת זרע ועוד... 

הסכם גירושין

מהו הסכם גירושין? מהו תוקפו? כיצד מבטלים אותו? קראו עוד... 

מהי כתובה?

הכתובה הינה מסמך עליו חותם הבעל בטרם טקס הנישואין ובו מפורטות התחייבות הבעל כלפי האישה. הבעל חותם על הכתובה בנוכחות שני עדים וזאת עוד בטרם החופה ... 

הפרת הבטחת נישואין

מי שתובע בגין הפרת הבטחת נישואין, מוטל עליו נטל שכנוע כבד לצורך קיומה של הבטחת נישואין שהופרה, באם אין ראיות ממשיות לכך שהצדדים התכוונו להינשא זה לזה ... 

חטיפת ילדים

בהתאם לאמנת האג, כל אדם, מוסד או גוף הטוען כי ילד (עד גיל 16) הורחק או לא הוחזר תוך הפרת זכויות משמורת, ראשי לפנות אל הרשות המרכזית שבמקום מגוריו הרגיל של הילד או אל הרשות המרכזית של כל מדינה מתקשרת אחרת, בבקשה לסייע להחזרתו של הילד ... 

סעדים זמניים,עיקול,עיכוב יציאה

מהם סעדים זמניים אשר בסמכות בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני לתת ? 

אלימות במשפחה

מהי אלימות במשפחה? כיצד מתמודדים עם אלימות במשפחה? האם גם אלימות מילולית עלולה להיות אלימות במשפחה? 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.