www.what2do.co.il

חוק הסכמים לנשיאת עוברים (אישור הסכם ומעמד היילוד) התשנ``ו 1996

פורסם ע"י מערכת האתר what2do | עודכן בתאריך 25/11/2013
חוק הסכמים לנשיאת עוברים (אישור הסכם ומעמד היילוד) התשנ``ו 1996

חוק זה נועד להסדיר את הליך הפונדקאות בישראל ועוסק בהסכם הנחתם בין ההורים המיועדים לבין האם הנושאת עבורם את ההריון. לפי החוק, ההפריה החוץ גופית תתבצע באמצעות הביצית של האם המיועדת או מתרומת ביצית והזרע של האב המיועד, מיד לאחר הלידה יימסר התינוק להורים המיועדים בנוכחות עובד סוציאלי.


1. לפי הגדרות חוק זה:


"אם נושאת" היא אישה הנושאת ברחמה הריון עבור זוג הורים שאינם יכולים להביא ילד לעולם באופן טבעי. "הורים מיועדים" הם ההורים שנמצאים בקשר עם האם הפונדקאית, הנושאת עבורם את ההריון.

 

2. הסכם לנשיאת עוברים


ההסכם לנשיאת עוברים נחתם בין האם הפונדקאית לבין ההורים המיועדים, ובו כתוב כי האישה מוכנה להתעבר באמצעות השתלת ביצית מופרית ומוכנה לשאת את ההריון עבור ההורים. ההסכם יתקיים בתנאים הבאים:

 

א. ההסכם יערך בכתב ויעבור את וועדת האישורים.

 

ב. שני הצדדים הם תושבי מדינת ישראל ובני 18 ומעלה.

 

ג. האם הנושאת אינה נשואה, היא אינה קרובת משפחה של אחד מההורים המיועדים והדת שלה היא כמו הדת של האם המיועדת. באישור מיוחד ניתן לערוך הסכם עם אישה נשואה ולא בין בני אותה הדת.

 

ד. ההפריה היא חוץ גופנית ותתבצע באמצעות הזרע של האב המיועד וביצית שאינה של האם הנושאת.

 

3. וועדת האישורים

 

וועדת האישורים כוללת שבעה חברים שמונו על ידי שר הבריאות וביניהם: שני רופאים המתמחים ביילוד ובגינקולוגיה, רופא פנימי, פסיכולוג קליני, עובד סוציאלי, משפטן ואיש דת. החלטות הוועדה יתקבלו ברוב קולות, וייחתמו על ידי יושב הראש.

 

4. בקשה לאישור הסכם


את הבקשה להסכם לנשיאת עוברים יש להגיש לוועדת האישורים בצירוף: הצעה להסכם, חוות דעת רפואית של האם המיועדת, המעידה על כך שהיא אינה מסוגלת להתעבר באופן טבעי, או שההיריון עלול לסכן באופן משמעותי את בריאותה, הערכה פסיכולוגית של שני ההורים ואישור על קבלת ייעוץ מקצועי.

 

5. אישור הסכם


הוועדה רשאית לאשר את ההסכם בתנאי שהשתכנעה כי הוא נעשה בהסכמה וברצון של כל הצדדים, לא קיים חשש לפגיעה בבריאותם של האם הפונדקאית ושל התינוק הנולד.

 

6. תשלומים

 

האם הנושאת רשאית לקבל תשלומים עבור הוצאות הייעוץ משפטי, דמי ביטוח, פיצוי על אבדן הכנסה, או כל פיצוי נוסף בהתאם להחלטת הוועדה.

 

7. ביצוע ההסכם


ההפריה תתבצע בבית חולים, או במרפאה המוכרת על ידי משרד הבריאות ועל פי הוראות ההסכם המאושר.

 

8-9. לקראת סוף החודש החמישי של ההריון, שני הצדדים יודיעו לעובד הסוציאלי על מקום הלידה והתאריך המשוער. ויידעו אותו מיד לאחר הולדת הילד.

 

10. הילד יהיה תחת משמורת ההורים המיועדים עם לידתו, ויחלו עליהם החובות והזכויות שקימות בין הורים לילדים. האפוטרופוס של הילד מיום הלידה עד למתן צו הורות הוא העובד הסוציאלי בלבד. ומסירת הילד מהאם הפונדקאית להורים המיועדים תהייה בנוכחות העובד הסוציאלי.

 

11-12. צו הורות

 

ההורים המיועדים יגישו בקשה למתן צו הורות, תוך שבעה ימים מיום הלידה, עם מתן הצו יהיו ההורים האפוטרופוסים הבלעדיים על הילד.

 

13-14. חזרת האם הנושאת מההסכם


במידה והאם הנושאת מבקשת לחזור בה מההסכם ולהחזיק בילד, היא רשאית לקבל את אישור בית המשפט, לאחר תסקיר של העובד הסוציאלי, המעיד על שינוי בנסיבות ושטובת הילד לא תפגע בעצם החזרה. בית המשפט לא יאשר חזרה מההסכם לאחר מתן צו הורות.

 

15. במידה ואישר בית המשפט את החזרת ההסכם, רשאים הצדדים לקבל החזר על ההוצאות.

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן


דרג עד כמה מדריך משפטי זה עזר לך

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר
 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

עצות, טיפים למתגרשים

עצות מועילות לגירושין מופחתי כאבי ראש ... 

פסקי דין - דיני משפחה

פסקי דין בנושאי דיני משפחה לרבות: גירושין, צוואת, משמורת, מזונות, הסכמים, גניבת זרע ועוד... 

הסכם גירושין

מהו הסכם גירושין? מהו תוקפו? כיצד מבטלים אותו? קראו עוד... 

מהי כתובה?

הכתובה הינה מסמך עליו חותם הבעל בטרם טקס הנישואין ובו מפורטות התחייבות הבעל כלפי האישה. הבעל חותם על הכתובה בנוכחות שני עדים וזאת עוד בטרם החופה ... 

אימוץ ילדים מחו"ל

במקרים רבים מלווה הליך האימוץ בחששות ובחוסר וודאות הנובעים מריבוי הגורמים המעורבים בהליך, וכמובן מהאלמנטים הנפשיים והפסיכולוגיים הנובעים מעצם טיבו של ההליך שהינו מסובך, קשה וטעון... 

מינוי אפוטרופוס

מה קורה במקרה בו אחד ההורים נפטר?  

הפרת הבטחת נישואין

מי שתובע בגין הפרת הבטחת נישואין, מוטל עליו נטל שכנוע כבד לצורך קיומה של הבטחת נישואין שהופרה, באם אין ראיות ממשיות לכך שהצדדים התכוונו להינשא זה לזה ... 

חטיפת ילדים

בהתאם לאמנת האג, כל אדם, מוסד או גוף הטוען כי ילד (עד גיל 16) הורחק או לא הוחזר תוך הפרת זכויות משמורת, ראשי לפנות אל הרשות המרכזית שבמקום מגוריו הרגיל של הילד או אל הרשות המרכזית של כל מדינה מתקשרת אחרת, בבקשה לסייע להחזרתו של הילד ... 

סעדים זמניים,עיקול,עיכוב יציאה

מהם סעדים זמניים אשר בסמכות בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני לתת ? 

אלימות במשפחה

מהי אלימות במשפחה? כיצד מתמודדים עם אלימות במשפחה? האם גם אלימות מילולית עלולה להיות אלימות במשפחה? 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.