www.what2do.co.il

הסכם הורות משותפת, כל מה שחשוב לדעת

פורסם ע"י מערכת האתר what2do | עודכן בתאריך 01/02/2017
הסכם הורות משותפת, כל מה שחשוב לדעת

הורות משותפת מוגדרת כהורות ללא זוגיות, הסכם הורות משותפת מתאים לזוג הורים הרוצים להביא ילד לעולם מבלי להתחתן ומבלי לקיים מערכת יחסים זוגית.

 

ההסכם יכול להיחתם בין זוגות חד מיניים, ידידים שאינם מעוניינים לקיים קשר זוגי, או מכרים שכל אחד רוצה להמשיך לחיות את חייו בנפרד, או לקיים מערכת יחסים עם אדם אחר. כל הסכם מותאם באופן אישי להורים על פי הצרכים והרצונות שלהם, כדי לספק תחושת יציבות וודאות במסגרת ההורות המשותפת.

 

מטרתו של הסכם הורות משותפת היא להבטיח את זכויותיהם וחובותיהם של ההורים כלפי הילד המשותף, ואף להבטיח כי תתבצע הפרדה מהבחינה הכלכלית, ומבחינות אחרות הנוגעות למהלך אורח החיים. ההסכם מסדיר את התובנות והשקפת עולמם לגבי אופן גידולו, והוא מתייחס לנושא מזונות ילדים, הסדרי ראייה ומשמורת, חינוך הילד וענייני רכוש בין הצדדים.


הסכמה בנוגע לשם המשפחה של הילד

 

יש לציין בהסכם את השם הנבחר של הילד ואת שם משפחתו, שיכול להיות שם משפחתו של האב, של האם, או שילוב של שני השמות יחד, על פי החלטת והסכמת הצדדים. במקרה שההורים לא יקבעו מה יהיה שם משפחתו של הילד, הוא יישא על פי הוראות חוק השמות את שם משפחתה של אמו, מכיוון שעל פי החוק, ילד אשר הוריו לא נשואים נושא באופן אוטומטי את שם משפחתה של האם ואביו נדרש להסכים לנשיאת שמו.

 

על פי חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, שני ההורים הם אפוטרופסיים טבעיים של הילד, ומוטלת על שניהם החובה והזכות לדאוג לכל צרכיו של הילד. מכיוון שבדרך כלל ההורים המעוניינים בהורות משותפת אינם גרים תחת קורת גג אחת, הם צריכים להחליט לגבי המשמורת במסגרת ההסכם, ולקבוע מי יהיה ההורה המשמורן, כלומר מי יגדל את הילד בביתו באופן קבוע.

 

חשוב לקבוע מראש היכן יגדל הילד

 

ההורים יכולים להחליט כי המשמורת על הילד תהיה משמורת משותפת, או לקבוע הסדרי ראייה של ההורה השני ואף יכולים לקבוע הסדרי ראייה לסבים ולקרובי משפחה אחרים המעורבים בחיי הילד. מומלץ לכלול סעיף הנוגע לאופן משמורת הילדים במקרה פטירה של אחד ההורים. כמו כן, ניתן להחליט על מרחק מגורים של ההורים זה מזה, ואף להסכים על מקום המגורים או הסדרי מעבר דירה.

 

במסגרת ההסכם כדאי לקבוע את חובת המזונות והיקפה, כולל: תשלום מדור, הוצאות מיסים, הוצאות חינוך, חוגים, ימי הולדת, הוצאות בריאות שאינם מבוטחים כגון: טיפולי שיניים, פסיכולוגים ועוד. לרוב נהוג לרשום סעיפים שיקבעו הפרדה רכושית בין הצדדים.

 

כמו כן, ההסכם יכול להתייחס אל אופן כניסת האישה להריון, כמו למשל באמצעות הפריה חוץ גופית, וכן, ביצוע בדיקות גנטיות שעל הצדדים לעבור והתנהלות במשך תקופת ההריון. חשוב להכניס להסכם גם סעיף של יישוב מחלוקות, כך שאם בעתיד תיווצר אי הסכמה מהותית בין הצדדים, ניתן יהיה לפתור אותה במהירות וביעילות, כמו למשל באמצעות פנייה להליך גישור משפחתי.

 

תוקף משפטי בבית משפט לענייני משפחה

 

כדי לתת מעמד משפטי להסכם הורות משותפת, יש לאשרו בפסק דין בבית משפט לענייני משפחה במעמד שני הצדדים. מתן תוקף פסק דין להסכם לפני ההריון או טרם הלידה אינו מוסדר בחקיקה, אולם במקרים מסוימים תהיה לבתי המשפט נטייה לאשר הסכם כל עוד הוא אינו נוגד את תקנת הציבור ואינו נוגד את עיקרון טובת הילד.
 

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן


דרג עד כמה מדריך משפטי זה עזר לך

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר
 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

הסכם ממון שלא אושר

עקרונית, הסכם ממון בטרם נישואין שלא אושר ע"י הערכאה משפטית הקבועה בחוק ... הינו חסר תוקף משפטי, וככזה לא ניתן לתבוע את קיומו 

מה ניתן להכיל בהסכם ממון?

חשיבותו העיקרית של הסכם ממון היא בהסדרת חלוקת הרכוש והממון בין בני הזוג. באופן זה מוגדרים מראש זכויות ונכסים של כל אחד מבני הזוג ... 

שינוי הסכם ממון

האם ניתן לשנות או לבטל הסכם ממון לאחר שאושר?  

פסקי דין - דיני משפחה

פסקי דין בנושאי דיני משפחה לרבות: גירושין, צוואת, משמורת, מזונות, הסכמים, גניבת זרע ועוד... 

הסכם גירושין

מהו הסכם גירושין? מהו תוקפו? כיצד מבטלים אותו? קראו עוד... 

אימוץ ילדים מחו"ל

במקרים רבים מלווה הליך האימוץ בחששות ובחוסר וודאות הנובעים מריבוי הגורמים המעורבים בהליך, וכמובן מהאלמנטים הנפשיים והפסיכולוגיים הנובעים מעצם טיבו של ההליך שהינו מסובך, קשה וטעון... 

מינוי אפוטרופוס

מה קורה במקרה בו אחד ההורים נפטר?  

הפרת הבטחת נישואין

מי שתובע בגין הפרת הבטחת נישואין, מוטל עליו נטל שכנוע כבד לצורך קיומה של הבטחת נישואין שהופרה, באם אין ראיות ממשיות לכך שהצדדים התכוונו להינשא זה לזה ... 

חטיפת ילדים

בהתאם לאמנת האג, כל אדם, מוסד או גוף הטוען כי ילד (עד גיל 16) הורחק או לא הוחזר תוך הפרת זכויות משמורת, ראשי לפנות אל הרשות המרכזית שבמקום מגוריו הרגיל של הילד או אל הרשות המרכזית של כל מדינה מתקשרת אחרת, בבקשה לסייע להחזרתו של הילד ... 

סעדים זמניים,עיקול,עיכוב יציאה

מהם סעדים זמניים אשר בסמכות בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני לתת ? 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.