www.what2do.co.il

מהו הסכם טרום נישואין ולמה חשוב לחתום עליו?

פורסם ע"י מערכת האתר what2do | עודכן בתאריך 24/04/2017
מהו הסכם טרום נישואין ולמה חשוב לחתום עליו?

הסכם טרום נישואין נערך בין בני זוג המעוניינים למסד את הקשר במוסד הרבנות והוא נחתם לפני חתונתם. מטרתו של ההסכם היא להסדיר עניינים שונים בחיים המשותפים במהלך חיי הנישואין ובעיקר במקרה של פרידה וגירושין, והוא יכול לעסוק בשיעור דמי מזונות לאישה ולילדים, קביעת משמורת על הילדים, אופן ומועד חלוקת רכוש, מנגנון למניעת סרבנות גט וכדומה.

 

בדרך כלל הצדדים חותמים על ההסכם כדי להקטין את הסיכון של הפגיעה במקרה של סיום הקשר. ההסכם כולל ענייני כספים ורכוש של בני הזוג טרם הנישואין, ונוגע להחלטות על רמת הוצאות לסיוע לילדים, הסכמה לגבי משמורת ילדים קיימים או עתידיים, מנגנון להסדרת מחלוקות בנושא רכוש המאפשר לבני הזוג להתנות על חוק יחסי ממון, או לפרט את הנכסים שהביאו עמם לקשר הזוגי.

 

ההסכם יכול להגדיר את זכויותיהם וחובותיהם של בני הזוג במהלך חיי הנישואין, ולמנוע את תופעת סרבנות גט, לעומת הכתובה שלא מתייחסת כלל לסרבנות. ניתן לקבוע מנגנון באמצעות התניית הקנס הכספי בקבלת מרות בית הדין הרבני ובתנאים נוספים שמבטיחים את כשרותו של מתן הגט. כמו כן, ניתן לקבוע התחייבות הדדית, שלפיה, אם אחד מהצדדים יהיה מעוניין בסיומו של הקשר, השני לא יעמוד בדרכו ולא יסרב למתן גט.

 

מהו התוקף המשפטי של הסכם טרום נישואין?

 

הסכם טרום נישואין שעוסק בענייני כספים ורכוש מקבל תוקף משפטי רק לאחר שבני הזוג חתמו עליו וקיבלו אישור על החתימה באופן פורמלי, מול נוטריון, רושם הנישואין במועצה הדתית שבה נרשמו לנישואין, בית משפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני. כך שחתימה רק בפני עורך החופה אינה מעניקה לו תוקף.

 

כאשר מדובר בהסכם שלא כולל התייחסות לענייני כספים ורכוש, אין צורך לקבל אישור אצל גורם מוסמך, והוא תקף גם ללא אישור זה. אולם כדי להעניק לו תוקף של פסק דין, יש צורך באישור. לאחר הנישואין ניתן לאשר את ההסכם בבית משפט לענייני משפחה או בבית דין דתי המוסמך לדון בענייני הנישואין והגירושין של הצדדים.

 

אישור הסכם טרום נישואין אצל נוטריון או בית משפט

 

הסכם טרום נישואין חתום בעל תוקף משפטי של הסכם גירושין, על כן, כאשר בני זוג אשר מבקשים הכרה חוקית של ידועים בציבור, הם יכולים לערוך הסכם מסוג זה, ובאמצעותו לקבל הכרה כידועים בציבור מטעם המדינה.

 

ניתן לערער על ההחלטה לאשר או לא לאשר הסכם טרום נישואין, זאת כאשר לא מולאו דרישות החוק, או כאשר הרשות לא וידאה כי בני הזוג ערכו את ההסכם בהסכמה חופשית ולפני החתימה הבינו את משמעותו ותוצאותיו. ערעור על פסק דין של בית דין רבני אזורי, יש להגיש לבית דין רבני הגדול בתוך 30 ימים ממועד קבלת פסק הדין, וערעור על החלטת בית משפט לענייני משפחה, יש להגיש לבית המשפט המחוזי בתוך 45 ימים ממועד קבלת פסק הדין.
 

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן


דרג עד כמה מדריך משפטי זה עזר לך
5 מתוך 5.0 (מספר מדרגים 1)

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר
 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

הסכם ממון שלא אושר

עקרונית, הסכם ממון בטרם נישואין שלא אושר ע"י הערכאה משפטית הקבועה בחוק ... הינו חסר תוקף משפטי, וככזה לא ניתן לתבוע את קיומו 

מה ניתן להכיל בהסכם ממון?

חשיבותו העיקרית של הסכם ממון היא בהסדרת חלוקת הרכוש והממון בין בני הזוג. באופן זה מוגדרים מראש זכויות ונכסים של כל אחד מבני הזוג ... 

שינוי הסכם ממון

האם ניתן לשנות או לבטל הסכם ממון לאחר שאושר?  

פסקי דין - דיני משפחה

פסקי דין בנושאי דיני משפחה לרבות: גירושין, צוואת, משמורת, מזונות, הסכמים, גניבת זרע ועוד... 

הסכם גירושין

מהו הסכם גירושין? מהו תוקפו? כיצד מבטלים אותו? קראו עוד... 

אימוץ ילדים מחו"ל

במקרים רבים מלווה הליך האימוץ בחששות ובחוסר וודאות הנובעים מריבוי הגורמים המעורבים בהליך, וכמובן מהאלמנטים הנפשיים והפסיכולוגיים הנובעים מעצם טיבו של ההליך שהינו מסובך, קשה וטעון... 

מינוי אפוטרופוס

מה קורה במקרה בו אחד ההורים נפטר?  

הפרת הבטחת נישואין

מי שתובע בגין הפרת הבטחת נישואין, מוטל עליו נטל שכנוע כבד לצורך קיומה של הבטחת נישואין שהופרה, באם אין ראיות ממשיות לכך שהצדדים התכוונו להינשא זה לזה ... 

חטיפת ילדים

בהתאם לאמנת האג, כל אדם, מוסד או גוף הטוען כי ילד (עד גיל 16) הורחק או לא הוחזר תוך הפרת זכויות משמורת, ראשי לפנות אל הרשות המרכזית שבמקום מגוריו הרגיל של הילד או אל הרשות המרכזית של כל מדינה מתקשרת אחרת, בבקשה לסייע להחזרתו של הילד ... 

סעדים זמניים,עיקול,עיכוב יציאה

מהם סעדים זמניים אשר בסמכות בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני לתת ? 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.