www.what2do.co.il

מיהו קטין נזקק על פי הגדרת החוק?

פורסם ע"י מערכת האתר what2do | עודכן בתאריך 21/09/2016
מיהו קטין נזקק על פי הגדרת החוק?

קטין נזקק הוא קטין שנשקפת סכנה נפשית או גופנית לחייו, ועקב כך הוא זקוק לטיפול, הגנה או השגחה, בעיקר במקרים שלא נמצא מבוגר שאחראי עליו, או שהאחראי אינו מסוגל לטפל בו, או להשגיח עליו מסיבות שונות, או שהמבוגר מזניח את הטיפול או השגחה.

 

כאשר קטין נחשב לנזקק, בין אם בשל הזנחת הוריו ובין בשל נסיבות סוציו אקונומיות קשות שבהם הילד אינו מקבל את התנאים הדרושים להתפתחותו, עובד סוציאלי שעבר הכשרה מיוחדת, רשאי להתערב בענייניו ולהציע לו לקבל טיפול כדי להגן עליו ולמנוע התדרדרות במצבו הבריאותי והנפשי ופגיעה בשלומו.

 

עובד סוציאלי רשאי לפנות לבית המשפט לנוער ולבקש צו השגחה - המורה לאחראים על הילד לנהוג בהתאם להנחיות הטיפול שניתנו להם. או צו הוצאה ממשמורת - כאשר קיים סיכון של ממש לשלומו של הקטין אם יישאר בחזקת הוריו, או צו ביניים במצב שאינו סובל דיחוי עד לקיום דיון מקיף בבית המשפט.

 

מהי ההגדרה המשפטית של קטין נזקק?

 

החוק אשר מסדיר נושא זה הוא חוק הנוער. בחוק זה מוגדר מיהו קטין נזקק, מהן דרכי הטיפול בו, ומהו היקפה של חובת הדיווח החלה על הגורמים השונים בעניינו. על פי חוק הנוער, קטין נזקק הוא קטין שזקוק לטיפול, הגנה או השגחה, כאשר סכנה נפשית או גופנית נשקפת לשלומו.

 

קטין נחשב לנזקק כאשר אין מבוגר שיכול לדאוג לו, או כאשר המבוגר אשר אחראי על הקטין לא מסוגל להשגיח עליו, להגן עליו או לטפל בו. גם כאשר קטין משוטט ברחובות, מבצע פשעים ומושפע מחברה רעה, ביצע עבירה פלילית אך לא הועמד לדין, או נולד כשהוא סובל מתסמונת גמילה מסמים, הוא מוגדר כקטין נזקק.

 

תפקידו של העובד הסוציאלי הוא לסייע לקטין נזקק על ידי חילוצו מהמצב שאליו הוא נקלע. העובד הסוציאלי יכול לפנות לבית המשפט ולבקש שהקטין יקבל את הטיפול הראוי המגיע לו במסגרת צו השגחה. במקרים שבהם נשקפת לשלומו של הקטין סכנה מידית, העובד הסוציאלי יכול לפעול באמצעי חירום.


מתן טיפול רפואי ללא אישור ההורים

 

באמצעות קבלת אישור מבית המשפט לנוער ניתן לתת לילד טיפול רפואי ללא הסכמת האחראי עליו, או להעביר אותו מביתו לשבוע ימים ללא הסכמת האחראי, ולבצע עוד פעולות דחופות לצורך הגנה על קטין נזקק. במקרים קיצוניים ניתן להוציא את הילד מבית הוריו לתקופות ארוכות יותר, כאשר קיים חשש כי הוריו הביולוגיים פוגעים באופן מהותי בעיקרון טובת הילד.

 

במקרים שבהם עניינו של הקטין מגיע לפתחו של בית המשפט השלום לנוער, הכלל הוא כי הוריו הביולוגיים ייצגו אותו. במצב זה ההורים יכולים להיעזר בשירותו של עורך דין מטעמם. אם אין להורים אמצעים, הם רשאים לפנות ללשכה לסיוע משפטי כדי לקבל ייעוץ של עורך דין.

 

במקרה שהקטין בן 15 שנים ומעלה, וסובל מבעיות נפשיות, בית המשפט רשאי למנות לקטין עורך דין לשם קבלת טיפול פסיכולוגי במסגרת אשפוז או במרפאה, או באמצעות עריכת אבחון פסיכולוגי. זאת לפי בקשת הקטין ובניגוד לדעת הוריו.

 

ההורים והקטין חייבים להתייצב בבית המשפט לאחר שזומנו כדין. במהלך הדיונים בוחן בית המשפט את בקשת העובד הסוציאלי להכריז על הקטין כקטין נזקק. העובד הסוציאלי מציג תסקיר העוסק בנסיבות המקרה, וכולל את מצבו האישי של הילד, מצבה הסוציו אקונומי של המשפחה, התנהלותם של ההורים לפני פתיחת ההליכים וכדומה.

 

בית משפט השלום לנוער רשאי להחליט בסוגיית קטין נזקק עד שלוש שנים ממועד הגשת הבקשה. כל החלטה משפטית מתבטלת מאליה במלאות לקטין ‏18 שנה. הורה שאינו ממלא אחר החלטת בית משפט או מפריע לביצוע ההחלטה צפוי לעונש בכפוף להוראות החוק והתקנות.
 

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן


דרג עד כמה מדריך משפטי זה עזר לך
5 מתוך 5.0 (מספר מדרגים 1)

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר
 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

עצות, טיפים למתגרשים

עצות מועילות לגירושין מופחתי כאבי ראש ... 

פסקי דין - דיני משפחה

פסקי דין בנושאי דיני משפחה לרבות: גירושין, צוואת, משמורת, מזונות, הסכמים, גניבת זרע ועוד... 

הסכם גירושין

מהו הסכם גירושין? מהו תוקפו? כיצד מבטלים אותו? קראו עוד... 

מהי כתובה?

הכתובה הינה מסמך עליו חותם הבעל בטרם טקס הנישואין ובו מפורטות התחייבות הבעל כלפי האישה. הבעל חותם על הכתובה בנוכחות שני עדים וזאת עוד בטרם החופה ... 

אימוץ ילדים מחו"ל

במקרים רבים מלווה הליך האימוץ בחששות ובחוסר וודאות הנובעים מריבוי הגורמים המעורבים בהליך, וכמובן מהאלמנטים הנפשיים והפסיכולוגיים הנובעים מעצם טיבו של ההליך שהינו מסובך, קשה וטעון... 

מינוי אפוטרופוס

מה קורה במקרה בו אחד ההורים נפטר?  

הפרת הבטחת נישואין

מי שתובע בגין הפרת הבטחת נישואין, מוטל עליו נטל שכנוע כבד לצורך קיומה של הבטחת נישואין שהופרה, באם אין ראיות ממשיות לכך שהצדדים התכוונו להינשא זה לזה ... 

חטיפת ילדים

בהתאם לאמנת האג, כל אדם, מוסד או גוף הטוען כי ילד (עד גיל 16) הורחק או לא הוחזר תוך הפרת זכויות משמורת, ראשי לפנות אל הרשות המרכזית שבמקום מגוריו הרגיל של הילד או אל הרשות המרכזית של כל מדינה מתקשרת אחרת, בבקשה לסייע להחזרתו של הילד ... 

סעדים זמניים,עיקול,עיכוב יציאה

מהם סעדים זמניים אשר בסמכות בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני לתת ? 

אלימות במשפחה

מהי אלימות במשפחה? כיצד מתמודדים עם אלימות במשפחה? האם גם אלימות מילולית עלולה להיות אלימות במשפחה? 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.