זוגות רבים נאלצים לפרק את קשר הנישואין ולהתמודד זה עם זו בהליך גירושין. גירושין כוללים בין השאר דיונים בנוגע לסוגיות כגון משמורת ילדים, מזונות אישה, הסדרי ראיה וכדומה. אחת התביעות הקשות ביותר בהליך הגירושין הינה חלוקת רכוש הצדדים.
על פי רוב, מרבית הוויכוח הרכושי בין הצדדים נוגע לדירת המגורים המשותפת (המהווה בדרך כלל את הנכס היקר ביותר של בני הזוג). מצד אחד, הצד אשר עוזב את הדירה המשותפת בעקבות הסכסוך מעוניין להביא בדרך כלל לפירוק השיתוף. לעומת זאת, הבעל חייב לזון את אשתו במהלך הנישואין (בטרם הגירושין נכנסים לתוקפם) ובמסגרת זו לדאוג לה למדור (קורת גג).
במקרה שהונח לאחרונה לפתחו של בית המשפט לענייני משפחה, השופט נדרש לבחון איזו זכות חזקה יותר – מזונות האישה או פירוק השיתוף בדירה. מדובר בבני זוג אשר היו בהליכי גירושין מזה שנה וחצי. כמו כן, למעלה משנה הבעל לא התגורר בדירה והוא נאלץ לשלם מדי חודש דמי שכירות.
קראו עוד בתחום זה:
- הפחתת דמי שימוש ראויים בגין אשם תורם
- השבת חפצי ילדים לאחר רכישתם במכרז במסגרת תביעת רכוש
- ביטול סעיף בהסכם גירושין בדבר פירוק שיתוף בדירה, האמנם?
- דמי שימוש ראויים לאישה אשר עזבה ביתה מרצון
הבעל הגיש לבית המשפט בקשה דחופה ובמסגרתה ביקש כי יתבצע פירוק שיתוף בדירה. האישה טענה, לעומת זאת, כי הגישה תביעה נזיקית נגד הבעל ויש להמתין עם פירוק השיתוף עד לתום ההליכים בתביעתה. לטענתה, סכום הפיצויים הנתבע בתביעה הנזיקית עולה על שווי זכויות הבעל בדירה.
דהיינו, במידה ותתקבל התביעה הנזיקית, לא יוכל הבעל לשלם את סכום הפיצויים אלא יאלץ להעביר לידה את חלקו בנכס. הבעל הוסיף כי לבני הזוג אין ילדים ועל כן אין כל מניעה לפרק את השיתוף בנכס.
האיזון הראוי צריך להביא לפירוק השיתוף
בית המשפט קבע כי במקרים בהם מתבקש פירוק שיתוף בדירה משותפת, יש לאזן בין זכותה של האישה למדור לבין זכותו של הבעל לפרק את השיתוף מבחינה חוקית (על פי חוק המקרקעין). כמו כן, אחד השיקולים אשר עומדים בפני בית המשפט, בבואו לקבל החלטה מסוג זה, הינו האם לבני הזוג יש ילדים קטינים אשר עלולים להיפגע מפירוק השיתוף. במקרה דנן, בית המשפט קבע כי הגנת הבטחת הסדר המגורים לא הייתה יכולה להביא לעיכוב פירוק השיתוף כל אימת שלא היה מדובר בפגיעה בקטינים.
לגבי טענותיה של האישה, נקבע בבית המשפט כי בין הצדדים לא הייתה מחלוקת לגבי העובדה שלבעל זכויות בנכס. כמו כן, נקבע כי פירוק שיתוף זה יכול היה להביא למצב בו לשני הצדדים נותרת יתרה נכבדה על מנת להסדיר את מדורו. השופט הוסיף כי ייתכן והכספים הללו יסייעו לבני הזוג גם להסדרת הסכסוך בשלמותו. כמו כן, תביעה נזיקית אשר הוגשה באפיק אחר איננה יכולה להוות עילה לדחיית פירוק שיתוף בהליך גירושין.