האם אישה תהיה זכאית למחצית מפיצויי הפיטורים של בעלה לשעבר, אשר פוטר יום לאחר מתן הגט? תביעה בעניין זה הגיעה עד לבית המשפט העליון, לאחר שתביעותיה של האישה נדחו בבתי הדין הרבניים.
בני הזוג נישאו כדת משה וישראל, ובמהלך חייהם המשותפים נולדו להם שישה ילדים. לאחר כשמונה-עשרה שנות נישואין, נפרדו השניים במסגרת הליך הגירושין בבית הדין הרבני. הגבר והאישה הופנו על ידי בית-הדין הרבני האזורי ברחובות להליך גישור, ובסופו של הגישור נערך ביניהם הסכם גירושין. בהסכם נקבע כי חשבונות הבנק שבבעלות כל אחד מבני-הזוג יהיו באחריותם הבלעדית וכי כל הלוואה אישית שנלקחה במהלך שנות הנישואין תשולם על-ידי לוקח ההלוואה בלבד. עם זאת, מחלוקת לגבי פיצויי הפיטורין של הגבר, הגיעה עד לפתחו של בית הדין הרבני הגדול.
קראו עוד בתחום:
- איזון משאבים של נכסי קריירה אשר נצברו לפני הנישואין
- זכויות גרושה בכספי פנסיה - תביעה נגד משרד הביטחון
- האם ניתן להתנות בעל פה העברת נכסים בתוך המשפחה?
פיצויי פיטורים - יום לאחר הגט, על סך של 150 אלף שקלים
כאמור, הגבר פוטר יום לאחר מתן הגט ממקום עבודתו בו עבד במשך כ-16 שנים, ועם פיטוריו קיבל האחרון כ-150,000 ₪ פיצויי פיטורין. בעקבות כך, הגישה האישה תביעה לבית-הדין הרבני האזורי שכותרתה הייתה "תביעת מדור וכספים שנצברו במהלך הנישואין".
אשר לפיצויי הפיטורין, בית הדין קבע שהפיצויים לא היו נושא במחלוקת בין הצדדים, שכן איש מן הצדדים לא ידע על זכאותו העתידית של הגבר לסכום. לדידו של בית הדין האזורי, האישה לא הייתה זכאית לסכום זה, היות וחתמה היא על ויתור בנוגע לכל תביעות עתידיות בהסכם הגירושין.
האישה ערערה לבית-הדין הרבני הגדול כנגד קביעתו של בית-הדין הרבני האזורי וערעורה נדחה. בית-הדין הרבני הגדול קבע בפסק-דינו כדלקמן - "באשר לפיצויי הפיטורים, מאחר והם התקבלו לאחר הגירושין, אין להכלילם בגין החוק האזרחי. הסכמתם של בני הזוג הייתה מפורשת, ולא דובר על פיצויי פיטורים".
בית המשפט העליון הופך את ההחלטה
האישה ערערה על החלטת בית הדין הרבני, לבית המשפט העליון אשר הפך את החלטות בתי הדין הרבניים וקבע כי היא זכאית למחצית מהפיצויים. בית המשפט העליון קבע כי פיצויי פיטורים מהווים כספים שנצברו לטובת הגבר במהלך חיי הנישואין.
קראו גם:
- האם אישה תהיה חייבת בחובות בעלה?
- חיוב אישה בחובות בעלה מכורח הלכת השיתוף, האמנם?
- איזון נכסי קריירה בין עקרת בית לרופא בהליך גירושין
אי לכך, ובהעדר הסכמה לגבי הסכום בין הצדדים, בית המשפט קבע כי יש לבחון את הסוגיה בהתאם להסדר איזון המשאבים. בית המשפט בחן את הסדר איזון המשאבים וקבע כי האישה זכאית למחצית שווים של פיצויי הפיטורים, אלא אם מתקיימות "נסיבות מיוחדות".
השופטים קבעו כי היות ובני הזוג חיו במשך 18 שנה ביחד, גידלו שישה ילדים והתחלקו בכל הזכויות הסוציאליות האחרות (פנסיה, קופות גמל ועוד), ניכר שלא ניהלו הם הפרדה רכושית. אי לכך, ומתוך העובדה שהאישה נשאה בנטל גידול הילדים במשך כל השנים, זכאית היא לזכויות שנצברו בעבור הגבר במהלך עבודתו.