www.what2do.co.il

תביעות אזרחיות ועסקיות בבית המשפט לענייני משפחה

פורסם ע"י מערכת האתר what2do | עודכן בתאריך 18/03/2012
תביעות אזרחיות ועסקיות בבית המשפט לענייני משפחה

סעיף 3(א) לחוק בית המשפט לענייני משפחה, התשנ"ה-1995, קובע כי סכסוכים בין בני משפחה יונחו לפתחו של בית המשפט לענייני משפחה. סעיף 1 לחוק זה קובע מהם ענייני המשפחה אשר בסמכותו של בית המשפט לענייני משפחה. בכלל עניינים אלה, ניתן למנות גם תובענה אזרחית בין בני משפחה, אשר עילתה סכסוך בתוך המשפחה, וללא קשר לשווי או לנושא התביעה.


המחוקק נקט בסוגיה זו בגישה מרחיבה לפיה בית המשפט לענייני משפחה הינו בר סמכות לדון ולהכריע בכל סוגי הסכסוכים בהם מעורבת המשפחה, וזאת גם כאשר מדובר בסכסוכים אזרחיים. סמכותו של בית המשפט לענייני משפחה במקרים כגון דא מורכבת משני קריטריונים:

 

  • קרבה משפחתית בין הצדדים, כהגדרתה בחוק.
  • עילת התביעה הינה סכסוך בתוך המשפחה.


בכל הנוגע לקריטריון השני, השופט שוחט קבע בתמ"ש (ת"א) 18902/99 עוז נ' עזיז כי בית המשפט לענייני משפחה הינו בר סמכות לדון בתביעות בין בני משפחה כל אימת שהן בשל/משום/בגלל/בעקבות סכסוך אשר פרץ בין בני משפחה. לדידו של השופט שוחט, בעניין זה אין נפקא מינה מהי העילה המשפטית אשר הקנתה את זכות התביעה. במילים אחרות, ככל שהסכסוך בתוך המשפחה היה הגורם אשר יצר את "מערכת העובדות היושבת בבסיס התביעה", הרי שהסמכות לדון בסוגיה הנ"ל צריכה להיות נתונה לבית המשפט לענייני משפחה.

 

      קראו עוד בתחום:


במקרים בהם מדובר בתביעה אזרחית, כתב התביעה חייב לגלות אפוא את עילת התביעה במובן המשפטי שלה. כמו כן, כתב התביעה בתביעות אזרחיות חייב להצביע גם על קיומה של עילה משפטית. הלכה פסוקה היא כי ניתן ללמוד האם מדובר ב"סכסוך בתוך המשפחה" מתוך כתבי הטענות.

 

בית המשפט העליון, בהתייחסו לסוגיה זו, קבע כי יש לתת פרשנות מקלה לקשר שבין הסכסוך המשפחתי לתובענה האזרחית, וזאת בכל הנוגע לעוצמתו של הקשר הנ"ל. השופטת פרוקצ'יה התייחסה לכך בפסיקתה בע"א 1622/75 חיים נ' חיים: "אכן, לא קל לסווג עניין מסוים, האם הוא נתון לסמכותו של בית המשפט הרגיל, או שמא עסקינן בסוגיה משפחתית שיש לדון בה בין כותלי בית המשפט לענייני משפחה. כמו כן, עניינים אשר אינם נובעים מסוגיות הקשורות למעמד אישי מובהק, משלבים בתוכם לא אחת סכסוך משפטי ומחלוקת אזרחית. בית המשפט נדרש אפוא להכריע מהו היסוד הדומיננטי במקרה דנן, ולקבוע על פיו את סוגיית הסמכות".

 

הנשיא בדימוס, אהרון ברק, התייחס אף הוא בעניין זה לסוגיה הנ"ל וקבע כי – "יש לאתר את גורמי הסכסוך תוך עמידה על השאלה האם לגורמים המשפחתיים הייתה השפעה משמעותית להיווצרותה של עילת התביעה".


להלן מספר שיקולים אשר בתי המשפט מתייחסים אליהם במקרים אלה:
 

  1. זהות בני המשפחה המעורבים בסכסוך המדובר.
  2. האם הקרבה המשפחתית הינה קרבה גדולה או רחוקה?
  3. האם הסכסוך המדובר מופרד ומבודד מיתר העניינים של בני המשפחה.
  4. האם בני המשפחה מקיימים קשרים עסקיים? במידה וכן, האם הסכסוך האזרחי נוגע לכלל הקשרים העסקיים או לאחד מהם?
  5. כמה בני משפחה מעורבים בסכסוך?
  6. האם הסכסוך משפיע על צדדים שלישיים?
     

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן


דרג עד כמה מדריך משפטי זה עזר לך

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר
 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

עצות, טיפים למתגרשים

עצות מועילות לגירושין מופחתי כאבי ראש ... 

פסקי דין - דיני משפחה

פסקי דין בנושאי דיני משפחה לרבות: גירושין, צוואת, משמורת, מזונות, הסכמים, גניבת זרע ועוד... 

הסכם גירושין

מהו הסכם גירושין? מהו תוקפו? כיצד מבטלים אותו? קראו עוד... 

מהי כתובה?

הכתובה הינה מסמך עליו חותם הבעל בטרם טקס הנישואין ובו מפורטות התחייבות הבעל כלפי האישה. הבעל חותם על הכתובה בנוכחות שני עדים וזאת עוד בטרם החופה ... 

אימוץ ילדים מחו"ל

במקרים רבים מלווה הליך האימוץ בחששות ובחוסר וודאות הנובעים מריבוי הגורמים המעורבים בהליך, וכמובן מהאלמנטים הנפשיים והפסיכולוגיים הנובעים מעצם טיבו של ההליך שהינו מסובך, קשה וטעון... 

מינוי אפוטרופוס

מה קורה במקרה בו אחד ההורים נפטר?  

הפרת הבטחת נישואין

מי שתובע בגין הפרת הבטחת נישואין, מוטל עליו נטל שכנוע כבד לצורך קיומה של הבטחת נישואין שהופרה, באם אין ראיות ממשיות לכך שהצדדים התכוונו להינשא זה לזה ... 

חטיפת ילדים

בהתאם לאמנת האג, כל אדם, מוסד או גוף הטוען כי ילד (עד גיל 16) הורחק או לא הוחזר תוך הפרת זכויות משמורת, ראשי לפנות אל הרשות המרכזית שבמקום מגוריו הרגיל של הילד או אל הרשות המרכזית של כל מדינה מתקשרת אחרת, בבקשה לסייע להחזרתו של הילד ... 

סעדים זמניים,עיקול,עיכוב יציאה

מהם סעדים זמניים אשר בסמכות בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני לתת ? 

אלימות במשפחה

מהי אלימות במשפחה? כיצד מתמודדים עם אלימות במשפחה? האם גם אלימות מילולית עלולה להיות אלימות במשפחה? 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.
יעוץ אישי