סעיף 5 לחוק יחסי ממון בין בני זוג, התשל"ג-1973, קובע כי עם התרת הנישואין, או עם פקיעת הנישואים בעקבות מותו של אחד מבני הזוג, זכאי כל אחד מהצדדים (או עיזבונו) למחצית שווים של כלל נכסי הזוג (הסדר איזון משאבים). בין נכסים אלו נמנים גם זכויות פנסיה עתידיות, קרנות השתלמות, פיצויי פרישה, חסכונות וקופות תגמולים. על פי רוב, תביעות חלוקת רכוש הנוגעות לזכויות פנסיוניות מוגשות על ידי נשים כנגד בעליהן לשעבר.
קראו עוד בתחום:
- פנסיה לא תחולק למרות נישואין של 50 שנה
- תבוטל תביעת משמורת אשר הוגשה בתור אמצעי לחץ בהליך גירושין
- שיתוף בדירה אשר הייתה שייכת לאחד הצדדים לפני הנישואין
- צירוף בת זוג להליך רכושי בבית המשפט לענייני משפחה
לעיתים הגלגל מתהפך והצדדים לתביעה משתנים. דוגמא לכך ניתן לראות בפסק דין אשר ניתן בבית המשפט לענייני משפחה. מדובר במקרה בו האישה הייתה המפרנסת העיקרית בבית ובמרוצת השנים צברה זכויות פנסיוניות שונות, וחסכונות בבנק. לעומתה, הגבר לא עבד כל השנים, עסק בעבודות זמניות, ולא השכיל לצבור לעצמו פנסיה או קרנות. הם הבעל זכאי למחצית מהזכויות הפנסיות של אשתו לשעבר, או שמא יש להחריג את הזכויות הנ"ל מהרכוש המשותף?
זכויות סוציאליות אשר נצברו במהלך הנישואין מהוות נכס בר איזון. עם זאת, סעיף 8 לחוק יחסי ממון קובע כי בית המשפט רשאי, בנסיבות מיוחדות, להתוות איזונים שווים של הנכסים, לא חצי-חצי אלא ביחס אחר אשר ייקבע על ידו. סעיף זה איננו מפרט מהו קנה המידה אשר לפיו יבחר בית המשפט כיצד לחלק את האיזון הנ"ל, וכל שהוא קובע הוא שהדבר ייעשה בעת "קיומן של נסיבות מיוחדות המצדיקות זאת".
במסגרת תביעת מזונות העיד הבעל כי הוא לא תרם למאמץ המשפחתי כלל
אמת המידה המרכזית אשר הוצעה לשם הפעלת שיקול הדעת לפי סעיף 8 לחוק הינה המאמץ המשותף אשר השקיעו כל אחד מבני הזוג בחיי הנישואין. קל וחומר מילוי חובותיהם הכלכליות של הצדדים, האחד כלפי השני, וזאת תוך התחשבות בפערים כלכליים וסיוע בבית. במקרה דנן, בית המשפט לענייני משפחה קבע כי האיזון הבלתי שווה בין בני הזוג, לאורך עשרות שנות נישואין, מהווה נסיבות המצדיקות חריגה מהסדר איזון משאבים שווה בשווה.
לדוגמא, הגבר תיאר עצמו במסגרת תביעת המזונות כאדם אשר עבד כל חייו בעבודות מזדמנות ולא החזיק באף אחת מהן מעמד למעלה מתקופות קצרות. בתצהיר אחר בתביעת המזונות אמר הגבר כי הוא סובל מחוסר יכולת להשתכר מזה שנים. הגבר הוסיף כי הוא בעברו הפרעות הסתגלות, התמכרות לאלכוהול, בעיות סוציולוגיות קשות ועוד. יתרה מכך, הגבר הודה כי במהלך חייו הפקידה אשתו כספים רבים בחשבון הבנק שלו.
- גרושה לא תפונה מדירתה למרות חובות וזאת מכוח הסכם גירושין
- הלכת השיתוף על בני זוג בנישואים שניים
- פרישה מוקדמת - איזון זכויות פנסיה במסגרת הלכת פרידמן
למעשה, ניסיונו של הגבר בתביעת המזונות, להציג עצמו כחסר יכולת השתכרות לחלוטין, עמד לו לרועץ באיזון המשאבים. נקבע כי אין לגבר זכאות בכספי הפנסיה של אשתו, וזאת משום שהוא לא הוכיח תרומה כספית משמעותית לבית במהלך הנישואין. הדברים נאמרו מפיו של הגבר ועל פי תצהיריו, ואין לו להלין אלא על עצמו בעניין זה. י
ש לציין כי בתביעת המזונות הנ"ל, בשל מצבו הכלכלי "הקשה" של הגבר, נקבע כי עליו לשאת בתשלום המזונות ההכרחיים בלבד. לסיכום, נקבע כי הגבר אינו זכאי להתחלק עם גירושיו מאשתו בכספי הפנסיה אותם צברה בגין עבודתה במשך עשרות שנים במשרד החינוך. עדותה של האישה לגבי עצלנותו של בעלה לאורך השנים הייתה מהימנה בעיני השופטים ונקבע כי להעדיף אותה על פני ניסיונותיו של הגבר להציג את תרומתו הרבה לבית בתביעת הרכוש (בניגוד מוחלט לנאמר על ידו בתביעת המזונות).