www.what2do.co.il

הפקדת ערובה להוצאות

פורסם ע"י מערכת האתר what2do | עודכן בתאריך 02/07/2025
הפקדת ערובה להוצאות

הכלל המשפטי קובע כי בדרך כלל לא יורה בית המשפט על הפקדת ערבון להבטחת הוצאות הנתבע אלא במקרים חריגים בלבד.

 

באלו מקרים יורה ביהמ"ש על הפקדת ערובה להחזר הוצאות?

 

הפרקטיקה הנוהגת מראה כי בתי המשפט עושים שימוש בסמכותם זו בדרך כלל כאשר התובע הוא תושב חוץ או כאשר התובע אינו מציין את מענו בכתב תביעתו, או כאשר לא תהיה אפשרות לגבות ממנו הוצאות אם תידחה תביעתו.

 

אחת המטרות העיקריות להפעלת תקנה 519 היא למנוע תביעות סרק ולהבטיח תשלום הוצאותיו של הנתבע במיוחד כאשר נראה לבית המשפט שהסיכויים להצליח בתביעה קלושים. עם זאת, - כך נקבע - אין להכביד יתר על המידה עם מגישי תובענות ולהגביל את הגישה לבית המשפט רק לבעלי אמצעים. על כן, קובע הכלל המשפטי, על בית המשפט לנהוג בנושא זה במתינות ולהפעיל בסבירות את שיקול דעתו בדבר אופן הבטחת הוצאות המשפט.

 

ועוד קובעת ההלכה המשפטית, כי בית המשפט עשוי להשתמש בסמכותו לחייב בהפקדת ערובה, כאשר התובע מתגורר מחוץ לתחום השיפוט, אולם עובדת היות התובע תושב חוץ אינה הטעם היחיד להטלת חיוב להפקיד ערובה להבטחת הוצאות הנתבע. בית המשפט ישקול שיקולים רלבנטיים נוספים וידון בכל מקרה עפ"י נסיבותיו.

 

כיצד מגיע ביהמ"ש להחלטה?

החלטה בדבר מתן ערובה להוצאות ע"י התובע הפונה לבית המשפט מחייבת מערכת שיקולים נוגדים ואיזון ביניהם: האחד - מימוש זכות הגישה לערכאות והיא מצריכה התחשבות ביכולתו הכלכלית של יוזם ההליך לעמוד בנטל הכספי הכרוך בהפקדת ערובה.

 

מנגד, יש משקל לעניינו של נתבע בהליך המובל באמצעות התובענה לדיון בערכאות וזכאי להגנה, כי אם ההליך נגדו יידחה, יהיה בידו לממש את גביית הוצאות המשפט שנפסקו לזכותו, לבל יסבול חסרון כיס עקב הליך שהוגש נגדו שלא ביוזמתו.

 

על בית המשפט לאזן בין השיקולים האמורים, ובמסגרת איזון זה, לתת משקל יחסי ראוי למיהות התובע ומצבו הכללי, למיהות הנתבע ומעמדו , לטיב השאלות שהתובענה מעלה, ולהערכת סיכוייה להתקבל.

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן


דרג עד כמה מדריך משפטי זה עזר לך
3 מתוך 5.0 (מספר מדרגים 2)

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר
 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

עצות, טיפים למתגרשים

עצות מועילות לגירושין מופחתי כאבי ראש ... 

פסקי דין - דיני משפחה

פסקי דין בנושאי דיני משפחה לרבות: גירושין, צוואת, משמורת, מזונות, הסכמים, גניבת זרע ועוד... 

הסכם גירושין

מהו הסכם גירושין? מהו תוקפו? כיצד מבטלים אותו? קראו עוד... 

מהי כתובה?

הכתובה הינה מסמך עליו חותם הבעל בטרם טקס הנישואין ובו מפורטות התחייבות הבעל כלפי האישה. הבעל חותם על הכתובה בנוכחות שני עדים וזאת עוד בטרם החופה ... 

אימוץ ילדים מחו"ל

במקרים רבים מלווה הליך האימוץ בחששות ובחוסר וודאות הנובעים מריבוי הגורמים המעורבים בהליך, וכמובן מהאלמנטים הנפשיים והפסיכולוגיים הנובעים מעצם טיבו של ההליך שהינו מסובך, קשה וטעון... 

מינוי אפוטרופוס

מה קורה במקרה בו אחד ההורים נפטר?  

הפרת הבטחת נישואין

מי שתובע בגין הפרת הבטחת נישואין, מוטל עליו נטל שכנוע כבד לצורך קיומה של הבטחת נישואין שהופרה, באם אין ראיות ממשיות לכך שהצדדים התכוונו להינשא זה לזה ... 

חטיפת ילדים

בהתאם לאמנת האג, כל אדם, מוסד או גוף הטוען כי ילד (עד גיל 16) הורחק או לא הוחזר תוך הפרת זכויות משמורת, ראשי לפנות אל הרשות המרכזית שבמקום מגוריו הרגיל של הילד או אל הרשות המרכזית של כל מדינה מתקשרת אחרת, בבקשה לסייע להחזרתו של הילד ... 

סעדים זמניים,עיקול,עיכוב יציאה

מהם סעדים זמניים אשר בסמכות בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני לתת ? 

אלימות במשפחה

מהי אלימות במשפחה? כיצד מתמודדים עם אלימות במשפחה? האם גם אלימות מילולית עלולה להיות אלימות במשפחה? 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.
יעוץ אישי