www.what2do.co.il

האם יש לערוך בדיקת אבהות לקטינה שנולדה כתוצאה מהפריה חוץ גופית?

פורסם ע"י מערכת האתר what2do | עודכן בתאריך 23/01/2017
האם יש לערוך בדיקת אבהות לקטינה שנולדה כתוצאה מהפריה חוץ גופית?

האם בית המשפט לענייני משפחה יתיר עריכת בדיקת אבהות שתובעת אימה של קטינה, אשר נולדה אחד עשר חודשים לאחר גירושיה מבעלה, כתוצאה מהפריה חוץ גופית. האישה טענה כי קיבלה היא את אישור בעלה לשעבר להשתמש בזרעו לאחר הגירושין, וזאת כאשר במשך שבע שנות הנישואין לא הצליחו בני הזוג להביא ילדים לעולם. האישה הצליחה בסופו של דבר להרות, תוך שהיא משתמשת בתרומת ביצית מחו"ל שהושתלה בגופה.

התובעת הציגה מסמכי תרומת זרע, שבועיים לפני הגירושין, ואי לכך טענתו של האב כאילו תרם זרע זמן רב לפני פקיעת הנישואין – הופרכה לחלוטין. לדבריה, העובדה שתרם מזרעו ימים ספורים בלבד לפני הגירושין מוכיחה מעל לכל ספק שהסכים להמשך הטיפולים גם אחריהם.

 

      קראו גם בתחום:

 

האישה טענה כי בנסיבות אלה קיימת עילת תביעה כנגד הנתבע, ויש לדחות טענתו למחיקת התביעה על הסף. האב טען לעומתה שהיות והוא משתייך לעדה החרדית המחמירה, לא ניתן להכיר בו כאבי הקטינה שכן הביצית שנתרמה הגיעה מחו"ל, ולא ידוע האם היא ניתנה מאישה יהודייה.

 

מה ההבדל בין "אבהות טבעית" ל"אבהות חוקית"?


החוק הישראלי האזרחי עוסק ב"אבהות טבעית", להבדיל מ"אבהות חוקית". לצורכי החוקים השונים בהם רלוונטית קביעת האבהות, קביעה זו היא עובדתית – ביולוגית גרידא. כך לדוגמא, אין אב יכול להיפטר מתשלום מזונות לבנו בטענה שאינו אביו החוקי, והוא הדין לגבי ירושה ואפוטרופסות. זאת ועוד, העובדה שילד נולד כתוצאה מטיפולי הפריה ולא כדרך הטבע, אין בה כשלעצמה כדי לשלול את האבהות.

במילים אחרות - אם ייקבע שהקטינה נולדה מזרעו של הנתבע, אזי בכל הנוגע לקביעת הסטאטוס במסגרת תביעת האבהות לא תהיה כל משמעות במשפט האזרחי לשאלה ההלכתית האם הינה יהודיה אם לאו.

 

בדיקת אבהות במסגרת עיקרון טובת הילד


בית המשפט ציין שעל פי חוק-יסוד: כבוד האדם וחירותו, זכאי אדם לדעת מי הוא אביו מולידו. זכותו זו של אדם נגזרת מכבודו, וממשפט הטבע. אמנם, החברה בחרה שלא להתייחס לתורם זרע אנונימי כאל אב, בכדי לעודד תורמים פוטנציאלים, אך במקרה דנן לא מדובר בתורם אנונימי.  

 

משיקולי טובת הילד, וזכות היסוד של הילד לדעת מוצאו, ראוי לצמצם מקרים אלה ולא להרחיבם. דהיינו - יש לאבחן בין מקרה של תורם אנונימי לבין מקרה בו תורם ידוע מסר זרע במישרין לאישה ספציפית למטרת הריון. אי לכך, בית המשפט קבע כי יש לבצע את בדיקת סיווג הרקמות, על מנת לאשר או להפריך את אבהותו של הנתבע.

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן


דרג עד כמה מדריך משפטי זה עזר לך
4 מתוך 5.0 (מספר מדרגים 1)

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר
 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

עצות, טיפים למתגרשים

עצות מועילות לגירושין מופחתי כאבי ראש ... 

פסקי דין - דיני משפחה

פסקי דין בנושאי דיני משפחה לרבות: גירושין, צוואת, משמורת, מזונות, הסכמים, גניבת זרע ועוד... 

הסכם גירושין

מהו הסכם גירושין? מהו תוקפו? כיצד מבטלים אותו? קראו עוד... 

מהי כתובה?

הכתובה הינה מסמך עליו חותם הבעל בטרם טקס הנישואין ובו מפורטות התחייבות הבעל כלפי האישה. הבעל חותם על הכתובה בנוכחות שני עדים וזאת עוד בטרם החופה ... 

אימוץ ילדים מחו"ל

במקרים רבים מלווה הליך האימוץ בחששות ובחוסר וודאות הנובעים מריבוי הגורמים המעורבים בהליך, וכמובן מהאלמנטים הנפשיים והפסיכולוגיים הנובעים מעצם טיבו של ההליך שהינו מסובך, קשה וטעון... 

מינוי אפוטרופוס

מה קורה במקרה בו אחד ההורים נפטר?  

הפרת הבטחת נישואין

מי שתובע בגין הפרת הבטחת נישואין, מוטל עליו נטל שכנוע כבד לצורך קיומה של הבטחת נישואין שהופרה, באם אין ראיות ממשיות לכך שהצדדים התכוונו להינשא זה לזה ... 

חטיפת ילדים

בהתאם לאמנת האג, כל אדם, מוסד או גוף הטוען כי ילד (עד גיל 16) הורחק או לא הוחזר תוך הפרת זכויות משמורת, ראשי לפנות אל הרשות המרכזית שבמקום מגוריו הרגיל של הילד או אל הרשות המרכזית של כל מדינה מתקשרת אחרת, בבקשה לסייע להחזרתו של הילד ... 

סעדים זמניים,עיקול,עיכוב יציאה

מהם סעדים זמניים אשר בסמכות בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני לתת ? 

אלימות במשפחה

מהי אלימות במשפחה? כיצד מתמודדים עם אלימות במשפחה? האם גם אלימות מילולית עלולה להיות אלימות במשפחה? 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.
יעוץ אישי