מהו תוקפו של סעיף בהסכם הממון אשר עוסק בחלוקת רכוש במות אחד מבני הזוג? האם קיימת במקרה זה התנגשות בין סעיף 8(א) לחוק הירושה, אשר אוסר על הסכם בדבר ירושה של אדם שלא באמצעות צוואה, ובין חוק יחסי ממון בין בני זוג?
בית המשפט העליון, כאשר נדרש לסוגיה זו בפעם הראשונה בע"א 169/83, קבע כי מדובר ב"שאלה אשר התשובה לה איננה פשוטה". בפסק הדין הנ"ל נקבע כי "לא מן הנמנע שהסכם ממון אשר אושר כדין יקבע למי יהיה נכס בפלוני בעת פטירת אחד מבני הזוג".
קראו עוד בתחום:
- דירה התקבלה בירושה במהלך נישואין והסכם לחלוקת זכויות
- ויתור על זכות ירושה בנישואים שניים במסגרת הסכם, האמנם?
- זכויות בן זוג בדירת מגורים אשר נרכשה לפני נישואין בהעדר הסכם ממון
- עסקאות עתידיות בירושה, האם קביל?
השופטת פרוקצ'יה התייחסה אף היא לסוגיה הנ"ל בע"ז 289/97 וקבעה כי הוראות חוק יחסי ממון גוברות על הוראותיו של חוק הירושה. הנימוק לכך היה כי חוק יחסי ממון הינו חוק ספציפי והוא דן באופן דווקני במשטר הרכושי בעת פקיעת הנישואין. הודגש כי פטירת אחד מבני הזוג מביאה, מן הסתם, לפקיעת הנישואין. כמו כן, בית המשפט הוסיף כי המגמה השיפוטית אשר מעודדת את עריכתם של הסכמי ממון תומכת בגישה כי יש לאפשר הכנסת הוראות ביחס למה שיעשה ברכוש בני הזוג לאחר אריכות ימים.
פרשנות מצומצמת לחוק הירושה
בית המשפט המחוזי קבע בע"ז 289/97 כי המחוקק לא כלל הסכמי ממון בגדריו של סעיף 8(א) לחוק הירושה ולא בכדי. הודגש כי "הרציונאל אשר עמד מאחורי קביעתו של המחוקק בעניין זה היה להעניק פרשנות מצומצמת להוראות סעיף 8(א) לחוק הירושה ביחס להסכם רגיל אשר מתייחס לנכס של העיזבון, על אחת כמה וכמה כאשר עסקינן בהסכם ממון בין בני זוג". נקבע עוד כי סעיף 148 לחוק הירושה קובע כי חוק הירושה לא יפגע ביחסי ממון בין בני זוג וניתן לראות בהוראה זו הוצאה מפורשת של יחסי הממון מתחולת חוק הירושה.
עמדה זו זכתה לגיבוי גם בספרות המשפטית בה נקבע לא אחת כי הוראותיו של חוק יחסי ממון גוברות על הוראות חוק הירושה בנוגע להסדרים שיחולו על נכסי הצדדים לאחר המוות. במרוצת השנים, בתי המשפט לענייני משפחה יישרו קו עם מגמה זו בשורה של פסקי דין. למרות שנשמעו גם עמדות שונות, העמדה הרווחת בעניין זה יונקת מפסק דינה של השופטת פרוקצ'יה שתואר לעיל. לא אחת, הודגש כי עמדה זו מצאה גם ביטוי בהצעת חוק הירושה אשר עיגנה אותה במפורש – "הוראות סעיף קטן 8(א) לא יחולו על הסכם ממון כמשמעותו בחוק יחסי ממון".