קביעת דמי מזונות ילדים, איננה תמיד משימה פשוטה, שכן "צרכים הכרחיים" של הילד אינם תמיד מסתכמים בסכומים קבועים וברורים כגון לימודים, הלבשה, מדור וכו’. טיפול בקטינים רבים כולל הוצאות חריגות כגון טיפולים פסיכולוגיים, טיפולי שיניים, שיעורים פרטיים וכו’. עם זאת, האם ההורה המשמורן רשאי להעניק לקטין טיפולים שונים, תוך שהוא איננו מתייעץ עם ההורה השני ולמעשה רק "מגיש לו חשבונית"? תביעה בעניין זה הונחה לפתחו של בית המשפט לענייני משפחה.
קראו עוד בתחום:
- פסק דין משמורת לאב - האם גם פסק דין מזונות?
- אישה אמידה ותשלום מזונות ילדים
- הפחתת דמי מזונות, הגדלת דמי מזונות
- הגבר לא משלם מזונות
הצדדים במקרה דנן היו נשואים במשך שלוש שנים ובמהלך נישואיהם נולד להם ילד אחד. שלוש שנים לאחר החתונה חתמו בני הזוג על הסכם גירושין, אשר הסדיר את חלוקת הרכוש, דמי המזונות והסדרי הראיה. בעקבות בקשה לתשלום הוצאות חריגות שונות, הגיש האב תביעה לשני שני סעיפי המזונות בהסכם הגירושין.
האם האישה מנצלת את הסכם הגירושין?
לטענתו, שני סעיפים אלו נוסחו כ"סעיפי סל", שעה שאומר דעת הצדדים הייתה לחייב את שניהם בהוצאות החריגות האמיתיות והנחוצות של הקטין, תוך מתן אפשרות לכל צד להביע עמדתו בדבר נחיצות ההוצאה.
הגבר טען כי הסעיפים בהסכם בנוסחם כיום, מאפשרים לאם להכתיב את הוצאות הקטין החריגות. לדבריו, גובהן של הוצאות אלה ומהותן נעשים על ידי האם מבלי שהיא מיידעת אותו אודות מהות ההוצאה או נחיצותה. כמו כן, לטענת הגבר, האם איננה מאפשרת לו לבחון הוצאה חלופית.
האישה טענה לעומתו כי הוא זה העושה כל שלאל ידו כדי להטריד אותה בתביעות סרק, וכי דין התביעה להידחות מאחר ואין היא מגלה כל שינוי מהותי בנסיבות. לטענת התובעת, רק מכוחו של שינוי כזה, ניתן להתערב בהסכם המסדיר סוגיית המזונות.
בית המשפט מקבל את טענת הגבר
בית המשפט קבע במקרה דנן כי שני הסעיפים נשוא התובענה נוסחו בהחלט כ"סעיפי סל" אשר אינם מחייבים את ההורה המשמורן לשתף את אביו של הקטין בקבלה ההחלטה לגבי הוצאות חריגות. "האם איננה מחויבת כיום, להתייעץ עם אבי הקטין בנוגע לבחירת הגוף אשר ימסור לקטין את הטיפול או השירות, גובה ההוצאה, נחיצותה וכיוצא בזה", כתב השופט בפסק הדין.
- מזונות בעבור שהות הילדים עם האם כאשר האב הורה משמורן
- קביעת דמי מזונות ילדים כאשר תצהירי ההורים אינם אמינים
- שינוי דמי מזונות - תביעות נגדיות
- תביעה לגביית מזונות קטינים מהורי האב
בית המשפט קבע כי סעיפים אלו, נוסחו באופן המותיר בידי האם מרחב תמרון רחב היקף וחופש פעולה ובחירה. עם זאת, האחרונה מנצלת את הסעיפים הנ"ל לצורך ניהול הוצאות בלתי מבוקר, תוך שהיא איננה מתייעצת עם הגבר לגבי הטיפולים והשירותים ורק מודיעה לו בדיעבד עליהן.
השופט ציין כי בעקבות חקירה הצדדים במסגרת ההליך המשפטי, ניכר כי השניים לא נתנו היטב את דעתם לבעייתיות העולה מאופן ניסוח ההסכם. בני הזוג לא ידעו לכמה קייטנות יירשם בנם בחופשות, בכמה חוגים ישתתף, מיהו הגורם הרפואי שיקבע את הצורך בקבלת טיפול כזה או אחר ועל פי אלו אמות מידה תיקבע זהותם של המטפלים והשירותים שינתנו לקטין.
השופט מסדיר את ההוצאות החריגות בפסק הדין
זאת ועוד, האפוטרופסות על הקטין במקרה דנן ניתנה בידי שני הוריו, עניין אשר חייב את האם במסגרת חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות לעדכן את בעלה לשעבר בכל החלטה לגבי הקטין.
השופט קבע כי לאחר בחינת טובת הילד, שהינה עיקרון מנחה בפסיקות בית המשפט לענייני משפחה, יש לקבוע כי בנוגע להוצאות חריגות גדולות (כגון טיפולי שיניים, טיפולים רפואיים וכו’), יהא על האם ליידע את האב בדבר נחיצותם.
בפסק הדין נקבע גם כי האב יהא רשאי להביא הצעת מחיר אחרת, תוך חמישה ימים מיום שהוצגה לו הצעת המחיר מצד האם. השופט ציין כי הסדר זה יחול על הוצאות שעלותם מעל 1,000 שקלים.
כמו כן, בית המשפט קבע כי בהתאם לשאר צרכיו של הילד – יש להעמיד אותם על שתי קייטנות ושני חוגים והצורך להשתתפות הקטין בשיעורי עזר יגובה בהמלצת מחכנו של הילד או פסיכולוג בית הספר.