גירושין בין בני זוג אשר יש להם ילדים משותפים עלולים לגרום ל"אווירה עכורה" בין הצדדים. לא אחת, האווירה הנ"ל משפיעה על יחסם של הילדים להוריהם, וזאת בשל "הסתה" מצד הורה אחד כנגד ההורה השני. על פי רוב, ההשפעה השלילית באה מצידו של ההורה המשמורן. להלן דוגמא למקרה כאמור.
התובע, אבי הילדים, הגיש תביעתו זו להפחתת מזונות בהם חוייב עבור ילדיו הנתבעים. בפברואר 2006 פתח התובע בהליכי גירושין, ומאז לגרסת התובע, העלימה ממנו אם הקטינים את הילדים וגורמת לכך שלא יפגשו עמו ומתסיסה אותם כנגדו. עד אז לדבריו היה בקשר טוב עם הקטינים.
האם יש להפחית את המזונות?
במהלך ההליכים בתביעה דנן ניתנה הסכמה לפיה הקטינים יופנו לטיפול בנסיון ליצור קשר בינם לבין התובע, התובע הוא שיממן את הטיפול. דא עקא שאם הקטינים לא מילאה אחר ההחלטה שניתנה להפניית הקטינים לטיפול, ולא שלחה את הילדים אל המומחה, אף הגישה בקשה לביטול ההחלטה לפיה הופנו התובע והילדים למומחה לטיפול בענין חידוש הקשר עם התובע.
קרא גם:
מתסקיר פקידת הסעד אשר הוגש לבית הדין הרבני במסגרת הליכי הסדרי הראיה עולה כי פקידת הסעד מנסה להביא ליצירת קשר בין התובע לקטינים, אולם לדבריה צירוף הקטינים לטיפול ושילובם בו הוא הכרחי להצלחת הקשר, אולם הדבר לא נעשה. מתסקיר קודם של ועדת תסקירים מיולי 2007 עולה כי האם איננה משתפת פעולה בענין הקשר בין הילדים לאב, כי נפגעה מאוד מהחלטת התובע להתגרש ו"מתבצרת" עם ילדיה ומונעת קשר שלהם עם אביהם, והילדים מסרבים לקשר בכל תוקף. האם מתקשה להבין את גודל הנזק שגורמת בכך לילדים, ומתעלמת מהנזק הרגשי שנגרם להם על אף התראות פקידת הסעד.
הנתבעת נהגה להסתגר עם הילדים בחדר על מנת שלא יהיה לה ולהם קשר עם התובע. כן צויין כי האם מתנגדת לטיפול הנחוץ על מנת לקדם את הקשר עם האב, והילדים מסרבים לכך. לא זו אף זו. נקבע מועד לשיחה של בית המשפט, הילדים הוזמנו לבית המשפט לשיחה אולם ביום בו היו אמורים לבוא הודיעה אם הילדים שלא יבואו כי מסרבים לכך.
עולה מכל האמור כי "הכח" מצוי בידי אם הקטינים לאפשר ולקדם את יצירת הקשר בין הקטינים לבין אביהם, וכן לעצם הפנייתם לטיפול. אם הקטינים מונעת ע"י רגשותיה הפגועים מעצם החלטת התובע להתגרש, עושה הכל על מנת למנוע טיפול מקצועי בילדים ושינוי בעמדתם לקראת קשר עם אביהם. הקטינים עצמם מסרבים בכל תוקף לקשר למרות כל נסיונותיו של התובע לכך. הקטינים מתנסחים בבוטות כלפי אביהם – התובע.
האם הקטינים הינם סרבני קשר?
הקטינים מתנכרים לאביהם – התובע, הינם סרבני קשר. נוכח גילם (11 ו-15) והתנהגותם וסירובם אף להגיע לפגישה לבחון טיפול מקצועי על מנת לקרב ביניהם ובין אביהם וסירובם לבוא לבית המשפט לשיחה, כל אלה מורים כי יש לראות בהם ילדים סרבנים. הקטינים מצויים במשמורת האם, וסמוכים לשולחנה. בהיות הקטינים סמוכים על שולחנה היא בעלת הזכות לקבלת דמי המזונות עבורם.
- תביעת הפחתת מזונות קטין בשם הקטין
- תביעה לשכר ראוי בגין טיפול בקטינים
- האם מניעה הילדים להתנכר לאב, האם יבוטלו דמי המזונות?
בנסיבות לפיהן מזה שנים מניעה אם הקטינים את הקטינים לסרב להיפגש עם אביהם – התובע, והקטינים מסרבים להיפגש עם אביהם התובע, והאם והקטינים מסרבים לפנות לטיפול, אין מנוס כי אם לשקול ביטול או הפחתת דמי המזונות נוכח התנהגותם המתנכרת של הקטינים כלפי אביהם הנתמכת בהתנהגות אמם אשר על שולחנה הם סמוכים. עם זאת אין להביא את הילדים לחרפת רעב.
דמי המזונות נקבעו בפסק דין מיום 26.6.06 בסך של 3,000 ש"ח לחודש. הנתבעת איננה עובדת אולם לא הציגה מסמכים בדבר העדר כושר השתכרות מוחלט וכללי. אכן הציגה מסמכים רפואיים מסויימים המעידים על בעיה רפואית אולם תוצאות בדיקתה ואיבחונה לא הוצגו. אם אכן לנתבעת בעיה רפואית ממשית תוכל לפנות למוסד לביטוח לאומי לקבלת קצבה או גימלה, ככל שתהיה זכאית לו. בהתחשב בכל האמור יש לקבוע כי דמי המזונות בהם יחוייב התובע לילדיו יעמדו על 1,500 ש"ח לחודש.
לסיכום,
בנסיבות לפיהן מזה שנים מניעה אם הקטינים את הקטינים לסרב להיפגש עם אביהם – התובע, והקטינים מסרבים להיפגש עם אביהם התובע, והאם והקטינים מסרבים לפנות לטיפול, אין מנוס כי אם לשקול ביטול או הפחתת דמי המזונות נוכח התנהגותם המתנכרת של הקטינים כלפי אביהם הנתמכת בהתנהגות אמם אשר על שולחנה הם סמוכים. המזונות יופחתו מ-3000 ₪ ל-1500 ₪ לחודש.