www.what2do.co.il

ערעור על גובה דמי מזונות

פורסם ע"י מערכת האתר what2do | עודכן בתאריך 28/04/2024
ערעור על גובה דמי מזונות

ערעור על פסק דין שניתן ע"י ביה"מ לעניני משפחה בירושלים ביום 04/08/02, לפיו חויב המערער לשלם סך של 1,100 ₪ לחודש עבור מזונות ילדים בגין כל אחת משלוש בנותיו הקטינות. בנוסף לסכום זה חוייב המערער במחצית מהוצאותיהן הרפואיות החריגות שאינן מכוסות ע"י קופ"ח וכן מחצית הוצאות המעון של הבת הקטנה, בסך של 625 ₪ לחודש, לתקופה שמיום 12/07/01-30/09/01. כן נקבע כי קצבת הילדים המשולמת ע"י המל"ל, בסך של 670 ₪ לחודש, תשולם לידי האם.

 

      קרא גם:


על פי סעיף 3 (א) לחוק לתיקון דיני המשפחה (מזונות): "אדם חייב במזונות הילדים הקטינים שלו... לפי הוראות הדין האישי החל עליו"; ואמנם, בעקבות הדין האישי ההלכה הפסוקה מטילה על האב, באופן אבסולוטי; מזונותיהם ההכרחיים של ילדיו הקטינים (עד גיל 15), תוך שעל האם מוטל (מגיל 6) חיוב למזונות ילדיה מדין צדקה בלבד.

 

הלכה זו במרבית המקרים משתלבת בעקרונות הצדק ובמאזן הכללי של החובות והזכויות של ההורים, אף כי לעתים תוצאתה עיוות הפוגע באופן בולט בזכות לשוויון וביכולתו של האב לקיים את עצמו, ולו בדוחק. 

 

אף כי חוקי היסוד, ובכללם - חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו, אינם פוגעים בתוקפו של דין שהיה קיים ערב תחולתו של חוק היסוד, משחוקקו חוקי היסוד מוטל על ביה"מ להתחשב בערכי היסוד המוגנים על ידם ולפרש לאורם את החוק. ענין השיוויון בין המינים מצא ביטוי גם בתיקון (מס’ 2) לחוק שיווי זכויות האשה, בו הוסף סעיף מטרה שזו לשונו: "חוק זה מטרתו לקבוע עקרונות להבטחת שיוויון מלא בין האשה לאיש, ברוח עקרונות שבהכרזה להקמת מדינת ישראל". עם חקיקת חוקי היסוד הועלה עקרון השוויון לדרגה חוקתית. 

האם יצומצמו דמי המזונות ההכרחיים?


 אף בעניינים בהם חל הדין העברי, משנדרש הדבר, נמצאה, במקרים רבים, הדרך, כדי להחיל את עקרונות השיוויון, כבוד האדם וכן זכותו על קנינו, על המקרה הקונקרטי. דרך זו שני אפיקים לה: האחת - נובעת מן הדין העברי ומפרשנותו, והאחרת – באמצעות החוק והפסיקה. כך, למשל, חברו החוק והפסיקה להחיל עקרונות אלו לענין חלוקת הרכוש שנצבר במהלך החיים המשותפים של בני זוג – משחוקק חוק יחסי ממון בין בני זוג, ובאמצעות חזקת השיתוף, יציר כפיה של הפסיקה.

גם בענין המזונות הלכה הפסיקה כברת דרך כדי ליתן מענה לענינים שהזמן גרמם ובמגמה להגן על זכויות יסוד ולאזן האינטרסים בין בני הזוג בלא לפגוע ברווחתו של הילד ובמזונותיו כדי צרכו. דרך מקובלת אחת הינה צימצום מרכיב המזונות ההכרחיים, עד למינימום באופן שמותר הסכום לו נזקק הקטין למזונותיו נקבע כמזונות מדין צדקה בהם חייבים שני ההורים באופן פרופורציונאלי להכנסותיהם.

 

דרך ראויה אחרת הינה החלת דיני היושר במשפט העברי, המצויים ברמה נורמטיבית גבוהה יותר מדיני המזונות ויש בהם כדי להוות מכשיר לתיקון עיוותים, במקרים החריגים בהם דיני המזונות המסורתיים אינם נותנים מענה ראוי.

בהעדר חובה בדין המטילה על האם לשאת במזונות ילדיה היא נכנסת לגדר החריג שבסע’ 3 (ב) לחוק המזונות, הקובע: ”אדם שאינו חייב במזונות הילדים הקטינים שלו והילדים הקטינים של בן זוגו לפי הוראות הדין האישי החל עליו, או שלא חל עליו דין אישי, חייב במזונותיהם, והוראות חוק זה יחולו על מזונות אלו".

 

ובמשמע, חלות עליה הוראות סע’ 3 א’ לחוק המזונות ובכללן הוראת ס"ק (ב’), לפיה: "בלי להתחשב בעובדה בידי מי מוחזק קטין, יחולו המזונות על הוריו בשיעור יחסי להכנסותיהם מכל מקור שהוא". סיכומם של דברים, הצורך באיזונים הראויים והשאיפה לשוויון בזכויות והחובות בתוך התא המשפחתי יכולים למצוא אפיקיהם הן מתוך הדין העברי והן דרכו. 

לענייננו, על פי הסכומים שנפסקו ע"י ביה"מ קמא יהיה ברשות האם לסיפוק צרכיה וצרכי הקטינות ומדורן סך של 8,520 ₪ לחודש, בעוד למערער יוותר בפועל סך 1,050 ₪ לחודש (ובתקופה שעליו לשלם הוצאות המעון 325 ₪). אמנם מהסכום שבידי האם עליה לשלם הוצאות המשכנתא בסך של כ-1,150 ₪ לחודש.

 

דא עקא, אף כך חלקן היחסי של המשיבות עולה על זה של המערער. מה גם שבכך מובטח מדורן, בעוד למערער, שהינו בעל הזכויות במחצית הדירה, לא מובטחת קורת גג. בהתייחס לכל אלו וכן לעובדה כי לקטינות מדור (הדירה המשותפת של בני הזוג, בגינה משלם כל אחד מהם מחצית המשכנתא) יש להעמיד את סכום המזונות שעל המערער לשלם ע"ס 2,900 ₪ לחודש. כל יתר חלקי פסה"ד ישארו בתוקפם. המשיבים ישלמו הוצאות המערער בסך של 2,500 ₪ בצירוף מע"מ מהיום.

לסיכום,

בלי להתחשב בעובדה בידי מי מוחזק קטין, יחולו המזונות על הוריו בשיעור יחסי להכנסותיהם מכל מקור שהוא. יש להעמיד את סכום המזונות שעל המערער לשלם ע"ס 2,900 ₪ לחודש.

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן


דרג עד כמה מדריך משפטי זה עזר לך

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר
 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

קטינים, תביעת מזונות

כל קטין רשאי לתבוע מזונותיו מאביו, מבלי לייחס כל חשיבות למצבו הכלכלי של האב, ליחסיהם של ההורים או נסיבות פרידתם... מהם קטני קטינים? איך מחשבים דמי מזונות? מהם מזונות בדין צדקה? קראו עוד בפורטל דיני משפחה... 

תביעת מזונות, מידע משפטי

כללים להגשת תביעת מזונות, היכן מגישים תביעה למזונות ילדים ?  

מי חייב במזונות קטינים?

בהתאם לחוק לתיקון דיני המשפחה (מזונות) מזונות קטינים נקבעים ע"פ הדין האישי ... 

חישוב מזונות ילדים, הכיצד?

כיצד מחשבים דמי מזונות הקטינים? האם האם תישא בדמי המזונות במהלך השירות הצבאי? במידה והאם עברה עם הילדים לדירה גדולה יותר, האם יישא האב במשכנתא? קראו עוד בפורטל משפחה... 

שינוי דמי מזונות, אימתי?

ככל הסכם אשר קיבל תוקף של פסק דין, גם הסכם מזונות לא ישונה בנקל בבית המשפט. כאמור, נטל ההוכחה לשינוי הנסיבות מוטל על כתפיו של המבקש אותו ועליו לעמוד במבחן מצטבר של שלושה תנאים: תביעתו נעשתה בתום לב. בהסכם המזונות הושאר פתח לשינוי אשר מקובל על שני הצדדים. עקב שינוי הנסיבות (פיטורין מעבודה, מחלה, וכו'), אין באפשרותו לשאת את ההסכם כפי שהוא כיום והשארתו על כנו תעשה עימו עוול... קראו עוד בפורטל משפחה... 

אי תשלום מזונות

מה קורה אם האב מסרב לקיים את פסק הדין ולשלם את המזונות?  

פסקי דין - דיני משפחה

פסקי דין בנושאי דיני משפחה לרבות: גירושין, צוואת, משמורת, מזונות, הסכמים, גניבת זרע ועוד... 

אילו קטינים רשאים להגיש תביעת מזונות ילדים?

מהם מזונות ילדים? היכן ניתן לדון בהם? מתי ניתן להעביר תביעה למזונות הילדים לבית המשפט לענייני משפחה? האם הקטין יכול להגיש תביעה בעצמו למזונות? קראו עוד... 

אימוץ ילדים מחו"ל

במקרים רבים מלווה הליך האימוץ בחששות ובחוסר וודאות הנובעים מריבוי הגורמים המעורבים בהליך, וכמובן מהאלמנטים הנפשיים והפסיכולוגיים הנובעים מעצם טיבו של ההליך שהינו מסובך, קשה וטעון... 

סעדים זמניים,עיקול,עיכוב יציאה

מהם סעדים זמניים אשר בסמכות בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני לתת ? 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.