www.what2do.co.il

פיצויים בגין הפרת הבטחת נישואין

פורסם ע"י מערכת האתר what2do | עודכן בתאריך 05/04/2012
פיצויים בגין הפרת הבטחת נישואין

תביעה לפיצוי כספי בסך 50,000 ₪ בגין הפרת הבטחת נישואין, שהגישה התובעת – כנגד הנתבע. התובעת, ילידת שנת 1949, חיה עם הנתבע כבני זוג במשק בית משותף, לטענתה במשך 11 שנה בעוד הנתבע טוען כי הצדדים חיו יחדיו במשק בית משותף רק במשך שנתיים וחצי.

 

לטענת התובעת במהלך חייה המשותפים עם הנתבע, היא השתתפה עימו באירועים משפחתיים שונים, הם נסעו יחד, בילו יחד ואורח חייהם היה כזה שהעיד על כוונה לחיות כבעל ואישה. הצדדים ניהלו את ענייניהם הכספיים בנפרד. הנתבע יליד 1933 פנסיונר בן 74 שנים, טוען כי מעולם לא הבטיח מאומה לתובעת, ועוד הוא מוסיף כי בעת שעברה את הניתוח הקשור למחלתה הם כבר לא התגוררו יחד. זאת ועוד, הנתבע מוסיף כי מעולם לא הבטיח לתובעת "לחיות איתה לעד" ומעולם לא היתה לו כוונה כזו.

 

האם יש לקבל את התביעה לפיצוי כספי?

הפסיקה הכירה בעילת תביעה של הפרת הבטחת נישואין. מקורה של העילה הוא בדיני החוזים האנגליים. גם לאחר חקיקת חוק החוזים הישראלי, הכירו בתי המשפט בעילה זו. עוד קבעה הפסיקה כי "ההכרה בתוקף החוזי של הבטחה להינשא אינה נקיה מספקות. ניתן לטעון כי הסכם להינשא הוא בעל אופי אינטימי ומצוי בתחום הרגש, ולכן יש להכיר בחרות של כל צד להשתחרר מההבטחה בלי שיהיה בכך הפרה".

כידוע הטוען להסכם צריך להוכיח אותו ואת תנאיו, הוכחתו של הסכם כרוכה בהבאת ראיות נסיבתיות על מתן הבטחה, שכן מטיבעה, הבטחה לנישואין מתאפיינת גם ע"י סממנים המתבטאים כלפי חוץ. הבטחת נישואין יכולה להחשב חוזה מחייב. יחד עם זאת: "לא כל אמירה או הבעת תקווה או כוונה הצופות פני עתיד שקולות כהבטחת נישואין, ולא כל התנהגות המצביעה על רצון להמשכיות הקשר וצפויה להתמיד בו לטווח עתידי, שקולה כמחוייבות לנישואין... התערבות המשפט מתרחשת רק מקום שהנסיבות מצביעות בבירור על קיומה של מחוייבות ממשית לקשר זוגי קבוע החורגת מגדר ציפייה או הבעת רצון או כוונה לכך גרידא".

 

 

נטל השכנוע להוכחה שההסכם הנטען הוא הסכם מחייב אשר הופר, מוטל על כתפי הצד הטוען הלפרת הבטחת נישואין. בחינת התשתית הראייתית שהונחה בפני מצביעה על כך שלא הוכח כי היה "חוזה" או הבטחת נישואין שהופרה. התובעת עצמה מתארת בעדותה כי בשנים 1991 היה הנתבע המאהב שלה. התובעת נמנעת מלהצהיר כי הנתבע הבטיח לה שישא אותה לאישה, אלא היא חוזרת גם בעדות הראשית וגם בחקירתה הנגדית שהנתבע הבטיח לא לעזוב אותה.

בגלימה המשפטית אשר עטתה הפסיקה על הוכחת העילה של הפרת נישואין נקבע כדלקמן: "תנאי ראשוני לביסוס עילה זאת, כמו לגבי כל הפרת חוזה, היא הוכחה כי היו הצעה או הבטחה מסויימת כדי אפשרות לכרות את החוזה בקיבול ההצעה כפי שנדרש ליצירת יחסים חוזיים עפ"י סעיף 2 של חוק החוזים. הבעיה העקרונית בהוכחת הבטחות או הסכמים מסוג זה, היא כי עצם הבטחת נישואין הינה בדרך כלל עניין שבינו לבינה והיא אינה כתובה או ראויה להוכחה כמו הסכמים מסחריים. לכן, יש לבחון יפה ראיות נסיבתיות על מתן הבטחה, כי כרגיל אינו נשאר שינוי הסטטוס הבא עם הבטחת נישואין בגדר סוד בינו לבינה, אלא הוא מתבטא גם כלפי חוץ בסימנים שעליהם אפשר להביא ראיות אחרות, די בהוכחת עובדות שיש בהן כדי להכריע את המסקנה כי הצדדים הגיעו ל"הסכם היסודי", היינו "לכרות ברית עם האישה אשר אהבתי".

הנתבע בעדותו כפר בטענותיה של התובעת. יש להעדיף את גירסת הנתבע וקובעת כי הצדדים חיו תקופה קצרה ביחד כשנתיים וחצי - שלוש שנים, וכי נפרדו בשנת 1998 לכל המאוחר. המסקנה, משנפרדו הצדדים בשנת 1998, ממילא לא היה ביניהם יותר "חוזה" של "הבטחת נישואין" גם אם נמשך הקשר "כידידים", אין בכך כדי להיות "חוזה נישואין", וגם אין כל תמיכה לכך.

מן העובדה שהתובעת "תקעה יתדות" בהיות הצדדים "ידועים בציבור" כמשמעות ביטוי זה בדין, אין לה קיום על קיום "חוזה נישואין" או "הבטחת נישואין", ואילו אפשר להסיק דווקא את ההפך מכך. דווקא העובדה שבני זוג בחרו שלא למסד את הקשר ביניהם ע"י נישואין מעידה כי לא היה ביניהם חוזה מחייב. מלבד זאת, וכאמור לעיל לאור הסתירות בגירסת התובעת, ממילא לא קיבל ביהמ"ש שהיתה כאן הבטחת נישואין שהופרה, ובודאי שאינני יכולה ללמוד על קיומה של הבטחה חוזית כזו, אפילו היתה התובעת מוכיחה טענתה שהצדדים חיו כבני זוג 11 שנה, והרי איש לא מנע מהם להינשא! מדוע לא נישאו בכל העת בה קיימו כביכול משק בית משותף? אין הסבר מניח את הדעת לכך. לפיכך, לא הוכחה, גם לא ע"י "התנהגות הצדדים" הבטחת נישואין שהופרה.

גירסת התובעת הינה בלתי אמינה, וזאת מכמה טעמים: ראשית - היא נתמכה רק ע"י בתה מ., וגם זו סתרה אותה ביחס לתקופה הנטענת ולמגורים הנטענים. גם אם לא היו סתירות הרי הבת נשענה על "עדות שמיעה", מפי אימה, ומלבד זאת הרי היא בחזקת "עד מעוניין" כמתחייב מפקודת הראיות. שנית - הוכח ש"עזיבת" הנתבע אירעה שלא בעטיו אלא עפ"י רצון התובעת, שנים קודם לכן, ועקב התנהגות ילדיה. שלישית - הוכח כי מניעיה של התובעת נעוצים בעובדה שהנתבע עבר לאחרונה להתגורר עם צעירה בת 29. ואולם, דבר זה אינו עולה לכלל הפרת הבטחת נישואין. רביעית - התובעת תבעה בתביעתה פיצוי בסך 50,000 ₪ ובתצהירי עדותה תבעה כבר 100,000 ₪. יש לראות גם בכך חוסר אמינות, ואפילו חוסר תום לב במידה רבה.

לסיכום,

תביעת התובעת - נדחית. התובעת תשלם הוצאות התביעה, לרבות שכ"ט עו"ד בסך 2,000 ₪ בצירוף מע"מ.
 

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן


דרג עד כמה מדריך משפטי זה עזר לך

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר
 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

המדריך למתגרשים - דע את זכויותיך!

סברה נפוצה היא, אם כן, כי לגבר עדיף להגיש תביעות לבית הדין הרבני, ואילו לאישה עדיף לגשת לבית המשפט לענייני משפחה. עם זאת, יש לבחון כל מקרה לגופו ופעמים רבות עדיפה הגשת תביעה הפוכה מאמרה זו – בנסיבות המקרה... קראו עוד בפורטל משפחה 

גירושין בהסכמה

הליך משפטי מסורבל וממושך אינו הכרחי. במידה והינכם נמנים על ברי המזל שמעדיפים לסיים את ההליכים בצורה שקטה וחברית, ניתן כמובן להגיע לידי הסכם גירושין כולל ולהימנע מ"מלחמה כוללת".  

גירושין ללא הסכמה

בהיעדר הסכמה בין שני בני הזוג על נכונותם להתגרש, נדרש בן הזוג המעוניין להתגרש להוכיח כי עומדת לו עילת גירושין בגינה יש לחייב את הבעל לתת גט/ את האישה לקבל את הגט 

עצות, טיפים למתגרשים

עצות מועילות לגירושין מופחתי כאבי ראש ... 

פסקי דין - דיני משפחה

פסקי דין בנושאי דיני משפחה לרבות: גירושין, צוואת, משמורת, מזונות, הסכמים, גניבת זרע ועוד... 

הסכם גירושין

מהו הסכם גירושין? מהו תוקפו? כיצד מבטלים אותו? קראו עוד... 

מהי כתובה?

הכתובה הינה מסמך עליו חותם הבעל בטרם טקס הנישואין ובו מפורטות התחייבות הבעל כלפי האישה. הבעל חותם על הכתובה בנוכחות שני עדים וזאת עוד בטרם החופה ... 

אימוץ ילדים מחו"ל

במקרים רבים מלווה הליך האימוץ בחששות ובחוסר וודאות הנובעים מריבוי הגורמים המעורבים בהליך, וכמובן מהאלמנטים הנפשיים והפסיכולוגיים הנובעים מעצם טיבו של ההליך שהינו מסובך, קשה וטעון... 

הפרת הבטחת נישואין

מי שתובע בגין הפרת הבטחת נישואין, מוטל עליו נטל שכנוע כבד לצורך קיומה של הבטחת נישואין שהופרה, באם אין ראיות ממשיות לכך שהצדדים התכוונו להינשא זה לזה ... 

חטיפת ילדים

בהתאם לאמנת האג, כל אדם, מוסד או גוף הטוען כי ילד (עד גיל 16) הורחק או לא הוחזר תוך הפרת זכויות משמורת, ראשי לפנות אל הרשות המרכזית שבמקום מגוריו הרגיל של הילד או אל הרשות המרכזית של כל מדינה מתקשרת אחרת, בבקשה לסייע להחזרתו של הילד ... 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.