www.what2do.co.il

חוק שיפוט בתי דין רבניים (נישואין וגירושין), התשי``ג 1953

פורסם ע"י מערכת האתר what2do | עודכן בתאריך 27/11/2013
חוק שיפוט בתי דין רבניים (נישואין וגירושין), התשי``ג 1953

חוק זה קובע כי נישואין וגירושין בין בני זוג יהודיים בישראל חייבים להתבצע באמצעות בית הדין הרבני, ולפי החוק זוג יהודי שהתחתן בנישואים אזרחיים ומעוניין להתגרש בישראל, חייב לעשות זאת בבית הדין הרבני.


 

1. בית הדין הרבני הוא בעל הסמכות הבלעדית לדון ולשפוט בענייני נישואין וגירושין של בני זוג יהודים שהם אזרחי מדינת ישראל או תושביה.

 

 

2. דיני הנישואין והגירושין של בני זוג יהודים ייערכו על פי "דין התורה" והם בסמכות של בית הדין הרבני. דין התורה הוא כל הדינים וההלכות שנאספו במהלך הדורות על פי פרשנותם של בתי הדין הרבניים.

3. תביעת גירושין תוגש לבית דין הרבני והוא ידון בכל פרטי התביעה, כולל תשלום המזונות לילדים ולאשה, חלוקת רכוש, תנאי משמורת וכדומה. זוג שהתחתן בנישואים אזרחיים חייב להגיש תביעה בבית הדין הרבני על מנת להתגרש בישראל.


4. אישה יהודייה המעוניינת לקבל מזונות שאינם ניתנים במסגרת הגירושין, תגיש תביעה לבית דין הרבני והוא יהיה בעל הסמכות הבלעדית לדון בתביעה, אם מתקיימים התנאים הבאים:


א. הבעל הנתבע גר בישראל.

 

ב. בני הזוג הם אזרחי המדינה.

 

ג. מקום המגורים של האשה התובעת הוא ישראל, והיא חיה בארץ לפחות שנה אחת.

 

ד. מקום המגורים המשותף והאחרון של בני הזוג הוא ישראל.

 

ה. התובע הוא אזרח ישראלי.


4ב. בית משפט מוסמך במדינה אחרת מחוץ לישראל, רשאי לדון בתביעה לגירושין אזרחיים בין בני הזוג. אם הוגשה תביעה לבית משפט במדינת חוץ, לפני שניתן הגט, בית הדין הרבני לא יהיה מוסמך להכריע בגירושין אזרחיים.

5. לבית הדין הרבני שיפוט יחודי בעינייני מתן חליצה, שהוא טקס דתי המתקיים לפני רבנים כאשר אלמנה עם ילדים נזקקת לאישורו של אחיו של בעלה (היבם שלה) על מנת להינשא לגבר אחר. לבית הדין הרבני הסמכות הבלעדית לדון בתביעה למתן חליצה, ולקבוע את דמי המזונות לאשה עד יום טקס החליצה.


6. בית הדין הרבני רשאי לכפות מתן גט על בעל המסרב לתת גט לאשתו, ועל לאישה המסרבת לתת גט לבעלה. אם פסק הדין לא ימומש תוך 60 יום, רשאי בית משפט מחוזי לכפות מאסר על המסרבים בכדי שייצייתו לו.


7. בית הדין הרבני רשאי לכפות מתן חליצה על יבם המסרב לשחרר את אשת אחיו המנוח, במקרה והאדם לא מילא את הצו תוך שלושה חודשים, ניתן לכפות עליו מאסר.


8. פסקי דין שניתנו למסרבי גט הם סופיים ולא ניתן לערער עליהם. כלומר, בית המשפט המחוזי חייב לפעול בהתאם להחלטות בית הדין הרבני בעניינים אלה.


10. פסק דין שניתן, אחרי הקמת המדינה ולפני תחילת תוקפו של חוק זה, יבוצע על פי הוראות חוק זה.

 

11. הממונה על ביצוע הוראות החוק הוא שר המשפטים, הרשאי להתקין תקנות לביצוע החוק, בהסכמתו של נשיא בית הדין הרבני הגדול.

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן


דרג עד כמה מדריך משפטי זה עזר לך

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר
 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

המדריך למתגרשים - דע את זכויותיך!

סברה נפוצה היא, אם כן, כי לגבר עדיף להגיש תביעות לבית הדין הרבני, ואילו לאישה עדיף לגשת לבית המשפט לענייני משפחה. עם זאת, יש לבחון כל מקרה לגופו ופעמים רבות עדיפה הגשת תביעה הפוכה מאמרה זו – בנסיבות המקרה... קראו עוד בפורטל משפחה 

גירושין בהסכמה

הליך משפטי מסורבל וממושך אינו הכרחי. במידה והינכם נמנים על ברי המזל שמעדיפים לסיים את ההליכים בצורה שקטה וחברית, ניתן כמובן להגיע לידי הסכם גירושין כולל ולהימנע מ"מלחמה כוללת".  

גירושין ללא הסכמה

בהיעדר הסכמה בין שני בני הזוג על נכונותם להתגרש, נדרש בן הזוג המעוניין להתגרש להוכיח כי עומדת לו עילת גירושין בגינה יש לחייב את הבעל לתת גט/ את האישה לקבל את הגט 

עצות, טיפים למתגרשים

עצות מועילות לגירושין מופחתי כאבי ראש ... 

פסקי דין - דיני משפחה

פסקי דין בנושאי דיני משפחה לרבות: גירושין, צוואת, משמורת, מזונות, הסכמים, גניבת זרע ועוד... 

הסכם גירושין

מהו הסכם גירושין? מהו תוקפו? כיצד מבטלים אותו? קראו עוד... 

מהי כתובה?

הכתובה הינה מסמך עליו חותם הבעל בטרם טקס הנישואין ובו מפורטות התחייבות הבעל כלפי האישה. הבעל חותם על הכתובה בנוכחות שני עדים וזאת עוד בטרם החופה ... 

אימוץ ילדים מחו"ל

במקרים רבים מלווה הליך האימוץ בחששות ובחוסר וודאות הנובעים מריבוי הגורמים המעורבים בהליך, וכמובן מהאלמנטים הנפשיים והפסיכולוגיים הנובעים מעצם טיבו של ההליך שהינו מסובך, קשה וטעון... 

הפרת הבטחת נישואין

מי שתובע בגין הפרת הבטחת נישואין, מוטל עליו נטל שכנוע כבד לצורך קיומה של הבטחת נישואין שהופרה, באם אין ראיות ממשיות לכך שהצדדים התכוונו להינשא זה לזה ... 

חטיפת ילדים

בהתאם לאמנת האג, כל אדם, מוסד או גוף הטוען כי ילד (עד גיל 16) הורחק או לא הוחזר תוך הפרת זכויות משמורת, ראשי לפנות אל הרשות המרכזית שבמקום מגוריו הרגיל של הילד או אל הרשות המרכזית של כל מדינה מתקשרת אחרת, בבקשה לסייע להחזרתו של הילד ... 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.