www.what2do.co.il

התרת נישואין של בני זוג מאותו מין

פורסם ע"י מערכת האתר what2do | עודכן בתאריך 29/05/2016
התרת נישואין של בני זוג מאותו מין

שני גברים יהודים אזרחי ישראל, אשר נישאו בנישואין אזרחיים בניו יורק, ונרשמו בישראל כנשואים במרשם האוכלוסין, הגישו תובענה לבית המשפט לענייני משפחה, להתרת הנישואין, זאת לאחר שהיחסים ביניהם עלו על שרטון והם הפסיקו לחיות יחד כבני זוג.

 

חוק התרת נישואין אינו מאפשר לאזרחי ישראל אשר נישאו בחו"ל, להתיר את נישואיהם בבית דין, אלא הם חייבים להתגרש ברבנות. אך עם זאת, המחוקק קבע מנגנון התרת נישואין בבית המשפט בישראל לנישואים מעורבים, בין בני זוג שהם לא בעלי אותה דת, ללא צורך לבצע את ההתרה בחו"ל.

השאלה מה עושים בני זוג חד מיניים שהתחתנו בנישואין אזרחיים, עדיין לא פתורה.

 

לזוגות חד מיניים זכויות בעלות תוקף, למרות שהנישואין בישראל לא חוקיים

 

בישראל כיום, נישואין חד מיניים אינם בעלי תוקף חוקי והממסד אינו מכיר בהם, אך זוגות בני אותו מין רשאים להירשם כנשואים במרשם האוכלוסין והם בעלי זכויות רבות, כשל זוגות נשואים, כמו זכויות פנסיה, הזכות לירושה, זכויות לגמלאות ועוד.
התרת הרישום במרשם האוכלוסין עלולה להשפיע על זכויות בני הזוג ואף להוות פגיעה באוטונומיה אם לא תתקבל, והיא מעלה שאלות רבות, כגון: האם בן הזוג שחי בנפרד, אך עדיין רשום כנשוי, הוא בעל הזכות לפנסיית שאירים, או לזכויות נוספות ששייכות לבן הזוג? או האם תחשב עבירת ביגמיה, כאשר בן הזוג הפרוד נישא לבן זוג אחר, כשהוא עדיין רשום כנשוי?

 

בית הדין הרבני לא מקבל נישואים חד מיניים, לכן לא מוסמך לדון בהתרתם

 

כאשר מדובר בבני זוג חד מיניים ישראלים, קיימות מספר גישות ליישום כללי המשפט הבינלאומי, אך נושא זה טרם הוכרע בפסיקה.

לפי גישה אחת, אין לערכאה בישראל סמכות להתיר את הנישואין, מאחר והדין הישראלי לא מכיר בנישואין חד מיניים, לכן על מנת להשיג היתר, המבקשים צריכים לפנות למדינה בה הם נישאו.

הגישה השנייה היא הסמכות לדון בגירושין שיש לבית הדין הרבני, אך גם הוא לא מכיר במושג של נישואין חד מיניים, שאינם מקובלים כלל מהבחינה הדתית ואף נחשבים לעבירה חמורה.

והגישה השלישית היא כי הסמכות הנתונה לבית משפט אזרחי.

 

סמכות בית משפט האזרחי לדון בהתרת נישואי בני זוג חד מיניים

 

בכדי להתיר את נישואין של בני זוג מאותו מין, נדרשת תחילה ההכרה בנישואין. אך מאחר ורישום הנישואין מהווה רישום טכני לצורכי מרשם בלבד והוא אינו בעל תוקף מהותי, כך גם התרת הנישואין תהווה התרה לצורכי רישום בלבד.
מאחר ושני הצדדים מסכימים להתרת הנישואין, לא היה צורך להכריע בשאלת עילת הגירושין, בית המשפט קיבל את בקשתם והשופט הוציא צו הצהרתי, המתיר את הנישואין, לצורכי הרישום במרשם האוכלוסין. כמו כן, הדגיש השופט כי אין בצו זה שום הכרה בכך שנישואין החד מיניים היו תקפים על פי הדין הישראלי.

 

לסיכום, מפסק דין זה עולה כי במקרה של תובענות להתרת נישואין חד מיניים בין בני זוג יהודים, מומלץ להגיש תובענה לפסק דין הצהרתי ולא תובענה לחוק התרת נישואין, זאת מאחר וחוק התרת הנישואין לא חל על המבקשים שהם יהודים. 

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן


דרג עד כמה מדריך משפטי זה עזר לך

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר
 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

המדריך למתגרשים - דע את זכויותיך!

סברה נפוצה היא, אם כן, כי לגבר עדיף להגיש תביעות לבית הדין הרבני, ואילו לאישה עדיף לגשת לבית המשפט לענייני משפחה. עם זאת, יש לבחון כל מקרה לגופו ופעמים רבות עדיפה הגשת תביעה הפוכה מאמרה זו – בנסיבות המקרה... קראו עוד בפורטל משפחה 

גירושין בהסכמה

הליך משפטי מסורבל וממושך אינו הכרחי. במידה והינכם נמנים על ברי המזל שמעדיפים לסיים את ההליכים בצורה שקטה וחברית, ניתן כמובן להגיע לידי הסכם גירושין כולל ולהימנע מ"מלחמה כוללת".  

גירושין ללא הסכמה

בהיעדר הסכמה בין שני בני הזוג על נכונותם להתגרש, נדרש בן הזוג המעוניין להתגרש להוכיח כי עומדת לו עילת גירושין בגינה יש לחייב את הבעל לתת גט/ את האישה לקבל את הגט 

עצות, טיפים למתגרשים

עצות מועילות לגירושין מופחתי כאבי ראש ... 

פסקי דין - דיני משפחה

פסקי דין בנושאי דיני משפחה לרבות: גירושין, צוואת, משמורת, מזונות, הסכמים, גניבת זרע ועוד... 

הסכם גירושין

מהו הסכם גירושין? מהו תוקפו? כיצד מבטלים אותו? קראו עוד... 

מהי כתובה?

הכתובה הינה מסמך עליו חותם הבעל בטרם טקס הנישואין ובו מפורטות התחייבות הבעל כלפי האישה. הבעל חותם על הכתובה בנוכחות שני עדים וזאת עוד בטרם החופה ... 

אימוץ ילדים מחו"ל

במקרים רבים מלווה הליך האימוץ בחששות ובחוסר וודאות הנובעים מריבוי הגורמים המעורבים בהליך, וכמובן מהאלמנטים הנפשיים והפסיכולוגיים הנובעים מעצם טיבו של ההליך שהינו מסובך, קשה וטעון... 

הפרת הבטחת נישואין

מי שתובע בגין הפרת הבטחת נישואין, מוטל עליו נטל שכנוע כבד לצורך קיומה של הבטחת נישואין שהופרה, באם אין ראיות ממשיות לכך שהצדדים התכוונו להינשא זה לזה ... 

חטיפת ילדים

בהתאם לאמנת האג, כל אדם, מוסד או גוף הטוען כי ילד (עד גיל 16) הורחק או לא הוחזר תוך הפרת זכויות משמורת, ראשי לפנות אל הרשות המרכזית שבמקום מגוריו הרגיל של הילד או אל הרשות המרכזית של כל מדינה מתקשרת אחרת, בבקשה לסייע להחזרתו של הילד ... 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.