סרבנות גט הינה תופעה נפוצה בישראל, וזאת בשל סמכותה הייחודית של הערכאה הדתית לדון בסוגיות גירושין. למעשה, במידה והבעל אינו מעניק לאישה את גטה, או במקרים בהם האישה מסרבת לקבל את הגט, הצדדים עגונים בנישואיהם.
סרבנות גט איננה דבר משתלם. לא אחת, בתי המשפט ובתי הדין פוסקים פיצויים ניכרים עבור הצד אשר נפגע בגין סרבנות הגט. אף על פי שלרוב מדובר בעיגון נשים על ידי בעליהם, לא אחת התמונה הפוכה. להלן דוגמא לסרבנות גט אשר הביאה את בית המשפט לענייני משפחה לפסוק פיצויים לגבר בסך 200,000 שקלים.
קראו עוד בתחום:
- פיצויים למסורב גט למרות אישור לשאת אישה אחרת
-
סרבנות גט במשך 51 שנים - עתירה לבג"צ - האם ניתן להגיש תביעה נזיקית בגין סרבנות גט במקביל לתביעת גירושין?
- מסרבת להתגרש? האם ניתן לשלול מזונות אישה בשל חוסר תום לב?
מדובר בבני זוג אשר היו נשואים ללא ילדים במשך כ-33 שנים. כבר לפני כ-24 שנים הגיש הבעל תביעת גירושין כנגד אשתו בבית הדין הרבני וזאת על רקע היות האישה עקרה. האישה הגישה, בתגובה, תביעה לשלום בית. תביעתה של האישה התקבלה והבעל "נאלץ" לשוב לביתו.
בשנת 2003, 17 שנים לאחר תביעת הגירושין הראשונה, הצדדים נפרדו סופית והבעל הגיש תביעת גירושין נוספת לבית הדין הרבני. בית הדין, למרות סירובה של האישה, קבע כי היא מחויבת לקבל את גטה מבעלה. האישה ערערה על החלטה זו לבית הדין הרבני הגדול, אך ערעורה נדחה. חרף כך, האישה לא הופיעה לסידור הגט ומזה חמש שנים היא מוכרזת כסרבנית גט. למעשה, הצדדים נשואים כדת משה וישראל עד היום.
הבעל: "היא מסרבת לקבל את הגט בגין קצבת הנכות שלי"
הבעל הגיש לבית המשפט לענייני משפחה בקריות תביעה ובה עתר מבית המשפט לחייב את האישה בתשלום פיצויים בגין סרבנותה. הגבר העמיד את נזקיו על סך של כ-1,500,000 שקלים. לטענתו, האישה מעוניינת להישאר נשואה לו וזאת רק משום שהיא מקבלת כשליש מקצבת הנכות שלו בשל הנישואין. לדבריו, הנישואים אשר הוא כלוא בהם מסבים לו נזק נפשי ובריאותי עצום, כמו כן הוא אינו יכול להינשא ולהביא ילדים לעולם.
לטענתו של הבעל, הוא חש עוגמת נפש גדולה ונישואיו בשל סרבנות אשתו מאיינים את זכותו לקבל זכויות בעמידר, קצבה מביטוח הלאומי, החזר הוצאות רפואיות ועוד. כמו כן, הגבר הוסיף כי הוא נאלץ, בשל ההליכים המשפטיים הרבים, להיעדר ימים רבים מעבודתו. האישה טענה כי היא אינה מעוניינת להתגרש ובשלום בית היא חפצה. לטענתה, היא עדיין מאד אוהבת את בעלה ואינה מעוניינת להתגרש.
בית המשפט קבע כי יש לקבל את התביעה באופן חלקי. השופטת, מרינה לוי, ציינה כי סרבנות גט הינה תופעה קשה אשר הוכרה לא אחת בתור עילה לתביעת נזיקין. מדובר אפוא בהפרת חובה חקוקה, והאישה במקרה דנן הייתה יכולה בוודאות לצפות כי סרבנותה תסב לבעלה נזקים משמעותיים וסבל רב. כמו כן, בני הזוג אינם גרים ביחד מזה שמונה שנים, אך האישה עודנה מקבלת שליש מקצבת נכותו של הגבר.
לסיכום, נקבע כי הבעל זכאי לקבל מאשתו החזר בגין הגמלה אשר שולמה לאישה בשנות הפרידה, וכן פיצויי נוסף בגין פגיעה באוטונומיה. אדם ראשי לבחור האם הוא מעוניין להיות רווק, גרוש או נשוי. אי לכך, עיגון זכותו של פלוני לבחור את מעמדו האישי הינה פגיעה באוטונומיה המקימה זכאות בפיצויים.
לא מדובר כאן במקרה של בקשה חד פעמית לסיים את קשר הנישואין. התובע מביע את רצונו באופן עקבי ומתמשך. אי כיבוד רצונו על ידי הנתבעת חייב לזכות את האחרון בפיצויים. בית המשפט פסק עבור התובע פיצויי בסך 25,000 שקלים בשנה בגין כל אחת משנות העגינות. בסך הכל – 200,000 שקלים.