פעמים רבות נפסקים עבור אישה וקטינים מזונות זמניים עד לפסיקת המזונות הקבועים על ידי בית המשפט. האם כאשר מזונות אישה נפסקו ביתר, ומבוטלים מחמת חוסר תום לב מצידה של האישה, יש להורות על השבת דמי המזונות ששולמו ביתר?
בע"מ 3966/06 פלוני נ' פלונית, אשר ניתן ביוני 2006, נקבע מבחן נסיבתי לעניין השבת מזונות אשר שולמו למעלה מהצורך. על פי מבחן זה, בית המשפט אשר קבע את המזונות הינו בר סמכות להורות על השבת הכספים אך החלטה זו איננה מתקבלת אלא במשורה. השיקול המרכזי לעניין זה יונק מהשפעת החזרת המזונות על רווחתו של בן הזוג והילדים.
דברים ברוח זו מצאו ביטוי בהלכת סימנוב אשר לפיה אין מקום לחייב בן בהחזרת תשלומים אשר נפסקו לשם מזונותיו, ויש להניח כי מה ששולם נצרך ואין כל הצדקה להטלת חיוב להחזר כספים ששולמו במשך תקופה ארוכה. בהלכה אחרת, אשר ניתנה בבית המשפט העליון, נקבע כי ניתן לקזז סכומים אלו מסכומים עתידיים אשר אמורים להשתלם כגון מזונות זמניים אשר טרם נגבו.
במקרה אשר נדון בבית המשפט לענייני משפחה, נקבעה דרך נוספת לערוך קיזוז זה. במקרה דנן דובר על אישה אשר מזונותיה שולמו ביתר לאחר שהאחרונה הסתירה את עיסוקה מבית המשפט. בעקבות התנהגותה חסרת תום הלב, ביטל בית המשפט את מזונות האישה שנפסקו לה. כעת נפנה בית המשפט לבחון את היחס שבין מזונות הקטינים לבין ביטול מזונות האישה.
חישוב הקיזוז, הכיצד?
בית המשפט קבע כי במקרה זה יש לערוך קיזוז הדדי ומקביל בין חובת האם להשיב לאב כספים אשר שולמו ביתר, לבין ההפרש אשר נוצר בין שיעור מזונותיהם הזמניים של הקטינים לבין מזונותיהם הקבועים. דרך זו תאפשר, לדידו של בית המשפט, מניעת מחסור בקרב התובעים מחד, ואי השתת מעמסה גדולה מדי על כתפי האב מאידך.
הקיזוז נעשה בנוגע לתקופה שבין פסיקת המזונות הזמניים לבין מתן הגט. במקרה זה, מדובר היה בתקופה ארוכה של כשנתיים וארבעה חודשים. העיכוב לא נבע אך ורק בשל התנהלות הצדדים, אלא גם בגין נסיבות אשר לא היו תלויות בהם כגון חילופי מותבים בבית הדין, פטירת השופטת אשר דנה בעניינם ונסיבות אובייקטיביות נוספות.
קראו עוד בתחום:
- חישוב מזונות מכוח החוק לתיקון דיני משפחה (מזונות)
- תביעה עצמאית או תביעה בגין שינוי נסיבות?
- זכות תביעת מזונות עצמאית על ידי הקטינים
- בן מרדן
הפער בין המזונות הקבועים אשר נפסקו לילדים, לבין מזונותיהם הזמנים, עמד על כ-66%. לזכות האם נפסקו מזונות בשיעור של 1,200 שקלים לחודש למשך 20 חודשים, 24,000 שקלים בסך הכל. כמו כן, נפסקו מזונות ילדים בשיעור של כ-4,200 שקלים לחודש (1,400 שקלים לכל אחד משלושת הילדים).
המזונות הקבועים אשר נקבעו עמדו על 6,287 שקלים לחודש. למעשה, הפער בין מזונות הילדים הזמניים והקבועים עמד על כ-2,087 שקלים. בקיזוז עם מזונות האישה הזמניים מדובר בפער של 887 שקלים בחודש לחובת האב. הפרש זה הוכפל במספר החודשים אשר חלפו בין הגט לבין פסיקת המזונות הזמניים (887 X 24 חודשים) – 21,288 שקלים.
בסופו של היום, בית המשפט קבע כי על האב לשלם סכום של 20,000 שקלים לאישה ולילדים בגין הפער שבין המזונות הזמניים לקבועים, וזאת בקיזוז מזונות האישה ששולמו ביתר.