פעמים רבות, גירושין הינם תוצאה של בגידה של אחד מבני הזוג. תביעת גירושין אשר בבסיסה טענות בגידה איננה תביעה רגילה והדיון בה בבית המשפט יכול להיות מורכב ומסובך יותר מהליך רגיל. לדוגמא, תביעת גירושין אשר מקורה בבגידה של האישה, אשר מוגשת לבית הדין הרבני, עלולה לנשל את האישה מזכויות רבות במהלך הדיונים. במילים אחרות – בתביעות גירושין אשר מוגשות לאחר בגידה ובעקבותיה, ישנה משמעות רבה בנוגע לערכאה המשפטית אשר תוסמך לדון בהן.
קראו עוד בתחום:
- מהו מרוץ הסמכויות?
- בגדה בבעלה ודורשת פיצויים על גירושין חד צדדיים
- תביעת הגירושין לא כנה - הגבר יפצה בהוצאות בית משפט
ההבדלים בתפיסות בין בית הדין הרבני לבית המשפט לענייני משפחה
לבתי הדין הרבניים ולבית המשפט לענייני משפחה קיימות סמכויות ייחודיות לדון בעניינים העוסקים בדיני משפחה לרבות גירושין, משמורת, מזונות, חלוקת רכוש וכו’. עם זאת, שתי הערכאות נבדלות בגישתן הבסיסית, כאשר בתי הדין הרבניים מושפעים מההלכה הדתית ונחשבים שמרניים ואילו בתי המשפט לענייני משפחה מושפעים מהפסיקה החילונית הליבראלית.
הבדלים אלו בין שתי הגישות, בולטים במיוחד כאשר נשוא התובענה לגירושין שהונחה על שולחן בית המשפט או בית הדין הרבני הינו בגידה של אחד הצדדים. מן הפסיקה ידוע כי במידה ויעלה בידו של הבעל, בבית הדין הרבני, להוכיח כי התרת הנישואין נבעה מבגידתה של האישה ("זנתה תחתיו"), עלולה האישה לאבד זכויות רבות בהליך הגירושין שבפתח.
בעקבות הסמכות המקבילה של שתי הערכאות, קיים בישראל עניין הקרוי "מרוץ הסמכויות". לאחר שבני הזוג החליטו כי הם מעוניינים בגירושין, הערכאה אליה תוגש התביעה תקבל סמכות בלעדית לדון בעניינם של הצדדים.
מהי חשיבותה של תשתית ראייתית?
במקרה זה, בו קיימת לאב תשתית ראייתית מוצקה המוכיחה כי האישה בגדה בו ולכן יש לפרק את התא המשפחתי, עלולה האישה לאבד את זכויותיה לחלוקה שווה של נכסים (אשר לא רשומים תחת שמה) ואיזון מפלה של משאבי בני הזוג. עם זאת, בגידה מצד הבעל לא תפגע בזכויותיו, על פי רוב, בבית הדין הרבני.
בגידה אשר הוכחה בבית המשפט בישראל מהווה עילה לגירושין, אשר יכולה להוביל לזכותה של האישה לדמי מזונות לה ולילדיה, ומצד שני, שלילת כתובה במהלך גירושין. יש לציין כי עילה לגירושין יכולה להיות חשד (בלבד) לבגידה, הקרוי "מעשה כיעור", ללא הוכחות מוצקות. לעיתים אף מבלי להיתמך על תשתית ראייתית, יכול הגבר להביא לשלילת כתובתה של האישה.
גישתו של בית המשפט לענייני משפחה
בית המשפט לענייני משפחה אינו פועל באופן זה, ונוטה לפסוק על פי ההשפעה החילונית הליברלית. אי לכך, עורכי דין ממליצים לנשים אשר בגידתן הוכחה, למהר ולהגיש תביעותיהן לגירושין לבית המשפט לענייני משפחה. בתי המשפט לענייני משפחה מכילים את הלכות חלוקת הממון על פי הלכת השיתוף וקובעים על פי רוב את ענייני המזונות והמשמורת על בסיס עיקרון טובת הילד.