www.what2do.co.il

מזונות אישה למרות פירוד - אי קיום הסדר כלכלי נאות

פורסם ע"י מערכת האתר what2do | עודכן בתאריך 27/02/2011
מזונות אישה למרות פירוד - אי קיום הסדר כלכלי נאות

הלכה פסוקה היא כי בעל חייב לזון את אשתו במהלך חיי הנישואים המשותפים. במסגרת חובה זו, חייב הבעל לספק לאשתו מגורים, ביגוד, קוסמטיקה, מזון, הוצאות רפואיות וכדומה לאורך שנות הנשואים. עם זאת במידה ובני הזוג חיים בנפרד, או שמא ניתן פסק דין המחייב את הצדדים בגירושין, האם רשאי הבעל לחדול מלזון את האישה?


הכללים בדבר הפסקת חיוב מזונות אישה, חיוב בגט, והקורלציה לדיני הרכוש, נדונו בפסיקה לא אחת. הלכה פסוקה היא כי אין להפסיק את חיוב מזונות האישה בטרם הוסדר פירוד הצדדים במסגרת "הסדר כלכלי נאות" שמונע מן האישה לחזר על הפתחים.


ההבדל בין אישה בוגדת לפרידה ארוכה

 

ברור כי פסק דין סופי אשר ניתן על ידי בית דין רבני, לפיו חייבת אשה לקבל את הגט, מחייב בית משפט אזרחי בבואו לדון במזונות האישה. כמו כן, מרגע שנכנס לתוקפו פסק דין המחייב גט בבית הדין הרבני, מקיץ הקץ על זכותה של האישה לקבל מזונותיה מבעלה. עם זאת, קיימים שני הבדלים בהם ניתן פסק דין לחייב אישה בגט. מצב ראשון הינו מקרה בו חיוב האישה לקבל קט נפסק מחמת התנהגותה (בגידה, מעשה כיעור וכדומה) או מחמת פגם שנפל בה (לדוגמא – מחלת עור קשה).

 

      קראו גם:


במצבים אלו, בית המשפט האזרחי יכול להיעתר לבקשת הבעל ולהפסיק את החיוב במזונות האישה. המצב השני עוסק במקרים בהם בית הדין הרבני פוסק חיוב בגט בגין התמשכות רבה של הפירוד באופן בו אין עוד סיכוי שיחזור השלום לביתם.

 

ידוע כי עצם התמשכות חיים בנפרד, בהעדר סיכוי לחיים משותפים, מצדיקה פסיקת חיוב בגירושין. מקרים בהם חיובה של האישה לקבל את הגט איננו נובע מחמת פגם בה או בהתנהגותה, אין לשלול מהאחרונה את מזונותיה כל אימת שנקבע הסדר כלכלי נאות.


דוגמא לפסק דין

בית המשפט לענייני משפחה נדרש לדון בתביעה אשר הגיש בעל להפסקת חיובו במזונות אשתו לאחר 37 שנות נישואים וחמישה ילדים משותפים. הבעל טען כי בני הזוג חיים בנפרד תקופה ארוכה, למעלה משלוש שנים.

 

במקרה דנן דובר בבני זוג אשר הפערים הכלכליים ביניהם רחוק כרחוק מזרח ממערב. הבעל מחזיק בתארים אקדמיים רבים והשתכרותו נאמדה על 17,000 שקלים בחודש (לא כולל זכויות סוציאליות רבות). לעומתו, האישה חסרת כל השכלה והיא תלויה במזונותיה מצד בעלה על מנת להתקיים בכבוד. בית המשפט קבע כי בהתאם להוראות הפסיקה, והיות ולא נפל פגם בהתנהגותה של האישה, יש להמשיך בחיוב המזונות עד אשר קבלת הגט תהיה כרוכה בהסדר כלכלי נאות.
 

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן


דרג עד כמה מדריך משפטי זה עזר לך
5 מתוך 5.0 (מספר מדרגים 1)

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר
 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

שינוי דמי מזונות, אימתי?

ככל הסכם אשר קיבל תוקף של פסק דין, גם הסכם מזונות לא ישונה בנקל בבית המשפט. כאמור, נטל ההוכחה לשינוי הנסיבות מוטל על כתפיו של המבקש אותו ועליו לעמוד במבחן מצטבר של שלושה תנאים: תביעתו נעשתה בתום לב. בהסכם המזונות הושאר פתח לשינוי אשר מקובל על שני הצדדים. עקב שינוי הנסיבות (פיטורין מעבודה, מחלה, וכו'), אין באפשרותו לשאת את ההסכם כפי שהוא כיום והשארתו על כנו תעשה עימו עוול... קראו עוד בפורטל משפחה... 

אי תשלום מזונות

מה קורה אם האב מסרב לקיים את פסק הדין ולשלם את המזונות?  

מהם מזונות אישה?

בהתאם לדין העברי, יש לאישה עקרונית זכות לתשלום מזונות ("מזונות אישה") בגובה רמת החיים שהורגלה אליה ... 

מתי תובעים מזונות אישה?

כל עוד קשר הנישואין שריר וקיים, ניתן עקרונית לתבוע מזונות, אולם חשוב להדגיש כי לא ניתן לתבוע מזונות רטרואקטיבית וחיוב הבעל במזונות האישה, אם ייקבע, ייקבע רק החל מיום הגשת התביעה ... 

איך מגישים תביעה למזונות האישה?

כללים להגשת תביעת מזונות ... 

סירוב תשלום מזונות אישה

סירוב הבעל לשלם לאשתו מזונות כפי המגיעים לה, בין אם יש לו יכולת והוא מסרב לעשות כן, ובין אם מפני שהוא מסרב לצאת לעבודה ולהשתכר, יכול עקרונית לתת לאישה את הזכות לדרוש את חיובו במתן גט. ... 

גובה המזונות ומה כולל החיוב במזונות

בדומה למזונות ילדים, גם החיוב במזונות אישה מורכב מצרכיה של האישה במובן הרחב של המילה, היינו לצד צרכים בסיסיים דוגמת מדור מזון לבוש ובריאות, יכול החיוב במזונות לכלול אף החזקת רכב, נסיעות, קוסמטיקה, מכון כושר וכו’. 

מדור ספציפי, מזונות האישה

לצו מדור ספציפי שניתן ע"י בית הדין הרבני ישנה חשיבות רבה, משום שהוא עלול לעכב, לתקופות משתנות את מכירת הבית בו מתגוררים בני הזוג ... 

מתי ניתן לשנות פסק דין מזונות?

במקרה בו קיימה יחסי אישות עם מישהו אחר... 

סירוב הבעל לשלם מזונות

במקרה כזה, קיימות שתי אפשרויות לגביית המזונות... 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.
יעוץ אישי