הלכה פסוקה היא כי בעל חייב לזון את אשתו במהלך חיי הנישואים המשותפים. במסגרת חובה זו, חייב הבעל לספק לאשתו מגורים, ביגוד, קוסמטיקה, מזון, הוצאות רפואיות וכדומה לאורך שנות הנשואים. עם זאת במידה ובני הזוג חיים בנפרד, או שמא ניתן פסק דין המחייב את הצדדים בגירושין, האם רשאי הבעל לחדול מלזון את האישה?
הכללים בדבר הפסקת חיוב מזונות אישה, חיוב בגט, והקורלציה לדיני הרכוש, נדונו בפסיקה לא אחת. הלכה פסוקה היא כי אין להפסיק את חיוב מזונות האישה בטרם הוסדר פירוד הצדדים במסגרת "הסדר כלכלי נאות" שמונע מן האישה לחזר על הפתחים.
ההבדל בין אישה בוגדת לפרידה ארוכה
ברור כי פסק דין סופי אשר ניתן על ידי בית דין רבני, לפיו חייבת אשה לקבל את הגט, מחייב בית משפט אזרחי בבואו לדון במזונות האישה. כמו כן, מרגע שנכנס לתוקפו פסק דין המחייב גט בבית הדין הרבני, מקיץ הקץ על זכותה של האישה לקבל מזונותיה מבעלה. עם זאת, קיימים שני הבדלים בהם ניתן פסק דין לחייב אישה בגט. מצב ראשון הינו מקרה בו חיוב האישה לקבל קט נפסק מחמת התנהגותה (בגידה, מעשה כיעור וכדומה) או מחמת פגם שנפל בה (לדוגמא – מחלת עור קשה).
קראו גם:
- האם ניתן לחייב אישה לצאת לעבוד?
- סרבן גט ישלם פיצויים על סך 377 אלף שקלים
- האישה אינה יהודייה, לא תקבל מזונות - בתה הלא יהודייה כן תקבל
- מזונות מהביטוח הלאומי לאישה שאינה מסוגלת לעבוד
במצבים אלו, בית המשפט האזרחי יכול להיעתר לבקשת הבעל ולהפסיק את החיוב במזונות האישה. המצב השני עוסק במקרים בהם בית הדין הרבני פוסק חיוב בגט בגין התמשכות רבה של הפירוד באופן בו אין עוד סיכוי שיחזור השלום לביתם.
ידוע כי עצם התמשכות חיים בנפרד, בהעדר סיכוי לחיים משותפים, מצדיקה פסיקת חיוב בגירושין. מקרים בהם חיובה של האישה לקבל את הגט איננו נובע מחמת פגם בה או בהתנהגותה, אין לשלול מהאחרונה את מזונותיה כל אימת שנקבע הסדר כלכלי נאות.
דוגמא לפסק דין
בית המשפט לענייני משפחה נדרש לדון בתביעה אשר הגיש בעל להפסקת חיובו במזונות אשתו לאחר 37 שנות נישואים וחמישה ילדים משותפים. הבעל טען כי בני הזוג חיים בנפרד תקופה ארוכה, למעלה משלוש שנים.
במקרה דנן דובר בבני זוג אשר הפערים הכלכליים ביניהם רחוק כרחוק מזרח ממערב. הבעל מחזיק בתארים אקדמיים רבים והשתכרותו נאמדה על 17,000 שקלים בחודש (לא כולל זכויות סוציאליות רבות). לעומתו, האישה חסרת כל השכלה והיא תלויה במזונותיה מצד בעלה על מנת להתקיים בכבוד. בית המשפט קבע כי בהתאם להוראות הפסיקה, והיות ולא נפל פגם בהתנהגותה של האישה, יש להמשיך בחיוב המזונות עד אשר קבלת הגט תהיה כרוכה בהסדר כלכלי נאות.