www.what2do.co.il

הסרת צו עיכוב יציאה מהארץ על ידי הפקדת 200,000 שקלים ערובה

פורסם ע"י מערכת האתר what2do | עודכן בתאריך 06/02/2011
הסרת צו עיכוב יציאה מהארץ על ידי הפקדת 200,000 שקלים ערובה

בית המשפט נדרש לבחון בקשה של אישה לעכב את יציאתו של בעלה מישראל, וזאת מחשש לכך שהבעל יעזוב את הארץ מבלי לשוב. האישה טענה כי בעלה עזב אותה ומאז הוא אינו משלם מזונות אישה על פי החוק. הבעל טען, לעומת זאת, כי אין הוכחה לכך שהוא עומד לעזוב את הארץ ודין בקשתה של האישה להידחות על הסף.

 

תקנות בית המשפט קובעות מספר קריטריונים אשר בהתחשב בהן יוטל או לא יוטל על אדם צו עיכוב יציאה מהארץ. ראשית, המבקש את הצו צריך להוכיח כי יש בידיו ראיות מהימנות לכאורה לכך שקיימת עילת תובענה. בשלב זה, אין צורך להוכיח את כל טענות התביעה, ודי בכך כי יוכח שאין עסקינן בתביעה טורדנית המשוללת כל יסוד.

 

במקרה דנן, בית המשפט ציין כי המבקשת נשואה לנתבע במשך 27 שנה ולבני הזוג יש שתי ילדות בגירות. הגרסה של המבקשת לכך שהיא זכאית לדמי מזונות אישה מהנתבע לא נסתרה על ידי בעלה. השופטת ציינה, אמנם, כי קיימים סדקים של ממש בחקירתה של המבקשת בנוגע לשיעור המזונות אשר מגיעים לה, אולם סדקים אלו נגעו לגובה המזונות ולא לעצם זכאותה.


חשש הכבדה


תקנה 384 תקנות בית המשפט קובעת כי המבקש צו עיכוב יציאה מהארץ צריך להוכיח חשש של הכבדה מניהול הליכים משפטיים או ביצוע פסקי דין רלבנטיים. מדובר אפוא בהוכחת חשש סביר כי המשיב עומד לעזוב את ישראל לתקופה ממושכת או לצמיתות. הבעל טען, במקרה דנן, כי הוא הגיע לישראל באופן סדיר והוא נע ונד בין הארץ לבין חו"ל באופן המוכיח כי הוא אינו מתכוון לברוח מהארץ.

 

בית המשפט התייחס לכך שהגבר יצא וחזר לישראל במשך כשבע פעמים במהלך תקופה קצרה של חצי שנה. לכאורה, ניתן היה לקבוע כי לא נוצר הרושם לסכנה של עזיבת הארץ על ידי המשיב. עם זאת, השופטת ציינה כי התשובה לשאלה זו איננה לכאורית, ובשל החשש אשר כן התקיים בנוגע לעזיבה סופית ותמידית של המשיב את ישראל, יש לבחון את נסיבות המקרה לגופן.

 

      קראו עוד:


השופטת קבעה כי לזכותו של המשיב יאמר שהוא יוצא וחוזר מישראל פעמים רבות, ויש בכך כדי להוכיח דפוס של הימנעות מהיעלמות במדינה זרה. עם זאת, השופטת התייחסה בכובד ראש לטענותיה של המבקשת בנוגע לכך שהמשיב עזב את ארצות הברית והמשפחה ללא הודעה מוקדמת, ולכך שהוא אינו משלם לה את מזונותיה למרות שהשניים נשואים מזה כ-27 שנים. זאת ועוד, השופטת הוסיפה כי הבעל לא הגיש תצהיר מטעמו ולא עמד לחקירה נגדית בבית המשפט.


הלכה פסוקה היא כי קיים קושי של ממש להציג ראיות לכך שפלוני מתכוון לעזוב את הארץ לצמיתות או לתקופה ארוכה. מושכלות ראשונים הן כי בדרך כלל עסקינן בראיות עקיפות, נסיבתיות או מורכבות מטענות המוצגות על ידי אחד הצדדים בלבד.

 

רשם בית המשפט המחוזי ד"ר עדי אזר התייחס לכך בפסיקתו בצורה ציורית – "ברור כשמש שלא ימצא נתבע אשר ינפנף בכרטיס טיסה בחוצות העיר, ואף ילווה את תנועותיו באמירה אני נמלט לצמיתות מהמדינה. מטיבם של דברים אלה נלמד לרוב מנסיבות עקיפות".

 

הבעל יוכל לצאת מהארץ לאחר הפקדת ערובה


לעניין ההכבדה, בית המשפט התייחס גם להתנהגות הבעל מעת פרידת הצדדים ועד להגשת בקשת עיכוב היציאה מהארץ. המשיב נטש את המבקשת בארצות הברית ללא הודעה. כמו כן, מזה מספר חודשים הוא אינו משלם מזונותיה ומשאיר אותה למעשה מול שוקט שבורה. אדם אשר מתנהג ככה, נכתב בפסק הדין, קיים חשש ממשי שלא יקיים צווי דין שניתנו על ידי בית המשפט. זאת ועוד, במהלך הדיון התברר גם כי למשיב אין נכסים אשר מהם תוכל אשתו להיפרע באם לא ישולמו המזונות כחוק.

 

      קראו עוד בתחום זה:


לסיכום, בית המשפט קבע כי עיכוב היציאה של אדם מישראל עלולה לפגוע באופן ממשי בזכותו של האחרון לחופש תנועה. קל וחומר לאחר כניסתו לתוקף של חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו. עם זאת, מול זכויותיו אלו של המשיב, עומדות ביתר שאת זכויותיה של המבקשת למזונות אישה שכן הלכה היא שהפקרת בן זוג לרעב ומחסור הינה בגדר פגיעה בכבוד האדם.
 

לפיכך, בית המשפט חישב את המזונות הנתבעים על ידי המבקשת וקבע כי המשיב יוכל לצאת מישראל במידה והוא יפקיד בקופת בית המשפט בטוחות בסך 200,000 שקלים עם יציאתו. כל אימת שסכום זה לא יופקד כבטוחה, יעמוד צו העיכוב על כנו.
 

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן


דרג עד כמה מדריך משפטי זה עזר לך

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר
 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

שינוי דמי מזונות, אימתי?

ככל הסכם אשר קיבל תוקף של פסק דין, גם הסכם מזונות לא ישונה בנקל בבית המשפט. כאמור, נטל ההוכחה לשינוי הנסיבות מוטל על כתפיו של המבקש אותו ועליו לעמוד במבחן מצטבר של שלושה תנאים: תביעתו נעשתה בתום לב. בהסכם המזונות הושאר פתח לשינוי אשר מקובל על שני הצדדים. עקב שינוי הנסיבות (פיטורין מעבודה, מחלה, וכו'), אין באפשרותו לשאת את ההסכם כפי שהוא כיום והשארתו על כנו תעשה עימו עוול... קראו עוד בפורטל משפחה... 

אי תשלום מזונות

מה קורה אם האב מסרב לקיים את פסק הדין ולשלם את המזונות?  

מהם מזונות אישה?

בהתאם לדין העברי, יש לאישה עקרונית זכות לתשלום מזונות ("מזונות אישה") בגובה רמת החיים שהורגלה אליה ... 

מתי תובעים מזונות אישה?

כל עוד קשר הנישואין שריר וקיים, ניתן עקרונית לתבוע מזונות, אולם חשוב להדגיש כי לא ניתן לתבוע מזונות רטרואקטיבית וחיוב הבעל במזונות האישה, אם ייקבע, ייקבע רק החל מיום הגשת התביעה ... 

איך מגישים תביעה למזונות האישה?

כללים להגשת תביעת מזונות ... 

סירוב תשלום מזונות אישה

סירוב הבעל לשלם לאשתו מזונות כפי המגיעים לה, בין אם יש לו יכולת והוא מסרב לעשות כן, ובין אם מפני שהוא מסרב לצאת לעבודה ולהשתכר, יכול עקרונית לתת לאישה את הזכות לדרוש את חיובו במתן גט. ... 

גובה המזונות ומה כולל החיוב במזונות

בדומה למזונות ילדים, גם החיוב במזונות אישה מורכב מצרכיה של האישה במובן הרחב של המילה, היינו לצד צרכים בסיסיים דוגמת מדור מזון לבוש ובריאות, יכול החיוב במזונות לכלול אף החזקת רכב, נסיעות, קוסמטיקה, מכון כושר וכו’. 

מדור ספציפי, מזונות האישה

לצו מדור ספציפי שניתן ע"י בית הדין הרבני ישנה חשיבות רבה, משום שהוא עלול לעכב, לתקופות משתנות את מכירת הבית בו מתגוררים בני הזוג ... 

מתי ניתן לשנות פסק דין מזונות?

במקרה בו קיימה יחסי אישות עם מישהו אחר... 

סירוב הבעל לשלם מזונות

במקרה כזה, קיימות שתי אפשרויות לגביית המזונות... 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.
יעוץ אישי