בית המשפט דחה עתירה לביטול צו הרחקה וצו משמורת אשר הוגשה על ידי בני זוג ידועים בציבור כאשר האישה תושבת אוקראינה והגבר אזרחי ישראלי. העותרים הכירו ברשת האינטרנט והאישה נכנסה לישראל לאחר מספר חודשים באשרת תייר שהייתה תקפה לשלושה חודשים. על פי הנטען, העותרת גרה עם הגבר בדירתו וחודשיים לאחר מכן פרצה בין השניים מריבה.
בעקבות הריב, פנה הגבר ליחידת עוז ולרשויות ההגירה והתלונן על חברתו. האישה נעצרה והגישה עתירה בה טענה שיש לשחררה משום שהיא שוהה בישראל כדין. האישה טענה כי שגרירות ישראל באוקראינה הנפיקה לה אשרת כניסה למשך שנה. כחודש לאחר מכן, כאשר נערך הדיון בעתירתה הראשונה של האישה, ביקשה היא להגיש עתירה מתוקנת משום שגילתה כי היא בהריון.
קראו גם בתחום:
- בקשה לצו הרחקה על רקע מתיחות בין בני זוג
- החלטה בדבר פסילת קלטת וידאו כראיה
- החלת חזקת השיתוף בבני הזוג ידועים בציבור, אימתי?
- ידועים בציבור - נסיבות שונות וראייתן בעיני הפסיקה
העותרים טענו כי הם ידועים בציבור שהתגוררו יחדו עד יום מעצרה של העותרת, וגילו לאחר מעצרה כי היא בהריון. בעקבות כך, ביקשו הם לתת להם אפשרות להסדיר את מעמדה של העותרת בישראל כידועה בציבור של הגבר. לשיטתם, הריונה של העותרת מהווה סיבה מספקת לשחרורה ממשמורת.
משרד הפנים טוען לחוסר ניקיון כפיים הזועק לשמיים
משרד הפנים טען כי יש להותיר את הצווים על כנם, זאת משום שחוסר נקיון כפיה של העותרת זועק לשמיים. לטענת עורך הדין מטעם המדינה, מדובר במי שנכנסה לישראל באשרת תייר לשלושה חודשים, מבלי שגילתה לרשויות כי מטרת בואה הינה השתקעות בישראל.
לדוגמא, העותרת הצהירה שטרם נסיעתה לארץ מכרה את כל רכושה באוקראינה כדי שתוכל לבוא לישראל ולחיות בה. משרד הפנים ציטט את העותר בפנייתו לרשויות ההגירה באומרו - כל מטרתה של האישה הינה להשיג באמצעותו תעודת זהות ולאחר מכן "לזרוק" אותו.
הפסיקה בנושא טענות בדבר קשר של ידועים בציבור הנטענות לאחר מעצר ללא פניה מוקדמת למשיב היא עקבית ומורה כי במקרה כזה אין לשעות לטענות העותרים ודין העתירה להדחות תוך חיוב בהוצאות.
בית המשפט קבע כי מרגע שפג תוקפה של אשרת התייר של האישה, לא נקטה היא בהליכים להסדרת מעמדה ולמעשה פנתה לראשונה לעשות כך רק לאחר שנעצרה. כמו כן, עתירתה הראשונה של האישה להישארות בישראל נבעה מתוך טענות של שהייה כדין ולא של קשר זוגי. למעשה, עד למועד הגשת העתירה דנן, לא פעלו בני הזוג על מנת להסדיר את מעמדם כידועים בציבור.
צו המשמורת מבוטל אך האישה תורחק מישראל
"היה מקום לצפות, בהתחשב בהריונה, כי העותרים יפעלו במהירות להסרת מעמדה הנטען של העותרת. חרף זאת, לא נקטו העותרים בכל פעולה והגישו את העתירה הנוכחית רק כאשר המשיב ביקש להוציא לפועל את הרחקתה של העותרת ואילו לענין הסדרת מעמד של העותרת מכח נוהל ידועים בצבור לא נקטו בכל פעולה", נכתב בפסק הדין.
לאור האמור, בית המשפט לא ביטל את צו ההרחקה אך ביטל את צו המשמורת בתנאים מגבילים. השופט ציין כי הריון הינה סיבה המקימה טעם מיוחד להורות על שחרורה של האישה ממשמורת עד להרחקה מישראל. אי לכך, שוחררה האישה ממעצר בהתאם להפקדת ערובות שונות בסכום של כ-75,000 שקלים. כמו כן, העותרת התחייבה לגור אצל העותר ולהתייצב במשרדי רשויות ההגירה פעמיים בשבוע.