כיצד יש לחלק את הזכויות בנכס אשר הותירו בני זוג מנוחים לאחר שהאישה נרצחה והגבר התאבד? סוגיה קשה זו עמדה במרכז דיון בבית המשפט לענייני משפחה, במסגרת תביעה שהגישו יורשיו של הגבר לגבי זכויות, לכאורה, שהיו שלו בדירת המגורים המשותפת.
היורשים טענו כי בני הזוג היו ידועים בציבור, אך משום שהמנוח היה בהליכי גירושין, הנכס נרשםבמלואו על שמה של המנוחה. יורשי המנוחה טענו לעומתם כי המנוח הפעיל על המנוחה לחצים כבדים, תוך שהוא מציג בפניה מצג שווא לגבי מערכת היחסים ביניהם, על מנת לצבור זכויות על חשבונה. בית המשפט בחן את הראיות שהוצגו בפניו, כמו גם את העדויות והחקירות הנגדיות, וקבע כי בני הזוג היו ידועים בציבור. עם זאת, ניכר היה שהמנוח הפעיל מניפולציות על המנוחה, כגון עריכת צוואה הדדית עימה, תוך תיקונה וריקונה מתוכן לאחר מכן. בנוסף, השופטת ציינה שהמנוחה לא עבדה בצורה סדירה, והכספים אשר שולמו לרכישת הבית היו שייכים לה בלבד.
קראו עוד בתחום:
- חובות בהסדר איזון משאבים
- דוגמא לחישוב נכסי קריירה במסגרת תביעת גירושין
- תביעה לשינוי בעלות במקרקעין בין בני משפחה
הלכת השיתוף בין ידועים בציבור, אימתי?
הלכת השיתוף בין בני זוג הינה בהסכם מכללא. הבסיס להחלת הסכם משתמע בין הצדדים, כי הם שותפים בזכות מסוימת או ברכוש מסוים. החלת חזקת השיתוף אינה קשורה לעצם אקט הנישואין תוצרת החקיקה שיפוטית, ואקט הנישואין אינו בהכרח מוליד שיתוף בנכסים. השיתוף נלמד מעצם גמירות הדעת לשיתוף או הכוונה לשיתוף, גם "ידועים בציבור" אשר התגבשה אצלם גמירות דעת לשיתוף בנכסים. נטל ההוכחה להחלת חזקת השיתוף על ה-"ידועים בציבור" רובץ על הטוען לזכות בנכס הספציפי. הנטל כבד יותר מן הנטל הרובץ בנסיבות דומות על בן זוג נשוי.
השופטת פירטה סיבות נוספות כגון מקור כספי הרכישה. חלק מן הכספים נצברו על ידי המנוחה טרם היכרותה את המנוח, חלקם ממשכנתא שנטלה, וחלקם מירושת הוריה. בני הזוג חיו ביחד כשנה אחת בלבד, ועל כן לא הגיוני שכספי הרכישה נצברו במהלך תקופת השותפות ההדדית. זאת ועוד, המנוח לא השקיע מכספו ברכישה, ואף לא נרשם כערב לעסקה.