www.what2do.co.il

האם בני הזוג המנוחים היו ``ידועים בציבור``?

פורסם ע"י מערכת האתר what2do | עודכן בתאריך 02/12/2010
האם בני הזוג המנוחים היו ``ידועים בציבור``?

תביעה להכרה בבני זוג מנוחים כ"ידועים בציבור" הוגשה על ידי יורשיו של מנוח כנגד יורשיה של המנוחה. המנוח נפטר לאחר שהתאבד בבית החולים, כאשר הוא חשוד ברצח בת זוגתו, שנרצחה באכזריות בדירתה מספר ימים קודם לכן.

יורשיו של המנוח טענו כי בני הזוג ניהלו חיים משותפים, עם אהבה וכוונה, ועל כן קיימות להם זכויות על מחצית מהדירה בה גרו המנוחים. יורשי המנוחה טענו לעומתם כי אין להכיר בשניים כ"ידועים בציבור" משום שהקשר הזוגי ביניהם נמשך פחות משנה.

 

      קראו עוד בתחום:

 

האם קיים זמן מינימאלי להכרה ב"ידועים בציבור"?


בית המשפט, בבואו לבחון סוגיית חלוקת רכוש או זכויות בין בני זוג "ידועים בציבור", נוהג לבדוק כל מקרה לגופו. מן הפסיקה ידוע כי ההכרעה בעניין "ידועים בציבור" אינה יכולה להתבסס על מבחנים פוזיטיבים חד משמעיים וקיימת חשיבות הן לנתונים העובדתיים והן לעדויותיהם של בני הזוג.

 

במקרים מסוימים הפסיקה נתנה משקל רב לתפיסה הסובייקטיבית ("איך ראו בני הזוג את היחסים ביניהם?"), ופעמים אחרות ניתנה תשומת לב רבה לתפיסה האובייקטיבית (האם חשבונות הבנק משותפים, האם נרכשו נכסים במשותף וכו’).

 

היות והמושג של "ידועים בציבור" הינו פרי הפסיקה, לא הוגדר בבתי המשפט זמן מינימאלי להכרה בבני זוג כ"ידועים בציבור". עם זאת, מוסכם על הכול כי תקופה של פחות משנה וחצי הינה זמן קצר מאד. בית המשפט נוטה לבחון את יחסיהם של בני הזוג תוך בדיקה של שני תנאים בסיסיים – חיי משפחה וניהול משק משותף.

 

בני הזוג ראו אחד בשני יורשים הדדיים


במקרה דנן, השופטת קבעה כי למרות שהצדדים חיו ביחד תקופה קצרה בלבד, יש להכיר במערכת היחסים ביניהם כמערכת יחסים של "ידועים בציבור".

 

 

מבחינת היסוד הראשון, חיי משפחה, התובעים השכילו להציג ראיות רבות לעניין כגון – צוואות הדדיות, ניסיונות לרכוש נכס בצוותא, חיים תחת אותה קורת הגג במשך כל השנה, ועדויות רבות שהוצגו בבית המשפט על ידי ידידים של בני הזוג.

 

בעניין היסוד השני, משק בית משותף, השופטת הייתה סבורה שגם ייסוד זה מתקיים בעניינינו. השופטת ציינה שהמנוחים ניהלו חיים משותפים תחת קורת גג אחת, ראו אחת בשני רע ויורש, העבירו כספים בין חשבונות הבנק והנושא קיבל תמיכה גם בעדויות שהוצגו בהיכל בית המשפט.

 

אי לכך, ומכל האמור לעיל, בית המשפט קבע כי יש לראות בין בני הזוג ידועים בציבור. עם זאת, בניגוד לבני זוג נשואים, חלוקת הרכוש בין בני זוג ידועים בציבור איננה עניין של מה בכך, ובית המשפט נוטה לבחון האם הייתה "כוונת שיתוף" בין הצדדים לגבי חלוקת רכוש שווה בעבר, בהווה או בעתיד.
 

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן


דרג עד כמה מדריך משפטי זה עזר לך

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר
 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

מזונות אישה ידועה בציבור, אימתי?

האם אישה אשר הינה ידועה בציבור זכאית למזונותיה לפני הפרידה ואחריה? 

כוונת שיתוף בין ידועים בציבור

האם כל אימת שבני זוג מוגדרים "ידועים בציבור", חלה עליהם הלכת השיתוף? כיצד בוחן בית המשפט את סוגייה זו? על מי מוטל נטל ההוכחה?  

ידועים בציבור - נסיבות שונות וראייתן בעיני הפסיקה

במישור היחסים הפנימיים, תוביל הכרה בבני הזוג כ"ידועים בציבור", בין היתר, להחלת מערכת דיני הגירושין על הצדדים בעת הפירוד. כך, עשוי הידוע בציבור להיות מחויב במזונות האישה (חובת מזונות מכוח תום הלב לזון את הידועה בציבור, מה שנקרא מזונות אזרחיים, תשלום מדור לאישה, חלוקת הרכוש שנצבר על פי כללי חזקת השיתוף, זכויות פנסיה שצבר הידוע בציבור, ויתכן אף זכאות לנכסי קריירה)... 

ידועים בציבור - חלוקת רכוש

ידועים בציבור - חלוקת רכוש

כיצד מחלקים רכוש בעת פרידת בני זוג ידועים בציבור? כיצד מחולק הרכוש במקרה של צוואה וירושה? קראו עוד...  

החלת חזקת השיתוף בבני הזוג ידועים בציבור, אימתי?

החוק הישראלי מכיר בזכויות רבות של "ידועים בציבור כנשואים", זכויות המוקנות להם מכוח חייהם המשותפים, אף בהעדר נישואים כדין ... מה לגבי הרכוש? 

ידועה בציבור וזכויות בירושה

ידועה בציבור וזכויות בירושה

מחלוקת בשאלה האם הנתבעת היתה ידועה בציבור של המנוח לנושא זכויות בירושה ... 

בקשה לצו ירושה של ידוע בציבור של המנוחה

שארי בשרה של המנוחה הגישו התנגדות בטענה להיותם יורשיה על פי חוק 

מזונות בציבור החרדי

פסה"ד עוסק בבחור ישיבה הלומד במסגרת פנימייתית ושעבר את גיל 18, שהוריו חרדים משתי חצרות חסידיות שונות וקיים סכסוך מתמשך ביניהם 

דחיית תביעה נגד הידוע בציבור בעילת עושק

דחיית תביעה לפסק דין הצהרתי ששל תובעת את הידוע בציבור שלה לשעבר בין היתר בעילת עושק 

תביעה לעזבון של שתי ידועות בציבור

תביעתה של התובעת כנגד עיזבונו של המנוח, ליתן פסק דין הצהרתי בדבר זכויותיה הנטענות כידועתו בציבור (עת היה בין החיים, ט.ס), ולהצהיר כי מחצית מכל הזכויות מכל מין וסוג שהוא, אשר נצברו במהלך חייה המשותפים עם המנוח, (לטענתה, 11 שנים קודם לקיץ 1997, ט.ס), בין אם הזכויות הועברו בחייו של המנוח על שם בנו ונכדיו, ובין אם אלה ירשו את הנכסים לאחר מותו- הינם שלה. 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.
יעוץ אישי