תביעה להכרה בבני זוג מנוחים כ"ידועים בציבור" הוגשה על ידי יורשיו של מנוח כנגד יורשיה של המנוחה. המנוח נפטר לאחר שהתאבד בבית החולים, כאשר הוא חשוד ברצח בת זוגתו, שנרצחה באכזריות בדירתה מספר ימים קודם לכן.
יורשיו של המנוח טענו כי בני הזוג ניהלו חיים משותפים, עם אהבה וכוונה, ועל כן קיימות להם זכויות על מחצית מהדירה בה גרו המנוחים. יורשי המנוחה טענו לעומתם כי אין להכיר בשניים כ"ידועים בציבור" משום שהקשר הזוגי ביניהם נמשך פחות משנה.
קראו עוד בתחום:
- ידועים בציבור - חלוקת רכוש
- חובות בהסדר איזון משאבים
- זכויות בן הזוג בכספי פיצויים עקב נזק גוף
- חלוקת נכסים עסקיים בין ידועים בציבור, האמנם?
האם קיים זמן מינימאלי להכרה ב"ידועים בציבור"?
בית המשפט, בבואו לבחון סוגיית חלוקת רכוש או זכויות בין בני זוג "ידועים בציבור", נוהג לבדוק כל מקרה לגופו. מן הפסיקה ידוע כי ההכרעה בעניין "ידועים בציבור" אינה יכולה להתבסס על מבחנים פוזיטיבים חד משמעיים וקיימת חשיבות הן לנתונים העובדתיים והן לעדויותיהם של בני הזוג.
במקרים מסוימים הפסיקה נתנה משקל רב לתפיסה הסובייקטיבית ("איך ראו בני הזוג את היחסים ביניהם?"), ופעמים אחרות ניתנה תשומת לב רבה לתפיסה האובייקטיבית (האם חשבונות הבנק משותפים, האם נרכשו נכסים במשותף וכו’).
היות והמושג של "ידועים בציבור" הינו פרי הפסיקה, לא הוגדר בבתי המשפט זמן מינימאלי להכרה בבני זוג כ"ידועים בציבור". עם זאת, מוסכם על הכול כי תקופה של פחות משנה וחצי הינה זמן קצר מאד. בית המשפט נוטה לבחון את יחסיהם של בני הזוג תוך בדיקה של שני תנאים בסיסיים – חיי משפחה וניהול משק משותף.
בני הזוג ראו אחד בשני יורשים הדדיים
במקרה דנן, השופטת קבעה כי למרות שהצדדים חיו ביחד תקופה קצרה בלבד, יש להכיר במערכת היחסים ביניהם כמערכת יחסים של "ידועים בציבור".
מבחינת היסוד הראשון, חיי משפחה, התובעים השכילו להציג ראיות רבות לעניין כגון – צוואות הדדיות, ניסיונות לרכוש נכס בצוותא, חיים תחת אותה קורת הגג במשך כל השנה, ועדויות רבות שהוצגו בבית המשפט על ידי ידידים של בני הזוג.
בעניין היסוד השני, משק בית משותף, השופטת הייתה סבורה שגם ייסוד זה מתקיים בעניינינו. השופטת ציינה שהמנוחים ניהלו חיים משותפים תחת קורת גג אחת, ראו אחת בשני רע ויורש, העבירו כספים בין חשבונות הבנק והנושא קיבל תמיכה גם בעדויות שהוצגו בהיכל בית המשפט.
אי לכך, ומכל האמור לעיל, בית המשפט קבע כי יש לראות בין בני הזוג ידועים בציבור. עם זאת, בניגוד לבני זוג נשואים, חלוקת הרכוש בין בני זוג ידועים בציבור איננה עניין של מה בכך, ובית המשפט נוטה לבחון האם הייתה "כוונת שיתוף" בין הצדדים לגבי חלוקת רכוש שווה בעבר, בהווה או בעתיד.