בית המשפט לענייני משפחה קבע כי יש לדחות את תביעתו של סב להתמנות כאפוטרופוס על נכדתו אשר גרה עם אביה לאחר מות אמה. בפסק הדין עמדה השופטת פעם נוספת על חשיבותה של האוטונומיה ההורית ועל ההגנה הראויה שיש להעניק לה.
מדובר בקטינה אשר אמה נפטרה כשבועיים בלבד לאחר לידתה. התינוקת הרכה, אשר טרם זכתה להכיר את אמה, עברה מיד לידיו של אביה. מזה עשרה חודשים חיה הקטינה עם האב והאחרון, לפי פסק הדין, מטפל בה כיאות. במקביל, פרץ סכסוך של ממש בין משפחת האב למשפחת האם. התובע, אביה של האם המנוחה, טען כי האב מסרב לאפשר הסדרי ראיה לסבים. אי לכך, טען הסב, לא נותרה לו ברירה אלא לפנות לערכאות המשפטיות. אמה של המנוחה, הסבתא, הצטרפה אף היא לתביעה.
האב, הנתבע, התנגד בכל תוקף למינוי הסב כאפוטרופוס לבתו וטען כי הקטינה מקבלת טיפול חם ואוהב ואין צורך למנות עבורה "הורה" נוסף. השופטת קבעה כי אין להיעתר לבקשתם של ההורים, וזאת חרף האמפתיה שהיא חשה כלפיהם בגין אובדנם.
בפסק הדין נכתב כי עומדת להורה הטבעי הזכות לגדל את ילדיו כראות עיניו ולפי רצונו. אי לכך, יש להגן על זכות זו השייכת לאפוטרופוס הטבעי, כל אימת שהיא עומדת בשורה אחת עם טובת הילד. במקרה דנן, נכתב, מדובר בקטינה הזוכה לטיפול חם ואוהב מאביה ועל כן אין מקום לפגוע בסמכותו על ידי מינוי הסבא והסבתא כאפוטרופוסים נוספים עליה. אכן, אין בכך כדי לפגוע בזכותם של התובעים להסדרי ראיה עם נכדתם. עם זאת, יש לאזן בין זכות זו לבין זכותו הטבעית של האב לגדל ולחנך את בתו.
"במקרים חריגים בלבד"
מינוי אפוטרופוס נוסף, כאשר אחד (לפחות) מההורים הביולוגיים עדיין בחיים, אינו עניין שנעשה אלא במשורה. במקרים אלו, מוטל על התובע המבקש את מינוי האפוטרופוס נטל כבד במיוחד להוכיח את התקיימותן של נסיבות חריגות המצדיקות מהלך כאמור.
קראו גם בתחום:
- שלילת אבהות - בקשה אשר הוגשה על ידי הסבתא
- מדור כאשר האם והילדים גרים אצל הסבים?
- יכולתם הכלכלית של הסבים - האם שיקול בחישוב מזונות?
- האם הכספים הועברו במתנה או שלא כדין?
במקרה דנן, האב הוכיח כי הוא מעניק לבתו טיפול מסור ואוהב ואין הוא חוסך ממנה דבר. כמו כן, האב דואג אף לקיום הסדרי ראיה בין הקטינה להורי אימה המנוחה, במרכז הקשר (תוך שיתוף פעולה מצידו).
השופטת ניסתה אף לגשר בין הצדדים עם סיום פסק הדין. "ידעו הסב והאב כי סכסוכים אלה ביניהם לא יעזרו לקטינה אלא רק יפגעו בה. הגדרת הסב כאפוטרופוס נוסף לנכדה הינה כותרת בלבד ובסופו של היום ההשפעה המהותית על הילדה באה לידי ביטוי בטיב הקשר בין בני משפחתה האחראים עליה. מכלול זכויותיה של הקטינה יוגשם רק במסגרת משפחתית רחבה הכוללת את אביה, הורי אמה המנוחה, הדודים מכל צדדי המשפחה והקרובים הנוספים".