www.what2do.co.il

ביטול סעיף בצוואה בגין הוראה סתומה של המצווה

פורסם ע"י מערכת האתר what2do | עודכן בתאריך 01/09/2010
ביטול סעיף בצוואה בגין הוראה סתומה של המצווה

סעיף 33 לחוק הירושה קובע כי אין הוראת צוואה אשר לא ניתן לראות מתוכה למי ציווה המצווה את מה שציווה – דינה להתבטל. משמע, הוראות צוואה צריכות להיות הוראות המצוות את חלוקת הרכוש באופן ברור ומסודר. כמו כן, במידה וניתן להבין את משמעותה של הצוואה בכלים של פרשנות, לא יחשבו הוראותיה לסתומות. ההלכה פסוקה היא כי במידה והמנוח לא הספיק לומר את דבריו בנוסח מוגדר וסופי, בית המשפט יחלק את רכושו בהתאם לצו ירושה ולא יערוך עבור המנוח צוואה לאחר מותו.

 

      הכללים לפירוש הוראת צוואה:

  • ההוראה ברורה וחד משמעית - יש לקיימה ככתבה וכלשונה.
  • ההוראה טעונה פירוש – יש לבחון את כוונת המצווה באחת משתי הדרכים המפורטות בסעיף 54 לחוק הירושה: מפרשים צוואה לפי אומד דעתו של המצווה כפי שהיא משתמעת מתוך הצוואה, ובמידה שאינה משתמעת מתוכה, כפי שהיא משתמעת מתוך הנסיבות.
  • הוראה מקבלת יותר מפירוש אחד וכל הפירושים סבירים באותה המידה - הפירוש המקיים אותה עדיף על פירוש שלפיו היא בטלה.
  • צוואה הניתנת לפירושים ואין להבין משמעותה – ההוראה הבלתי ניתנת לפירוש הינה בטלה בהתאם להוראות סעיף 33 לחוק הירושה.

 

האם צוואה אשר מורה על חלוקת הרכוש בקרב ארבעת ילדי המנוחה, בכפוף להסדרת חובות חברה משפחתית לאחד הילדים, הינה צוואה בלתי אפשרית? סוגיה זו הונחה לפתחו של בית המשפט לענייני משפחה.

 

התובע, אשר טען כי יש לקיים את הצוואה, הינו אחיהן של שתי הנתבעות. המנוחה ערכה צוואה בעדים ותוספת לצוואה כשש שנים לאחר מכן. על פי הצוואה, הורישה המנוחה את כל ירושתה לבעלה ובאם ימות בעלה לפניה, הורישה 90% ממניות החברה בבעלותה לתובע, ו-10% לחתנה של אחת הנתבעות. יתרת רכושה צווה במסגרת הצוואה לארבעת ילדיה בחלקים שווים.

 

לא ניתן לחשב את החובות הרובצים על העיזבון כלפי היורש

 

על פי התוספת לצוואה, הורישה האם את כל מניות החברה לבנה (לאחר שחתנה הלך לעולמו). כמו כן, במסגרת הצוואה נכתב כי היות והתובע הלווה כספים לחברה ואף חתם עבורה ערבויות שונות, אזי נכסים נוספים בדמות שתי דירות בתל אביב יעמדו לפירעון חובות החברה במידה ולא תוכלנה החברות לשלם את החוב האמור. אחיותיו של התובע טענו כי יש לבטל את התוספת לצוואה שכן לא ניתן לבצע תוספת לצוואה המשתמעת בכמה וכמה דברים. לטענתן, הוראות התוספת לצוואה הינן סתומות ומשתמעות לכמה אפשרויות ועל כן דינן להתבטל.

 

התובעות טענו כי לא ניתן לקבוע מה היה היקף השקעותיו של התובע בחברה, מה היו הפסדיו והאם שופה בגין השקעותיו בחברה. לטענתן, לא ברור מהו אורך התקופה אשר לאורה יש לבחון את התנודות העסקיות בחברה ואין לדעת על מי מוטל תפקיד זה.

 

      קראו עוד בתחום:

 

התובע טען כי אחיותיו לא השכילו להוכיח את טענותיהן והחברות נמכרו לאחר שהיו חדלות פירעון ונכנסו להליך של כינוס נכסים.מכאן, אין לחלק את העיזבון כל עוד לא שופה הוא בגין השקעותיו בחברה. התובע הוסיף כי יש לקיים את רצונה של אימו המנוחה, אשר בפירוש מתבטא בצוואתה בכך שאינה רוצה כי יגרמו לו נזקים כלכליים בגין תמיכתו בחברת הוריו.

 

במקרה דנן, בית המשפט קבע כי לא ניתן לקיים את הסעיפים האמורים בתוספת לצוואתה של המנוחה העוסקים בדירותיה בתור עירבונות לחובות החברה עבור בנה. השופט קבע כי לא ניתן לקבוע על פי הצוואה מהו סכום הלוואותיו של התובע לחברות, אם בכלל.

 

כמו כן, אין זה בידיו של בית המשפט להתחקות כעת אחר סכום הערבויות עליהן חתם התובע, סכום הפיצויים להם הוא זכאי, האם הוחזרו הכספים, מה הסכום אשר הוחזר ועוד. כמו כן, הוראה זו בצוואה נסגרה באופן בו נאמר שהרכוש יתחלק בין ארבעת ילדי המנוחה לאחר הסדרת החובות. עם זאת, היות ולא ניתן להתחקות אחר חובות אלו כעת, מדובר בהוראה אשר קיומה הינו בלתי אפשרי.


 

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן


דרג עד כמה מדריך משפטי זה עזר לך

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר
 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

ירושות בישראל - מיהו יורש?

ירושה - היורשים ע"פ חוק הירושה הם למעשי בני משפחתו הקרובים ביותר של המוריש: בן זוגו, ילדיו, נכדיו, הוריו, אחיו, אחייניו, סביו ... 

מתי חשוב לעשות צוואה

בכל מקרה בו אינכם מעוניינים בחלוקת עיזבונכם כמו שקובע חוק הירושה, קיים הכרח להכין צוואה ע"פ אחת הצורות המנויות בחוק ... 

התנגדות לצוואה

בכל מקרה בו קיים חשש כי הצוואה נעשתה בשל אונס, איום, השפעה בלתי הוגנת, תחבולה או תרמית, ניתן עקרונית להגיש התנגדות לצוואה... 

עצות לעריכת צוואה

בהתאם לחוק הירושה, רשאי המצווה לצוות שיורש יזכה בעיזבונו, כולו או חלקו, בהתקיים תנאי מסוים או בהגיע מועד מסוים. המוריש יכול, למשל, לצוות שנכדיו יזכו בחלקים ... 

צו ירושה

להגיש בקשת צו ירושה ... מילוי הטופס, מאמרים, פסקי דין ופניה אל עורכי דין באתר ...  

צו קיום צוואה

בקשות לצווי ירושה / קיום צוואה / מינוי מנהל עיזבון קבוע תוגשנה ללשכת הרשם לענייני ירושה בשלושה עותקים, כאשר לאחד מהם יצורפו המסמכים המקוריים וכל הנדרש עפ"י תקנה 14 לתקנות הירושה ... 

פסקי דין - דיני משפחה

פסקי דין בנושאי דיני משפחה לרבות: גירושין, צוואת, משמורת, מזונות, הסכמים, גניבת זרע ועוד... 

מאגר חוקים

לרשותך מאגר חוקים הקשורים בתחום המשפט במשפחה ... מה אומר החוק על הבעיה שלך ? 

חוק הירושה, התשכ"ה 1965

חוק הירושה קובע כיצד יש לערוך צוואה, מי היורשים החוקיים ומה קורה עם העיזבון כאשר אין צוואה חוקית.  

חוק הצהרות מוות, התשל"ח 1978

חוק הצהרת המוות מכריז על מותם של אנשים שעקבותיהם נעלמו במשך תקופה ארוכה וקיימת סברה שבם לא בין החיים. 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.
יעוץ אישי