אלימות במשפחה הינה תופעה קשה וחמורה אשר גורמת לא אחת לסבל רב, הן וילדים, הן לבני הזוג והן לבני המשפחה הנוספים. על פי ההלכה הפסוקה, האישה רשאית לקבל מבית המשפט צו מניעה זמני מכוח זכותה ל"מדור שקט". צו הרחקת אדם בעילה של מדור שקט הינו למעשה יציר הפסיקה.
במסגרת זכותם של האישה והילדים למזונות מהבעל/האב, זכאים האחרונים גם למדור שקט ושלו. דהיינו, האב מחויב לספק לילדים מדור שקט ושלו וחובה זו נובעת מחובותיו הישירות של האחרון כאפוטרופוס. פסק הדין המנחה בעניין המדור השלו ניתן בבית המשפט העליון בע"א 192/82 סדן נ' סדן.
קראו עוד על אלימות במשפחה:
- כנס בעניין אלימות במשפחה בקרב בני העדה האתיופית
- התעללות בתוך המשפחה ופיצויים
- אישה תשלם פיצויים בגין תלונת שווא בגין אלימות במשפחה
- הרחקת בעל מכה מדירה משותפת
בפסק דין סדן נקבעו התנאים הבסיסיים אשר לפיהם יבחן בית המשפט האם יש לתת במקרה דנן "צו מניעה האוסר על בן זוג להיכנס לדירת המגורים המשותפת, אם לאו". גם בפרשת לוגסי, זכו תנאים אלה לפירוט (מ"א (י-ם) 268/95 לוגסי נ' לוגסי). בפסק דין לוגסי עמד בית המשפט על שישה תנאים עיקריים:
- הוכחה סכנה מיידית ומוחשית אשר ריחפה על ראשם של האישה או הילדים.
- הוכח כי האב/הבעל ביצע מעשי אלימות בעלי חומרה מיוחדת.
- הוכח מי היה הגורם האחראי למריבות ומתי הם התרחשו.
- אלימות רוחנית יכולה גם היא לשמש לעיתים כבסיס למתן צו הרחקה. עם זאת, אלימות זו תוכר כבסיס לעניין זה במקרים חריגים בלבד.
- צו הרחקה יכול להינתן גם כאשר עניין מדורם השקט והשלו של הילדים עומד בפני עצמו ואיננו קשור למדור השקט של האם. עם זאת, צו על בסיס טובת הילד מותנה בקיומן של נסיבות קיצוניות.
- צו הרחקה מכוח הזכות למדור שקט ושלו יינתן על פי רוב לתקופה קצובה, וזאת על מנת שלא לפגוע באופן בלתי סביר בזכויות הקניין של הבעל.
בית המשפט התייחס לא אחת לעניין זכויותיו הקניינות של הבעל והפגיעה בהן במסגרת צו אשר אוסר את כניסתו של האחרון לדירת המגורים המשותפת. הלכה פסוקה היא כי עסקינן ב"סעד מרחיק לכת אשר בית המשפט נוהג לגביו בזהירות גדולה בשל חומרתו המופלגת".
בית המשפט המחוזי בירושלים עסק אף הוא בסוגיה זו בעמ"ש (י-ם) 543/09 פלוני נ' פלונית. במקרה זה, נקבע כי גם אם כל התנאים התקיימו, עדיין יש לקבוע את הצו לתקופה מוגבלת בלבד. בית המשפט קבע כי רק במקרים יוצאי דופן בהם לא ניתן למנוע את מעשי האלימות וההטרדות אלא על ידי מתן הצו, יינתן הצו לתקופה בלתי מוגבלת. על פי רוב, הצו יוגבל בתקופה עם נתינתו.