בית המשפט לענייני משפחה דחה בקשה לביטול צו ירושה, אשר הוגשה על ידי אדם שטען כי הוריו ציוו לו את זכויות הבנייה בבית מגוריהם במסגרת צוואה. אחותו של המבקש, אשר ביקשה את צו הירושה אותו היה מעוניין אחיה לבטל, טענה כי הצוואות הושמדו על ידי ההורים ועל כן יש לפעול לפי צו הירושה.
מדובר בהורים אשר ערכו צוואות הדדיות בשנת 2003, במשרדו של עורך דין. צוואות אלו קבעו הורשה הדדית לבן הזוג הנותר בחיים, ולאחר מכן ציוו ההורים את זכויות הבנייה בבית המגורים למבקש, ושאר הרכוש לילדים האחרים בחלקים שווים. מספר חודשים לאחר מכן הגיעו ההורים למשרדו של עורך הדין וביקשו שימסור להם את כל העתקי הצוואות הנמצאים אצלו.
קראו עוד בתחום:
- תביעה במגזר הדרוזי לקיום צוואה שהושמדה
- האם הצוואה אבדה או הושמדה בכוונה?
- קיום צוואה על ידי העתק לאחר שבני משפחה השמידו את המקור
- הוכחת צוואה
בשנת 2006 הלכו ההורים לעולמם. אחותו של המבקש פנתה לעורך הדין, לאחר פטירתם של ההורים, וביקשה לבדוק האם יש אצלו צוואות או העתקים שלהם. משענה עורך הדין בשלילה, פנתה האחות לרשם לענייני ירושה וביקשה צו ירושה. במקביל, המבקש פנה לעורך הדין אשר מסר לו כי למרות שאין בידיו צוואות, נשמרו אצלו במחשב קבצים בהם הוקלדו נוסחי הצוואות, ללא חתימה וללא תאריך. המבקש טען כי מדובר בצוואות אשר יש לקיימן, ועל כן יש לבטל את צו הירושה.
בית המשפט לענייני משפחה קבע כי יש לדחות את התביעה. בפסק הדין נכתב כי היות ולא ניתן לאתר את הצוואות המקוריות, אשר נערכו על ידי המנוחים (ונלקחו על ידם ממשרדו של עורך הדין), עסקינן בצוואות שהושמדו. בית המשפט אפשר למבקש להוכיח את טענותיו, אך הנ"ל לא הרים את הנטל הדרוש. ערעור על החלטה זו הוגש על ידי המבקש לבית המשפט המחוזי, אך ערעורו נדחה.
הצוואות אבדו והקבצים אינם יכולים לשמש כהעתק קביל
המבקש ניסה לטעון כי אחותו העלימה את הצוואות המקוריות, אך טענה זו נטענה בעלמא וללא הוכחות. אי לכך, נקבע כי סביר להניח שהצוואות הושמדו על ידי המנוחים, והמבקש לא הוכיח אחרת. הודגש כי לאחר נטילת הצוואות ממשרדו של עורך הדין, לא הופקדו הן אצל רשם הירושות, אצל הנהנה העיקרי או אצל כל איש אמון אחר. המבקש ניסה לטעון כי אחותו לקחה את הוריהם למשרדו של עורך הדין, בסוף 2003, ביום בו נלקחו הצוואות. בית המשפט קבע כי אין בכך להוכיח על השפעה בלתי הוגנת מצד האחות על ההורים.
האם מדובר בהעתק קביל?
סעיף 68(ב) לחוק הירושה, תשכ"ה-1965, קובע כי ניתן להביא לקיומה של צוואה אשר אבדה על בסיס העתק. עם זאת, על העתק זה לעמוד בכמה דרישות המפורטות בחוק. במקרה דנן, בית המשפט קבע כי נסיבות המקרה מחייבות את דחיית התביעה.
אכן, במחשבו של עורך הדין נשתמרו קבצים הנוגעים לצוואות המנוחים. עם זאת, המנוחים לא ביקשו להשאיר את ההעתקים על המחשב ולמעשה הם ביקשו בסוף שנת 2003 "לנקות" את משרדו של עורך הדין מכל צוואה והעתק. דהיינו, בקשתם של המנוחים בסוף שנת 2003 שומטת את הקרקע מתחת למשמעותם של קבצי המחשב. דהיינו, גם אם ניתן היה לראות בקבצים כהעתקי הצוואות, לא הוכחה סתירה חזקת ההשמדה ועל כן אין לקיים הצוואות.