www.what2do.co.il

כפיית גט ועילות לכפיית גט

פורסם ע"י מערכת האתר what2do | עודכן בתאריך 07/05/2012
כפיית גט ועילות לכפיית גט

הגדרת המושג "סרבנות גט" איננה סוגיה פשוטה. גופים שונים מגדירים סרבנות גט באופן אחר, ובכך הם משפיעים על הטיפול בתופעה. בתי הדין הרבניים רואים סרבנות גט כמקרה בו בית הדין מצא לנכון לכפות או לחייב בגט, וזאת כאשר הגט הוסדר אך אחד הצדדים מסרב לתתו/לקבלו. לעומת זאת, גורמים אחרים – כגון ארגוני נשים ואף מבקר המדינה – סבורים כי הגדרתו של בית הדין הרבני לתופעה הנ"ל הינה "מצומצמת" מדי.


במקרים בהם בני זוג נשואים זמן רב למרות שאחד הצדדים מעוניין בגט ואילו השני מסרב, בית הדין הרבני רשאי לפסוק על גירושין. פסק הדין בעניינים כגון דא יכול להיות בדרך של המלצה, חובה או כפייה. על פי הדין העברי, קיימות מספר עילות מפורשות אשר בגינן ניתן לכפות גט.

 

      קראו עוד בתחום:


עילות הכפייה המנויות במשנה הינן סכנת חיים כתוצאה מהמשך קשר הנישואין, מאיסה מוצדקת, נישואין אסורים ועקרות. בין הפוסקים קיימת מחלוקת של ממש האם עסקינן ברשימה סגורה או שמא מדובר ברשימה פתוחה. יודגש כי הלכה למעשה, בתי הדין הרבניים נוטים להימנע מכפיית גט גם בהתקיימות אחת מהעילות הנ"ל.

 

על פי נתונים אשר פורסמו על ידי הנהלת בתי הדין הרבניים, בשנת 2009 ניתנו רק 125 פסקי דין לכפיית גט כנגד גברים, ו-80 פסקי דין לכפיית גט כנגד נשים. בתי הדין הרבניים עושים לא אחת שימוש זהיר בפסקי הדין הנ"ל וזאת בשל החשש כי יהיה מדובר ב"גט מעושה" אשר איננו מוכר מבחינה הלכתית. יודגש כי בשנה זו ניתנו גם 78 המלצות לגט לנשים, ו-61 המלצות לגט לגברים.

 

סנקציות על סרבן גט במסגרת ההלכה היהודית


מבחינת ההלכה היהודית, לאחר שניתן פסק דין לכפיית גט, ניתן לנקוט כלפי הצד הסרבן בסנקציות חריפות וקשות. לעומת זאת, כאשר עסקינן בפסק דין לחיוב גט, ניתן להפעיל על הסרבן רק לחץ מתון בלבד. פסק דין להמלצה על גט איננו מתיר פעולות כלשהן כנגד הצד המסרב לקבל/לתת את הגט.


החוק הישראלי קובע, עם זאת, כי לאחר מתן פסק דין כגון דא, מכל רמה שהיא, ניתן לנקוט בצעדים כנגד הצד הסרבן. לדוגמא, ניתן להטיל על האחרון צווי הגבלה שונים אשר יביאו - בתקווה - לקיומו של פסק הדין. במקרים חמורים, ניתן להטיל על הסרבן גם מאסר בפועל. חרף הסמכות אשר המחוקק העניק לבתי הדין הדתיים במקרים כגון דא, מנתונים שנמסרו על ידי הנהלת בתי הדין הרבניים עלה כי השימוש בסנקציות נעשה רק בפסקי דין מדרגות החומרה של חיוב וכפיה (ולא של המלצה). סנקציות מסוג זה הוטלו בשנת 2009 על 34 גברים ו-13 נשים.


הרקע ההלכתי לכפיית גירושין


ענייני נישואין וגירושין במדינת ישראל נתונים לבתי הדין הדתיים, על בסיס הדין האישי אשר חל על הצדדים. במידה ועסקינן בבני זוג יהודים, הדין העברי הוא הדין אשר חל עליהם והערכאות המוסמכות לדון בנישואיהם וגירושיהם הינן בתי הדין הרבניים. אי לכך, על מנת להבין את תופעת סרבנות הגט לעומקה, יש להתחקות אחר ההוראות ההלכתיות הנוגעות לה.
 

גט מעושה – הרמב"ם פותח את "הלכות גירושין" (משנה תורה הלכות גירושין פרק א, הלכות א ב) בעשרה דברים אשר החשוב והעיקרי ביניהם הוא כי "איש איננו מגרש אלא ברצונו". על פי ההלכה היהודית, לא ניתן להכריח אדם לגרש את אשתו וגט כאמור יהיה גט מעושה אשר אין להסתמך עליו. לדוגמא, במידה והאישה נושאת איש אחר, לאחר שהתגרשה מבעלה בגט מעושה, הרי שהיא עלולה לסכן את ילדיה בכתם הממזרות. כיום, עם זאת, ישנן הלכות אשר מאפשרות כפיית גט מבלי שהגט יהיה מעושה.


הפוסקים השונים חלוקים בנוגע למידת הלחץ אשר ניתן להפעיל על בעל על מנת שייתן גט לאשתו, ואימתי לחץ זה הופך את מתן הגט לכזה שנעשה ללא רצון חופשי. חשוב לדעת כי מחלוקת זו טרם באה על פתרונה, ופסיקותיהם של הרבנים במקרים כגון דא מושפעת בדרך כלל מתפיסותיהם ההלכתיות.

 

הרחבת עילות הכפייה במסגרת פרשנות המשנה


כפי שצוין לעיל, קיימות עילות כפייה אשר בגינן ניתן לכפות על אדם לתת או לקבל גט. במשנה הוזכרו עילות הכפיה הבאות – "ואלו שכופין אותו להוציא מוכה שחין (מצורע) ובעל פוליפוס (ריח הפה או ריח החוטם) והמקמץ והמצרף נחושת והבורסי (מעבד עורות)". עילות כפייה אלה ביססו בהמשך את התפתחות ההלכה העברית בסוגיה זו.

 

למשל, נקבע כי כאשר המשנה התירה את כפיית הגט כאשר האדם מצורע, מדובר בעילה הנובעת מסכנה לחייו של הצד השני. לא אחת, דיינים קבעו כי מתוך הלכה זו ניתן להסיק שאפשר לכפות גט גם על אדם אשר נוקט באלימות במשפחה ומסכן את חייה של אשתו. עילה נוספת לכפיית גט, אשר צוינה על ידי האמורא שמואל, הינה כשרות הנישואין. דהיינו, כאשר הנישואין אינם כשרים מבחינה הלכתית, ניתן לחייב במתן/קבלת גט.

 

רבי נחמן הכיר גם בעקרות כעילה לכפיית גט וזאת בשל זכותה של האישה להביא לעולם ילדים אשר יתמכו בה בכלות כוחה. יש להדגיש כי ההלכה העברית מעניקה לבתי הדין הרבניים אמצעים משמעותיים לכפות על אדם גט, ואמצעים אלה מגיעים עד כדי מלקות. כקוריוז ניתן להוסיף כי רבנים מסוימים סבורים שאם היה ניתן לפעול בסנקציה זו, תופעת סרבנות הגט הייתה מצטמצמת באופן משמעותי. לדוגמא, הרב אהרנברג, אשר כיהן כדיין בבית הדין האזורי לרבני בתל אביב, העיר כי "כפייה בשוטים אפילו במי שיכולין לכפותו בשוטים, לא נתנו החופשיים (החילונים) לבית הדין לעשות זאת, אלא להושיבו במאסר. וזה, בבית סוהר בישראל, שהאסירים אומרים שיש להם שמה בית הבראה".
 

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן


דרג עד כמה מדריך משפטי זה עזר לך
3 מתוך 5.0 (מספר מדרגים 2)

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר
 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

המדריך למתגרשים - דע את זכויותיך!

סברה נפוצה היא, אם כן, כי לגבר עדיף להגיש תביעות לבית הדין הרבני, ואילו לאישה עדיף לגשת לבית המשפט לענייני משפחה. עם זאת, יש לבחון כל מקרה לגופו ופעמים רבות עדיפה הגשת תביעה הפוכה מאמרה זו – בנסיבות המקרה... קראו עוד בפורטל משפחה 

גירושין בהסכמה

הליך משפטי מסורבל וממושך אינו הכרחי. במידה והינכם נמנים על ברי המזל שמעדיפים לסיים את ההליכים בצורה שקטה וחברית, ניתן כמובן להגיע לידי הסכם גירושין כולל ולהימנע מ"מלחמה כוללת".  

גירושין ללא הסכמה

בהיעדר הסכמה בין שני בני הזוג על נכונותם להתגרש, נדרש בן הזוג המעוניין להתגרש להוכיח כי עומדת לו עילת גירושין בגינה יש לחייב את הבעל לתת גט/ את האישה לקבל את הגט 

עצות, טיפים למתגרשים

עצות מועילות לגירושין מופחתי כאבי ראש ... 

פסקי דין - דיני משפחה

פסקי דין בנושאי דיני משפחה לרבות: גירושין, צוואת, משמורת, מזונות, הסכמים, גניבת זרע ועוד... 

הסכם גירושין

מהו הסכם גירושין? מהו תוקפו? כיצד מבטלים אותו? קראו עוד... 

מהי כתובה?

הכתובה הינה מסמך עליו חותם הבעל בטרם טקס הנישואין ובו מפורטות התחייבות הבעל כלפי האישה. הבעל חותם על הכתובה בנוכחות שני עדים וזאת עוד בטרם החופה ... 

אימוץ ילדים מחו"ל

במקרים רבים מלווה הליך האימוץ בחששות ובחוסר וודאות הנובעים מריבוי הגורמים המעורבים בהליך, וכמובן מהאלמנטים הנפשיים והפסיכולוגיים הנובעים מעצם טיבו של ההליך שהינו מסובך, קשה וטעון... 

הפרת הבטחת נישואין

מי שתובע בגין הפרת הבטחת נישואין, מוטל עליו נטל שכנוע כבד לצורך קיומה של הבטחת נישואין שהופרה, באם אין ראיות ממשיות לכך שהצדדים התכוונו להינשא זה לזה ... 

חטיפת ילדים

בהתאם לאמנת האג, כל אדם, מוסד או גוף הטוען כי ילד (עד גיל 16) הורחק או לא הוחזר תוך הפרת זכויות משמורת, ראשי לפנות אל הרשות המרכזית שבמקום מגוריו הרגיל של הילד או אל הרשות המרכזית של כל מדינה מתקשרת אחרת, בבקשה לסייע להחזרתו של הילד ... 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.