אימוץ סגור הינו אימוץ אשר מנתק באופן מוחלט את הילד מהוריו הביולוגיים. הרציונאל העומד מאחורי ניתוק זה הינו ההגנה על עיקרון טובת הילד והמשמעות אשר עלולה להיות למצב בו ילד יודע גם על הוריו הביולוגיים וגם על הוריו המאמצים. ישנם אימוצים אשר הינם אימוצים פתוחים. מדובר באימוץ אשר מהווה חריג להליכי האימוץ בישראל, וזאת בהתבסס על שורה ארוכה של מחקרים פסיכולוגיים הנוגעים לטובתם של קטינים מאומצים. למעשה ,בית המשפט מאשר אימוץ פתוח רק כאשר הוא סבור שמדובר בטובתו של המאומץ (ולא טובתם של ההורים הביולוגיים).
קראו עוד על אימוץ:
- ביטול אימוץ לאחר בקשה שהוגשה על ידי בגיר
- האם סובלת מסכיזופרניה, האם יקבע אימוץ פתוח?
- האם קטין יוכרז בר אימוץ ללא שמיעת האב?
- אימוץ פתוח, אימוץ סגור - האמא צריכה בעצמה אפוטרופוס
סוגיה זו הונחה לפתחו של בית המשפט לאחר שאם אשר נאלצה למסור את בנה לאימוץ יצרה קשר באינטרנט עם בנה הביולוגי. היועץ המשפטי לממשלה ביקש מבית המשפט להוציא צו מניעה כנגד קשר זה וזאת בהתאם לסמכותו לפי תקנה 363(א) לתקנות סדר הדין האזרחי. היועמ"ש טען כי יצירת הקשר בין האם הביולוגית לבנה נעשתה תוך הפרת צו האימוץ ולמרות התנגדות נחרצת מצד ההורים המאמצים.
בית המשפט: ימנע הקשר בין האם הביולוגי לבנה
במקרה דנן, בית המשפט ציין כי כבר כאשר ניתן צו אימוץ לקטין, וגם בעת שנבחנה ההכרזה על הילד כבר אימוץ, עסקו השופטים בבקשותיה של האם הביולוגית לאימוץ פתוח. סוגיות אלו עמדו גם במרכזו של פסק הדין דכאן. בסופו של היום, נקבע כי מאז הורחב הקשר בין הקטין לבין אימו הביולוגית, חלה התדרדרות של ממש במצבו. כמו כן, המשפחה המאמצת התנגדה מכל וכל לקשר זה.
לטענת המשפחה המאמצת, היא אימצה את הקטין בהיותו ילד עם צרכים מיוחדים ולאחר מאמצים רבים היא הצליחה לעלותו על דרך המלך. בית המשפט קבע כי לאור מצבו של הקטין, והסכנה אשר עלולה להישקף לו כתוצאה מהקשר עם המשיבה, יש לקבל את בקשתו של היועמ"ש. "ההחלטה לקבל את בקשת היועץ המשפטי נובעת גם משיקולים נוספים וביניהם חשש כי הקשר עם המשיבה יוביל את הקטין למשבר נאמנות אשר ייפגע באורח חייו באופן משמעותי", נכתב בפסק הדין.